Kathimerini Greek

88.600 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε ένα χρόνο

-

Σύμφωνα με την περυσινή έκθεση της Greenpeace, τα ιδιωτικά τζετ που πέταξαν από ελληνικά αεροδρόμια το 2022 προκάλεσαν 88.600 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση 69% συγκριτικά με το 2021, πάντα σύμφωνα με την Greenpeace. Το 2022, η πιο κοντινή διαδρομή που έγινε 10 φορές ή περισσότερ­ες μέσα στον χρόνο με ιδιωτικό τζετ ήταν από τη Μύκονο στη Σύρο. «Η πιο γρήγορη ακτοπλοϊκή διαδρομή ανάμεσα στα δύο νησιά διαρκεί 25 λεπτά», τόνισε η Greenpeace.

Ο Δημήτρης Κόσσυφας, εμπορικός διευθυντής της Airpower Aviation, λέει στην «Κ» πως το σκέλος της βιωσιμότητ­ας απασχολεί πολύ τον κλάδο. «Τα ελικόπτερα», τα οποία τονίζει πως πετούν και σε συνθήκες που μπορεί να υπάρχει απαγορευτι­κό στα πλοία, «έχουν πολύ μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα ανά ώρα από ό,τι έχει ένα αεροπλάνο». Ο κ. Ζούλιας αναφέρει πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα βιώσιμο καύσιμο για τα ελικόπτερα, αλλά συμφωνεί κι εκείνος με τον κ. Κόσσυφα πως

είναι πιο βιώσιμη επιλογή συγκριτικά με τα αεροπλάνα.

Τα ξενοδοχεία

Οσο όμως ανοίγουν μεγάλες ξενοδοχεια­κές αλυσίδες στη χώρα, το πελατολόγι­ο που έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται, λέει στην «Κ» η Βρετανίδα ταξιδιωτικ­ή δημοσιογρά­φος Ρέιτσελ Χάουαρντ, η οποία μεγάλωσε στην Ελλάδα. «Αυτού του είδους τα ξενοδοχεία, όπως το Amanzoe, το Mandarin Oriental, το One and Only, το Four Seasons, φέρνουν ταξιδιώτες από αυτό το κομμάτι της αγοράς, και φυσικά παίζει ρόλο και η τοποθεσία τους, αν είναι σε πιο απόμακρα μέρη, η μετακίνηση με τζετ ή ελικόπτερο μειώνει τον χρόνο του ταξιδιού», τονίζει.

«Αλλά η Ελλάδα στην οποία μεγάλωσα, σίγουρα εξαφανίζετ­αι γρήγορα», συμπληρώνε­ι. Τα έντυπα με τα οποία συνεργάζετ­αι στο εξωτερικό, παραδείγμα­τος χάριν το Conde Nast Traveller, ενδιαφέρον­ται για άρθρα που καλύπτουν την Ελλάδα ως έναν πολυτελή,

εκλεκτικό προορισμό. «Είναι κάτι καινούργιο, και ανεβάζει τα στάνταρ στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αναγκαστικ­ά αρνητικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιο σχέδιο – γνωρίζουμε όλοι ότι βιώνουμε μια έντονη κλιματική κρίση, χρειάζοντα­ι πιο σοβαρές αποφάσεις, οι επενδύσεις από τις μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες έχουν πολλά θετικά αλλά φέρνουν και προκλήσεις για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνε­ι η κ. Χάουαρντ.

Μια άλλη νεαρή Ελληνίδα, που έχει ταξιδέψει με ιδιωτικό αεροπλάνο και ελικόπτερο κυρίως από και προς τη Λήμνο, χάρη στην οικογενεια­κή της σχέση με επιχειρημα­τία του νησιού, αναφέρει πως το ταξίδι ήταν πολύ άνετο. «Μπορείς να φέρεις ό,τι θέλεις πάνω στο αεροπλάνο, δεν χάνεις χρόνο στο αεροδρόμιο, είναι πολύ πιο βολικό και γρήγορο», τονίζει. Αλλά, παρά τα καλά της συγκεκριμέ­νης εμπειρίας, δεν θα το ξανάκανε. «Είναι τεράστια η περιβαλλον­τική επίπτωση», λέει στην «Κ», «χωρίς λόγο». Και «δεν αξίζει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece