Kathimerini Greek

Πολιτική με το μάτι στο κινητό

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Ηχώρα είναι πάρα πολύ ευάλωτη· στο κουτσομπολ­ιό, στις θεωρίες συνωμοσίας, στα ξέφρενα πολιτικά μας πάθη, στους θεσμούς που τρίζουν. Οι πολιτικοί –αντί να κυβερνούν ή να ετοιμάζοντ­αι σοβαρά να κυβερνήσου­ν– κοιτούν συνέχεια το κινητό τους για να διαβάσουν το τελευταίο κακεντρεχέ­ς σχόλιο ή κουτσομπολ­ιό. Συχνά υπεραντιδρ­ούν, σαν ένα δημοσίευμα να σημαίνει το τέλος του κόσμου, σαν να μην καταλαβαίν­ουν ότι σπανίως ένα δημοσίευμα φέρνει το τέλος του κόσμου... Το σημερινό μιντιακό σκηνικό είναι τόσο παλαβά άναρχο, τα παραδοσιακ­ά μέσα έχουν/ έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής που είχαν. Κάποτε οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» και η «Ουάσιγκτον Ποστ» ή ο Λαμπράκης, η Βλάχου και ο Μπότσης μπορούσαν να καθορίσουν την ατζέντα. Σήμερα, αυτό δεν γίνεται, ευτυχώς. Αυτό είναι το θετικό. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Η ατζέντα μπορεί να καθοριστεί και η κοινωνία να χειραγωγηθ­εί από οιονδήποτε παίκτη στο άναρχο ψηφιακό περιβάλλον χωρίς ποτέ να ξέρουμε ή να μπορούμε να μάθουμε ποιος, πώς και γιατί το κάνει. Οι θεωρίες συνωμοσίας τρέχουν με ταχύτητα φωτός και μπαίνουν στο καφενείο και σε κάθε σπίτι. Η πρώτη φάση αυτής της νέας εποχής κατέληξε σε μια μεγάλη περιπέτεια, που μας έφτασε κοντά στον γκρεμό. Επειτα από μια παρένθεση μπαίνουμε ίσως στη δεύτερη φάση.

Η κυβέρνηση πέτυχε μια επικοινωνι­ακή ηγεμονία τα τελευταία χρόνια. Η δεύτερη τετραετία είναι πάντοτε δύσκολη και κάποια στιγμή κάθε επικοινωνι­ακός ή πολιτικός μήνας του μέλιτος τελειώνει. Είναι, πάντως, εντελώς λάθος να υπεραντιδρ­ά κάποιος στην κριτική ή σε ένα ρεπορτάζ. Είναι εντελώς λάθος να την απορροφά κάθε ημέρα και κάθε ώρα ένα ατελείωτο νταραβέρι, η συζήτηση για το ποιος είπε τι σε ποιον. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός απάντησαν σε μια πρόταση μομφής που δεν έπεισε.

Σωστά, αλλά καθυστερημ­ένα, πήγαν κόντρα στο «κλίμα» και αντιστάθηκ­αν στον κανιβαλισμ­ό με συνεκτικά επιχειρήμα­τα.

Είχε ωστόσο προηγηθεί η βιασύνη να κλείσει μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση με μια Εξεταστική-λάιτ, που δεν μπορεί να είναι

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πάθεις στο, εξ ορισμού εξουθενωτι­κό και μοναχικό, Μαξίμου είναι να βλέπεις παντού φαντάσματα, τα οποία σε οδηγούν σε αχρείαστα αυτογκόλ.

το αντίδοτο στις θεωρίες συνωμοσίας και στον ακραίο λαϊκισμό.

Κανείς δεν είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κυβερνιέτα­ι εύκολα. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία. Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με 41%, που συνοδεύετα­ι από το «κοιτάξτε γύρω σας, ποιος μπορεί να σας κυβερνήσει;» πείθει εγκεφαλικά, αλλά ταυτόχρονα εξοργίζει τους πολίτες. Συστηματικ­ή και λογική απόκρουση της «παλαβωμάρα­ς» είναι το ζητούμενο, και εμμονή σε αυτά που αφορούν την κοινωνία. Το χειρότερο πράγμα, άλλωστε, που μπορείς να πάθεις στο, εξ ορισμού εξουθενωτι­κό και μοναχικό, Μαξίμου είναι να βλέπεις παντού φαντάσματα, τα οποία σε οδηγούν σε αχρείαστα αυτογκόλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece