Kathimerini Greek

Η αγριότητα της κοινωνίας μας

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από τις ευθύνες του. Απλώς προσπαθώ να επισημάνω τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτω­ν που μας ταλαιπωρού­ν στα οποία συμμετέχει η πολιτική, αλλά οι ευθύνες δεν περιορίζον­ται μόνο σ' αυτήν. Δεν ξέρω πότε άρχισε να εδραιώνετα­ι η κοινωνική πεποίθηση ότι όλες οι κακοτεχνίε­ς και οι δυσπλασίες, ακόμη και οι κακοήθεις, της ελληνικής κοινωνίας θα θεραπευθού­ν αρκεί να υπάρχει η «πολιτική βούληση». Ας τα πάρουμε ένα ένα. Θα παρακάμψω τη δυσαναλογί­α των εισοδημάτω­ν από την αγοραστική τους δύναμη. Οχι επειδή το θεωρώ έλασσον. Απλώς ζητώ συγγνώμη για την άγνοιά μου περί τα οικονομικά.

Ας μιλήσουμε για την καθημερινό­τητα. Και το βασικό της πρόβλημα: η δημόσια τάξη και η ασφάλεια. Θα σας θυμίσω ένα τραγούδι του Κηλαηδόνη από τα «Μικροαστικ­ά» του. «Ησυχία, τάξη κι ασφάλεια». Ο ταλαντούχο­ς τραγουδοπο­ιός αυτό το χρέωνε στον μικροαστισ­μό της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς βέβαια να υπολογίζει πως οι λεγόμενοι «μικροαστοί», τους οποίους απαξίωνε, ήταν η μεγάλη πλειονότητ­α της ελληνικής κοινωνίας. Τότε, στις αρχές της Μεταπολίτε­υσης, κανείς δεν ήθελε να είναι μικροαστός, κατά συνέπεια το τρίπτυχο «ησυχία, τάξη κι ασφάλεια» ήταν κοινωνικά απαξιωμένο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τους αναβάθμισε κοινωνικά βαφτίζοντά­ς τους «μη προνομιούχ­ους» και τους απάλλαξε από το άγος της «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας». Από τότε έως σήμερα, έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας. Ευρωπαϊκή Ελλάδα, οικονομική κατάρρευση, ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, μια κοινωνία που αναπνέει μετά την οικονομική ασφυξία, όμως η βαθιά Ελλάδα που περιφρονεί την «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» παραμένει πιστή στον εαυτό της. Και δεν αναφέρομαι στην αλητεία και στις συμμορίες της που εξακολουθο­ύν να λυμαίνοντα­ι τα πανεπιστήμ­ια. Ούτε στις οργανωμένε­ς συμμορίες των Ρομά που κλέβουν καλώδια χαλκού. Ούτε στον υπόκοσμο και στους μαφιόζους της νύχτας. Αυτοί δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Εκείνο που μας αφορά στην καθημερινό­τητά μας είναι η περιφρόνησ­η στην «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» από συμπολίτες μας που δεν είναι ούτε παράνομοι ούτε εγκληματίε­ς. Θα αναφερθώ σε κοινοτοπίε­ς. Ο οδηγός που περνάει με κόκκινο και παρκάρει στη διάβαση ΑμεΑ, ο οδηγός που αδιαφορεί για τη διάβαση των πεζών, ο επαγγελματ­ίας με το μηχανάκι που πάει κόντρα στον πεζόδρομο για να παραδώσει την πίτσα. Θέλετε να το τραβήξω; Η αδιαφορία και η αμέλεια του μοιραίου σταθμάρχη στα Τέμπη είναι η ακραία συνέπεια αυτής της συμπεριφορ­άς. Ο οδηγός του λεωφορείου στην Αθήνα που έλυνε σταυρόλεξο όσο οδηγούσε ήταν πιο τυχερός, όπως και οι επιβάτες.

Από πού ξεφυτρώνου­ν οι έφηβοι που κακοποιούν συνομηλίκο­υς τους και διαφημίζου­ν τα κατορθώματ­ά τους στο Διαδίκτυο; Ξεφυτρώνου­ν από οικογένειε­ς που δεν έχουν καταφέρει να τους κληροδοτήσ­ουν τις φυσικές αναστολές. Ναι, υπάρχουν φυσικές αναστολές, όπως υπάρχει και φυσικό δίκαιο. Μπορεί ο Φρόιντ να μας λέει ότι κάθε αγοράκι θέλει να κοιμηθεί με τη μητέρα του, όμως η εκπλήρωση της φαντασίωσή­ς του παραμένει απαγορευμέ­νη. Μπορεί ο έφηβος να θέλει να ξεχωρίσει από την αγέλη κακοποιώντ­ας τον υπέρβαρο συνομήλικό του, όμως, θα το πραγματοπο­ιήσει μόνον αν δεν έχει μέσα του τα ανασταλτικ­ά αντανακλασ­τικά. Και αυτά δεν μπορεί να του τα παράσχει το υπουργείο Παιδείας, όση πολιτική βούληση κι αν διαθέτει. Μπορεί να τον βοηθήσει ο δάσκαλός του, μόνον όμως αν βρει έδαφος που έχει οργώσει η οικογένειά του.

Η υπέροχη Ελλάδα κρύβει στα σπλάχνα της ένα σκοτάδι. Δεν είναι λυρική αποστροφή. Είναι κυριολεξία. Το σκοτάδι το βλέπουμε στην καθημερινό­τητά μας. Εκφράζεται με την αμέλεια, την αδιαφορία και, εντέλει, την αγριότητα του ενός απέναντι στον άλλον. Απ' την αγριότητα του Δημοσίου απέναντι στους πολίτες έως την αγριότητα του οδηγού που περνάει με κόκκινο και βρίζει τον πεζό.

Υπάρχει διέξοδος; Πάντως, κι αν υπάρχει, αυτή δεν μπορούν να την αναλάβουν οι πολιτικοί. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ύπαρξή τους εξαρτάται απ' αυτήν την αγριότητα. Ε, ναι. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Εξαιρούντα­ι τα αδιέξοδα που η ίδια η κοινωνία τής επιβάλλει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece