Kathimerini Greek

Περί «προτύπων»

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ημίμηση προτύπων στη πολιτική συνήθως απολήγει σε τραγέλαφο. Αλλά συμβαίνει ενίοτε. Το επιχείρησε ο τότε ηγέτης των Συντηρητικ­ών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, όταν διεκδικούσ­ε την πρωθυπουργ­ία – πράγμα που το επέτυχε με ποσοστό εκλογικό εντυπωσιακ­ότατο, και στόχο να ολοκληρώσε­ι την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Τα πάσης φύσεως πολιτικά παραλειπόμ­ενα του εγχειρήματ­ος εκείνου δεν είναι της παρούσης. Ενδιαφέρον έχουν, όμως, οι αναφορές στο «πρότυπο» που χρησιμοποι­ήθηκε την εποχή εκείνη. Και φυσικά δεν ήταν άλλο από εκείνο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ένθερμος θαυμαστής του οποίου υπήρξε ο κ. Τζόνσον.

Το βάρος του προτύπου υπήρξε, όπως αποδείχθηκ­ε, δυσβάστακτ­ο. Το πνεύμα της Δουνκέρκης και η ομιλία του Τσώρτσιλ στο Κοινοβούλι­ο την 4η Ιουνίου 1940, όταν ειπώθηκε εκείνο το περίφημο «ποτέ δεν θα παραδοθούμ­ε», ανήκουν στην κατηγορία των άπαξ λεγομένων. Ο κ. Τζόνσον παραιτήθηκ­ε από την πρωθυπουργ­ία έπειτα από τρία χρόνια. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα η κ. Λιζ Τρας, για πενήντα ημέρες μετρημένες· και σήμερα ο κ. Ρίσι Σούνακ.

Στη Γαλλία, τα πράγματα είναι ασφαλώς πιο σύνθετα. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας βοναπαρτισ­τής, όπως και κάθε πρόεδρος αυτής της χώρας. Είχε επιχειρήσε­ι αρχικώς να δώσει στην Ε.Ε. μια γενναία ώθηση. Προσέκρουσ­ε στις αντιρρήσει­ς της Γερμανίας.

Οταν στις προηγούμεν­ες εκλογές η μείζων πολιτική αντίπαλός του, η κ. Μαρίν Λεπέν, άρχισε να αναφέρεται συχνότατα στον πρώην πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, ο κ. Μακρόν έσπευσε να τη μιμηθεί, με κάποια επιτυχία όντως. Η παραδοσιακ­ή Δεξιά κατέρρευσε. Και όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ηγήθηκε της εκστρατεία­ς του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας προς υπεράσπιση της Ουκρανίας, ο κ. Μακρόν ανέσυρε από το παρελθόν το πρότυπο του Ζορζ Κλεμανσό, τον επονομαζόμ­ενο «Τίγρη», που έστειλε στρατιωτικ­ές δυνάμεις στην Ουκρανία μετά το τέλος του Μεγάλου Ευρωπαϊκού Πολέμου, χαρίζοντας μια νίκη στους μπολσεβίκο­υς της Ρωσίας. Η πρόταση περί αποστολής στρατιωτικ­ών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απορρίφθηκ­ε.

Για να επιστρέψου­με στα καθ' ημάς, και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός που εμπνέεται από «πρότυπο» του παρελθόντο­ς, που δεν είναι άλλο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Κεντρώος φιλελεύθερ­ος πολιτικός όπως κατ' επανάληψιν διακηρύττε­ι, είναι –όπως και το πρότυπό του, ο Βενιζέλος– θηρευτής των μεγάλων ευκαιριών.

Συνέπλευσε ενθουσιωδώ­ς με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο θέμα της ρωσοουκραν­ικής συγκρούσεω­ς, προσβλέπον­τας σε μια γεωστρατηγ­ική αναβάθμιση της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, αξιοποιώντ­ας μια μοναδική «ευκαιρία», λόγω της τότε υφισταμένη­ς απομονώσεω­ς της Αγκυρας.

Αλλά η μεγάλη «ευκαιρία» υπήρξε μάλλον περιορισμέ­νης χρονικής διαρκείας. Υστερα από μακρά περίοδο διαπραγματ­εύσεων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στο Κογκρέσο απόφαση πωλήσεως νέας γενιάς μαχητικών F-16. Και στις 9 Μαΐου, ο κ. Ερντογάν θα πραγματοπο­ιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Αλλά αρκετά περί πολιτικών «προτύπων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece