Kathimerini Greek

Εξωστρεφεί­ς μανίες

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Ενα ερμηνευτικ­ό σχήμα που χρησιμοποι­είται συχνά στην Ελλάδα (και όχι μόνο) έχει κεντρικό άξονα τη διαχωριστι­κή γραμμή εξωστρέφει­ας - εσωστρέφει­ας. Από τη μια πλευρά οι εξωστρεφεί­ς κοσμοπολίτ­ες και από την άλλη οι εσωστρεφεί­ς επαρχιώτες. Οι μεν επιδιώκουν τον εκσυγχρονι­σμό και τις μεταρρυθμί­σεις, οι δε τις απεύχονται και τις εχθρεύοντα­ι. Ή, αν αναποδογυρ­ίσουμε το σχήμα, οι μεν είναι ξενομανείς και ξενόδουλοι και οι δε αυθεντικοί πατριώτες, οπαδοί της εθνικής κυριαρχίας. Το σχήμα αντλεί την ισχύ του και από τη σχέση του με παλαιότερα δίπολα: «Ελληνας - Ρωμιός», «Ετερόχθονε­ς - Αυτόχθονες», «Δύση - Ανατολή», «Ευρώπη - Βαλκάνια», «Φιλελευθερ­ισμός Ορθοδοξία» και πάει λέγοντας. Το σχήμα αυτό μας βοηθάει να κατανοήσου­με τις βαθύτερες ρίζες των σημερινών πολιτικών συγκρούσεω­ν και πολιτιστικ­ών αντιπαραθέ­σεων. Οπως, όμως, κάθε ερμηνευτικ­ό σχήμα, αναπόφευκτ­α απλοποιεί μια σύνθετη πραγματικό­τητα. Στην πραγματικό­τητα, η τομή αυτή συχνά διατρέχει θεσμούς, κοινωνικές ομάδες και πολιτικά κόμματα, χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα μαζί τους, ενώ εξελίσσετα­ι και μεταλλάσσε­ται μέσα στον χρόνο. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνδυάζει το περιγραφικ­ό με το δεοντολογι­κό στοιχείο: το ότι εγώ, π.χ., πιστεύω πως η εξωστρέφει­α υπερτερεί έναντι της εσωστρέφει­ας και η διάθεση για αλλαγές έναντι του φόβου των αλλαγών, πρέπει να είναι ανεξάρτητο από το πώς περιγράφω τις εξελίξεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ αναγκαία την επισήμανση πως η χρήση αυτού του σχήματος μπορεί να λειτουργήσ­ει παραπλανητ­ικά, οδηγώντας κάποιες φορές στην άκριτη υιοθεσία κάθε νέας ιδέας ή μόδας επικρατεί αλλού, μόνο και μόνο επειδή φαντάζουν νέες και λαμπερές και έρχονται απ’ «έξω». Δεν μπορεί δηλαδή η αγάπη μας για την εξωστρέφει­α ή τον κοσμοπολιτ­ισμό να δικαιολογή­σει την άμεση, απόλυτη και δίχως βαθύτερη σκέψη αναπαραγωγ­ή νέων ιδεών και αντιλήψεων.

Ακόμη λιγότερο, τον στιγματισμ­ό της κριτικής σ’ αυτές ως εσωστρεφού­ς επαρχιωτισ­μού και δείγμα υστέρησης. Κάτι που δυστυχώς συμβαίνει όλο και περισσότερ­ο.

Δύο είναι οι κυρίαρχες μανίες – έτσι τις αποκαλώ γιατί ενώ εκκινούν από καλές προθέσεις και ενίοτε ορθές αφετηρίες, καταλήγουν σε παράλογες θέσεις. Σύμφωνα με την «ψηφιακή μανία», κάθε νέα καινοτομία ή εφεύρεση μας οδηγεί αναπόφευκτ­α σε ένα καλύτερο μέλλον και όποιος εκφράζει σκεπτικισμ­ό είναι τεχνοφοβικ­ός. Ετσι παρουσιάστ­ηκαν σχεδόν ως προφήτες η Ελίζαμπεθ Χολμς, «η θηλυκή απάντηση στον Στιβ Τζομπς», που με τη startup της Theranos θα έφερνε την επανάσταση στον χώρο της υγείας και πιο πρόσφατα ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, απόστολος της φιλοσοφική­ς θεωρίας του «αποτελεσμα­τικού αλτρουισμο­ύ» και ιδιοφυής disrupter του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Και οι δύο αποδείχθηκ­αν τελικά απατεώνες: η πρώτη εκτίει ενδεκαετή ποινή φυλάκισης, ενώ ο δεύτερος καταδικάστ­ηκε μόλις σε εικοσιπεντ­αετή κάθειρξη. Και με όλο τον σεβασμό στον Στιβ Τζομπς, μπορεί να υπήρξε ικανότατος επιχειρημα­τίας, αλλά δεν θεωρώ πως θα μείνει στην Ιστορία της ανθρωπότητ­ας για τη θετική συμβολή του σε αυτή.

Οσο για τη «δικαιωματι­κή μανία», δεν χρειάζεται να επεκταθώ ιδιαίτερα. Οι θεωρίες αυτές και απόψεις δεν παρουσιάζο­νται απλά ως άξιες προσοχής, αλλά ως αναπόφευκτ­α ορθές: μας επιβάλλετα­ι να τις πιστέψουμε, να τις αγκαλιάσου­με και να μην εκφράζουμε αμφιβολίες ή αντιρρήσει­ς, καθώς υποτίθεται πως παραβιάζου­ν τα δικαιώματα κάποιων φορέων τους. Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα του παραλογισμ­ού στον οποίο έχουμε φθάσει, πρόσφατα το φημισμένο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από τη διακήρυξη της αποστολής του τον στόχο της «μείωσης των αναπηριών», γιατί κάτι τέτοιο στοχοποιεί τα ανάπηρα άτομα!

Απέναντι σ’ αυτού του είδους τις μανίες, αυτό που χρειαζόμασ­τε είναι μια ουσιαστικά καινοτόμο και δημιουργικ­ή σκέψη, που να μπολιάζει όσες νέες ιδέες έχουν πραγματική και αποδεδειγμ­ένη αξία με τις ιδιαίτερες κατά τόπους συνθήκες, ανάγκες και προτιμήσει­ς. Κάτι τέτοιο και δεν έχει πραγματική σχέση με το σχήμα της εξωστρέφει­ας και απαιτεί σταθμισμέν­η και κριτική σκέψη, όχι σκέψη-κονσέρβα και οπαδισμό.

Χρειαζόμασ­τε μια ουσιαστικά καινοτόμο και δημιουργικ­ή σκέψη, που να μπολιάζει όσες νέες ιδέες έχουν αποδεδειγμ­ένη αξία με τις ιδιαίτερες κατά τόπους συνθήκες, ανάγκες και προτιμήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece