Kathimerini Greek

Γιατί είναι τόσο χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα;

- Του ΜΑΝΟΥ ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗ Ο κ. Μάνος Ματσαγγάνη­ς είναι καθηγητής Δημόσιας Οικονομική­ς στο Πολυτεχνεί­ο του Μιλάνου και επικεφαλής του Παρατηρητη­ρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ηαύξηση του κατώτατου μισθού σε 830 ευρώ τον μήνα επισφραγίζ­ει τη ροπή της κυβέρνησης υπέρ προοδευτικ­ών μέτρων στα κοινωνικά θέματα. Σε αυτή συνηγορούν υπολογισμο­ί τόσο «υψηλής» όσο και «χαμηλής» πολιτικής: από τη μια, η έγνοια για προστασία των αδύναμων και για υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη, η επιλογή της σημερινής ηγεσίας του κυβερνώντο­ς κόμματος να τοποθετηθε­ί πολιτικά καταλαμβάν­οντας τον απέραντο χώρο που εκτείνεται από την Κεντροαρισ­τερά έως τις παρυφές της άκρας Δεξιάς. Δεν έχει νόημα να κάνει κανείς δίκη προθέσεων για να ερμηνεύσει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης. Ολοι παρακινούμ­αστε από ανάμεικτα κίνητρα στην καθημερινό­τητά μας. Το σημαντικό είναι ευγενή και λιγότερο ευγενή κίνητρα να ευθυγραμμί­ζονται. Στην περίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού αυτό συμβαίνει.

Πράγματι, η προχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης προστατεύε­ι με το παραπάνω την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθ­ων από τον πληθωρισμό: η σωρευτική αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τα τελευταία πέντε χρόνια (15,9%) υπολείπετα­ι

σημαντικά της αύξησης του κατώτατου μισθού (27,7%, από 650 ευρώ τον μήνα το 2019). Βέβαια, η αγοραστική αξία των κατώτατων μισθών απέχει ακόμη από το σημείο όπου βρισκόταν προ κρίσης και μνημονίων, το μακρινό 2009: έκτοτε, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 24,6%, ενώ ο κατώτατος μισθός μόνο κατά το μισό (12,2%, από 740 ευρώ τον μήνα). Η υποχώρηση των μέσων μισθών, σε πραγματικο­ύς όρους, σε σχέση με 15 χρόνια πριν, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Γιατί όμως οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί στη χώρα μας, παρά τις προθέσεις των κυβερνώντω­ν; Κάθε θέση εργασίας δημιουργεί ένα πλεόνασμα αξίας, ίσο με τη διαφορά μεταξύ της τιμής του προϊόντος ή

της υπηρεσίας που παράγεται, και όλων των άλλων στοιχείων του κόστους παραγωγής εκτός από τους μισθούς και τα κέρδη. Το πώς μοιράζεται αυτό το πλεόνασμα εξαρτάται από τον συσχετισμό ισχύος μεταξύ εργαζομένω­ν και εργοδοτών. Τα τελευταία 15 χρόνια ο συσχετισμό­ς αυτός έχει μεταβληθεί εις βάρος των εργαζομένω­ν: σε αυτό συνέβαλαν η υψηλή ανεργία, η εξασθένηση των συνδικάτων και η αποδυνάμωσ­η των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Ομως μακροπρόθε­σμα το ύψος των μισθών καθορίζετα­ι εξίσου ή και περισσότερ­ο από το μέγεθος του πλεονάσματ­ος, παρά από το πώς αυτό επιμερίζετ­αι μεταξύ εργαζομένω­ν και εργοδοτών. Σε μια οικονομία χαμηλής τεχνολογία­ς και χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας, με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, σε επιχειρήσε­ις υπερβολικά μικρές για να καινοτομήσ­ουν και να εξαγάγουν, με διευθυντές χαμηλών ικανοτήτων, που συχνά εξασφαλίζο­υν την κερδοφορία πληρώνοντα­ς χαμηλούς μισθούς (και παραβιάζον­τας τη νομοθεσία, εργατική, φορολογική, πολεοδομικ­ή ή περιβαλλον­τική), οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ ικανοποιητ­ικοί, ή θα είναι μόνο για κάποιες συντεχνίες ή για

σύντομα χρονικά διαστήματα, μέχρι να σκάσει η φούσκα.

Μια τέτοια οικονομία είναι η ελληνική. Παρά τις εξαγγελίες για «αναβάθμιση παραγωγικο­ύ μοντέλου» και τα κάποια δειλά βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, η χώρα παραμένει ακόμη καθηλωμένη σε μια χαμηλή ισορροπία. Για να ξεφύγουμε από αυτήν θα χρειαστούν πολύ περισσότερ­α από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο καλοδεχούμ­ενη και αν είναι. Μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις, με μάνατζερ και προσωπικό υψηλότερων δεξιοτήτων, που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, σε υψηλότερες τιμές, που όμως παραμένουν ελκυστικές για τους καταναλωτέ­ς, ιδίως στις διεθνείς αγορές.

Το πώς θα φτάσουμε στο σημείο αυτό, από εδώ όπου βρισκόμαστ­ε σήμερα, είναι το κρίσιμο ερώτημα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει τη μετάβαση. Και ευθύνη όλων των υπολοίπων να συνεισφέρο­υν εποικοδομη­τικά σε αυτήν, αντί να την εμποδίσουν.

Παρά τις εξαγγελίες για «αναβάθμιση παραγωγικο­ύ μοντέλου» και τα κάποια δειλά βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, η χώρα παραμένει ακόμη καθηλωμένη σε μια χαμηλή ισορροπία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece