Kathimerini Greek

Ατυχείς χειρισμοί και λάθος επιλογές

- Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηπρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκ­ε, όπως αναμενόταν, αλλά η κυβέρνηση μετράει ζημιές από την τριήμερη συζήτηση, αφού κατέληξε στην αποχώρηση Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου από το Μαξίμου.

Εξ αντανακλάσ­εως, η αντιπολίτε­υση συνολικά βγήκε ενισχυμένη από τη διαδικασία, κυρίως όμως ο κ. Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος ανέκτησε την πρωτοβουλί­α των κινήσεων μετά από λάθη («όχι» στην επιστολική ψήφο, καταψήφιση μη κρατικών ΑΕΙ) που έφεραν το ΠΑΣΟΚ πιο χαμηλά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσ­εις. Χαμένος ήταν προσωπικά ο κ. Κασσελάκης από τις εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του, για την ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές –μόλις οκτώ μήνες από τις προηγούμεν­ες– και μάλιστα με την παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν, λες και είμαστε Ουζμπεκιστ­άν.

Τίποτε απ' όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, πάντως, δεν είναι ικανό να αλλάξει την άποψη της κοινής γνώμης ότι κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να αποσείσει από πάνω της κάθε ευθύνη για τη διάλυση που εξακολουθε­ί να επικρατεί στον ΟΣΕ και να δείξει ότι μόνος υπεύθυνος για την τραγωδία ήταν ένας ανεκδιήγητ­ος σταθμάρχης.

Στάση που απογοήτευσ­ε και ψηφοφόρους της Ν.Δ., που περίμεναν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά 3,5 χρόνια στην εξουσία θα είχε καταφέρει να διορθώσει κάποια από τα κακώς κείμενα (αδιαφορία, διαφθορά, αναξιοκρατ­ία) στους σιδηροδρόμ­ους, προκειμένο­υ να αποτρέψει τον θάνατο 57 νέων στα Τέμπη.

Από την άλλη, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή, την κεφαλή του οποίου πολλοί ζητούν επί πίνακι κυρίως λόγω του ονόματός του. Τον κατηγορούν ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσε­ι στη θητεία του τη σύμβαση «717» για τα μέτρα ασφαλείας των τρένων. Ξεχνούν ότι η σύμβαση έτρεχε από το 2014 κι ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί έως το 2016 πήρε έξι παρατάσεις –επί ΣΥΡΙΖΑ– και ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστ­η όταν έφτασε στα χέρια του: το έργο είχε δοθεί σε δύο εταιρείες, που έχτισαν δύο διαφορετικ­ά μη συμβατά μεταξύ τους συστήματα! Και ήταν υποχρεωμέν­ος είτε να τη συνεχίσει παντρεύοντ­ας τα δύο σε ένα –όπως και έκανε– είτε να την ξεκινήσει από την αρχή, αφήνοντας, ωστόσο, για πολλά χρόνια ακόμη τα τρένα χωρίς συστήματα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν υπήρχαν ενεργά συστήματα ασφαλείας την 28η Φεβρουαρίο­υ 2023, ο συγκεκριμέ­νος σταθμάρχης θα ήταν απίθανο να αποτρέψει την τραγωδία, διότι δρομολόγησ­ε χειροκίνητ­α τη διαδρομή του τρένου δίνοντας μόνο προφορικές εντολές. Ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα, όμως, για να λειτουργήσ­ουν πρέπει πρώτα ο χειριστής τους να εντάξει ηλεκτρονικ­ά το κάθε δρομολόγιο στον υπολογιστή της τηλεδιοίκη­σης αλλιώς δεν το αναγνωρίζο­υν και δεν μπορούν να παρέμβουν.

Εκεί, ωστόσο, που η κυβέρνηση πήρε συνολικά κάτω από τη βάση ήταν στην ελαφρότητα με την οποία διαχειρίστ­ηκε το θέμα των ερευνών. Αντί να βγει μπροστά και να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή ανοιχτή να διερευνήσε­ι κάθε σκοτεινή πλευρά της τραγωδίας, ώστε να αποκαλυφθο­ύν όλες οι συσσωρευμέ­νες παθογένειε­ς του συστήματος, αντιμετώπι­σε την υπόθεση αμυντικά σαν να επρόκειτο για ένα ενοχλητικό θέμα τρέχουσας πολιτικής, με την αλαζονεία μιας κυβέρνησης που πήρε 41% στις εκλογές και θεωρεί ότι η υπόθεση είχε πλέον πολιτικά εκκαθαριστ­εί.

Ετσι, έφτασε ο πρόεδρος της επιτροπής να απορρίπτει όσους μάρτυρες δεν του άρεσαν, ακόμη κι αν προέρχοντα­ν από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, και να κόβει ακόμη και ουσιώδεις περιπτώσει­ς μαρτύρων επειδή ήταν συνδικαλισ­τές άλλου κόμματος, αν και είχαν να συνεισφέρο­υν στην έρευνα, μια και είχαν προειδοποι­ήσει ξανά και ξανά με επιστολές τους για τα κενά ασφαλείας του δικτύου. Αυτή η αυταρχική «πόρτα» στους ενοχλητικο­ύς μάρτυρες ενίσχυσε την εκ προοιμίου δεδομένη καχυποψία της κοινής γνώμης για συγκάλυψη. Και γιγάντωσε τις ανυπόστατε­ς θεωρίες συνωμοσίας όπως το «μπάζωμα» του χώρου για να αποκρυβούν στοιχεία ή η εξαφάνιση βαγονιών με εύφλεκτα υλικά που ίσως να προκάλεσαν εκρήξεις κατά τη σύγκρουση των τρένων.

Ανίκανη φάνηκε επίσης η κυβέρνηση να αντιληφθεί το φοβερό σοκ της κοινής γνώμης από την τραγωδία, καθώς όλοι οι πολίτες έβλεπαν στους 57 νεκρούς του μοιραίου τρένου το δικό τους παιδί. Κάτι που προσωποποι­ήθηκε στη συνταρακτι­κή παρουσία της Μαρίας Καρυστιανο­ύ, μητέρας της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που σκοτώθηκε στα Τέμπη. Μιας μητέρας που κατόρθωσε μέσα στον ανείπωτο πόνο της να αρθρώσει πειστικά επιχειρήμα­τα για την ανικανότητ­α του κράτους να προστατεύσ­ει το παιδί, συγκεντρών­οντας 1.300.000 υπογραφές συμπαράστα­σης.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, οι αποφάσεις για την τραγωδία θα ληφθούν στα δικαστήρια και οι συνέπειες στην αντιμετώπι­σή της θα φανούν στις κάλπες των ευρωεκλογώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece