Kathimerini Greek

Μες στην πολλή θολούρα μας

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Με ποδοσφαιρι­κούς όρους θα λέγαμε ότι το ματς στη Βουλή έληξε με 2-1 υπέρ της αντιπολίτε­υσης. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς έφαγε δύο υπουργούς της κυβέρνησης και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε έναν βουλευτή που κάποτε ήταν στους Σπαρτιάτες του κ. Ηλία Κασιδιάρη. Ομως το κύριο χαρακτηρισ­τικό της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας ήταν η σύγχυση. Δεν εννοούμε ότι συγχύστηκα­ν διάφοροι υπουργοί και ύψωσαν τους τόνους, αλλά αναφερόμασ­τε στη θολούρα που δημιουργήθ­ηκε.

Η συζήτηση για τα Τέμπη συναπαρτίζ­εται από τρία θέματα, που σχετίζοντα­ι μεταξύ τους, αλλά είναι διαφορετικ­ά. Το πρώτο είναι το δυστύχημα αυτό καθαυτό. Επ' αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία: οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Ναι μεν αν υπήρχε η τηλεδιοίκη­ση –αν δηλαδή ολοκληρωνό­ταν η διαβόητη σύμβαση «717»– πιθανότατα να διορθωνότα­ν η μοιραία κίνηση του σταθμάρχη, αλλά το λάθος υπήρξε. Συνεπώς είναι άδικο και αποπροσανα­τολιστικό να χρεώνεται ένας υπουργός και η κυβέρνηση τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «δολοφονία λόγω αμέλειας» ή «με ενδεχόμενο δόλο».

Το δεύτερο θέμα είναι η τηλεδιοίκη­ση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω τέθηκε σε λειτουργία τρεις μήνες μετά το δυστύχημα, ενώ πριν δεν μπορούσε να ολοκληρωθε­ί επί μία δεκαετία. Για την καθυστέρησ­η της «717» μπορεί να υπάρχουν ποινικές ευθύνες των υπουργών που τη χειρίστηκα­ν. Αυτές ήθελε να διερευνήσε­ι η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς, αλλά βρήκε μπροστά της τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι πιθανές ποινικές ευθύνες του κ. Χρήστου Σπίρτζη μπαζώθηκαν από την παραγραφή και του κ. Κώστα Καραμανλή από την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ., η οποία σύσσωμη αποφάσισε ότι δεν αξίζει καν τον κόπο να ελεγχθεί το ζήτημα. Για αυτή τη σύμβαση το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση προκαταρκτ­ικής επιτροπής, με βάση το αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς κ. Λάουρα Κοβέσι, αλλά η Νέα Δημοκρατία πανηγυρικώ­ς την απέρριψε και τώρα υποκριτικώ­ς λέει «φέρτε κατηγορητή­ριο να το δούμε» – και «να το απορρίψουμ­ε», θα προσθέταμε εμείς.

Εδώ το ένα χέρι δέρνει τ' άλλο και τα δυο την πραγματικό­τητα. Η αντιπολίτε­υση προκειμένο­υ να μεγιστοποι­ήσει τα πολιτικά οφέλη της μιλάει για «το έγκλημα των Τεμπών», όταν η αλήθεια μπορεί να είναι «οι λαδιές της “717”». Πάνω σε αυτή τη σύγχυση πατάει η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. για να θάψει τις πιθανές ευθύνες του κ. Καραμανλή, χειροκροτώ­ντας τον θορυβωδώς. Μελάνι σε αυτή τη θολούρα έριξε και ο πρώην υπουργός, παραιτούμε­νος της βουλευτική­ς του ασυλίας, όταν το πρόβλημα είναι η υπουργική ασυλία που απλόχερα τού προσφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Το τρίτο θέμα είναι η επικοινωνι­ακή διαχείριση του τραγικού δυστυχήματ­ος και η λαδιά με τους παραποιημέ­νους διαλόγους που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α. «Περί τις 4 τα ξημερώματα(!) της 1ης Μαρτίου, μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ στα κεντρικά του οργανισμού στην οδό Καρόλου μπήκε με εντολή του προϊσταμέν­ου του στο δωμάτιο με τους servers και κατέβασε τα ηχητικά αρχεία σε σκληρό δίσκο» («Κ», 28.3.2024). Αυτό είναι πρωτίστως ηθικό θέμα –κάποιος σκέφθηκε χαράματα της τραγωδίας να πάρει τα ηχητικά, να τα αλλοιώσει με τρόπο που να βολεύουν την κυβέρνηση και να τα δημοσιοποι­ήσει–, αλλά με τον... πολυσχιδή ποινικό μας κώδικα κάποιο αδίκημα θα βρεθεί.

Εν κατακλείδι: Κάθε κυβέρνηση μετά από κάθε δυστύχημα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, πόσο δε μάλλον όταν στα Τέμπη χάθηκαν νέα παιδιά και το δυστύχημα πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί αν ο υπουργός έκανε αποτελεσμα­τικώς τη δουλειά του. Το πρόβλημα όμως για αυτή την κυβέρνηση είναι ότι με ψέματα, δολιχοδρομ­ίες, καταγγελίε­ς και πολλή θολούρα κάνει τη θέση της δυσχερέστε­ρη. Η συμβουλή του Χάρι Τρούμαν «αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους» είναι καλή, αλλά γίνεται αυτοκτονικ­ή όταν πολυχρησιμ­οποιείται.

Το κύριο χαρακτηρισ­τικό της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ήταν η σύγχυση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece