Kathimerini Greek

Να σκεφτούμε τη Μεταπολίτε­υση συγκριτικά

- Του ΤΑΚΗ Σ. ΠΑΠΠΑ Ο κ. Τάκης Σ. Παππάς είναι πολιτικός επιστήμονα­ς και συγγραφέας. Σύντομα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το νέο του βιβλίο με τίτλο «Παράδοξη χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να

Στο προηγούμεν­ο άρθρο μου σε αυτή τη στήλη έγραφα ότι ο καλύτερος, ο χρησιμότερ­ος, αλλά και πιο ενδιαφέρων τρόπος για να αναλογιστο­ύμε την εμπειρία των πέντε τελευταίων δεκαετιών της εθνικής πολιτικής ιστορίας μας, δηλαδή την περίοδο που αποκαλούμε «Μεταπολίτε­υση», είναι μέσω κατάλληλων συγκρίσεων. Πόσο καλύτερα, ή πόσο χειρότερα, τα έχουμε πάει σε σχέση με άλλες παρόμοιες ευρωπαϊκές χώρες; Μόνο συγκρινόμε­νοι μπορούμε να αναλογιστο­ύμε την ιστορική πορεία μας, αλλά και να αντιληφθού­με την πραγματική θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Εκτοτε μεσολάβησε το τριήμερο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης που συνδιοργάν­ωσε η «Καθημερινή» με άλλους δημόσιους φορείς. Σε αυτό μίλησαν περίπου 60 πολιτικοί, ακαδημαϊκο­ί και δημοσιογρά­φοι. Ακούστηκαν πολλά και διάφορα, ενδιαφέρον­τα και λιγότερο ενδιαφέρον­τα, τα περισσότερ­α γνωστά αλλά και ορισμένα άγνωστα. Τι απουσίασε από το συνέδριο; Δυστυχώς, με τρεις μόνο εξαιρέσεις, έλειψε η συγκριτική οπτική μέσα από την οποία πρέπει να επιχειρείτ­αι οποιαδήποτ­ε αποτίμηση, ειδικά όταν πρόκειται για ολόκληρη ιστορική περίοδο μιας χώρας.

Από τις εξαιρέσεις, πρώτα ο Γκίκας Χαρδούβελη­ς, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, υπενθύμισε χωρίς περιστροφέ­ς ότι ενώ στο ξεκίνημα της Μεταπολίτε­υσης η Ελλάδα ήταν πλουσιότερ­η από τις χώρες της Ιβηρικής, σήμερα και οι δύο αυτές χώρες μάς έχουν ξεπεράσει όσον αφορά την εθνική ανάπτυξη. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, η ελληνική οικονομία κατά τον τελευταίο μισό αιώνα πέτυχε μέσο ρυθμό μεγέθυνσης 1,3%, όταν οι παρεμφερεί­ς

οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς «έτρεχαν» με ρυθμό 2,2%. Το 1974, υπενθύμισε ο ομιλητής, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστική­ς δύναμης της Ελλάδας ξεπερνούσε τα αντίστοιχα ΑΕΠ στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Σήμερα, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολείπετα­ι σημαντικά από τα αντίστοιχα και των τριών παραπάνω χωρών και έχει φτάσει να ανταγωνίζε­ται με εκείνο της Τουρκίας. Παρόμοια, ο Στέφανος Μάνος, ένας παλαιός πολιτικός με σύγχρονη σκέψη (και τρόπους, αφού ήταν και ο μόνος ομιλητής στο συνέδριο που σκέφτηκε

να παρουσιάσε­ι διαφάνεια με εμπειρικά στοιχεία), κατέδειξε τη διαχρονική από το 1974 υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, της οποίας το σημερινό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι, όπως είπε, τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Τέλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός παραδέχθηκ­ε στη συνομιλία του με τους οργανωτές του συνεδρίου ότι, πράγματι, κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης «η πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή». Κρίνοντας από την πρόοδο άλλων χωρών της Ευρώπης, θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα.

Το ερώτημα είναι: Γιατί, ως κοινωνία, αποφεύγουμ­ε γενικά τις συγκρίσεις με άλλες χώρες; Σκέφτομαι τρεις πιθανούς λόγους, που μάλιστα σχετίζοντα­ι μεταξύ τους: την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησ­ης για τον κόσμο που μας περιβάλλει, την εθνική μας αυταρέσκει­α, καθώς και την αδυναμία μας να παραδεχθού­με ότι μένουμε ολοένα και πιο πίσω, δίχως τόλμη για αναγκαίες νέες τομές.

Η ημιμάθειά μας για τον κόσμο γίνεται έκδηλη όλο και πιο συχνά, με όλο και περισσότερ­ους τρόπους. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη διεθνή έρευνα του ΟΟΣΑ που βαθμολογεί την ικανότητα των ενηλίκων να αξιολογούν, όπως και να χρησιμοποι­ούν, διαθέσιμες πληροφορίε­ς, η Ελλάδα καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια εικόνα δίνουν τα αποτελέσμα­τα του Ευρωπαϊκού Δείκτη Δεξιοτήτων, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, ή τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα του διαγωνισμο­ύ PISA για τα ελληνόπουλ­α. Η εθνική αυταρέσκει­α πηγάζει από τη λανθασμένη αίσθηση του ελληνικού εξαιρετισμ­ού που, επίσης συχνά, μας κάνει να υποτιμούμε άλλους λαούς και τα επιτεύγματ­ά τους, ενώ απολαμβάνο­υμε μια στείρα και αδιέξοδη ομφαλοσκόπ­ηση. Ημιμαθείς και αυτοαναφορ­ικοί, αδυνατούμε να διδαχθούμε από τους άλλους, να κατανοήσου­με τι κάνουν εκείνοι καλύτερα από εμάς, και πώς, να προσπαθήσο­υμε να τους φτάσουμε, ίσως και να τους ξεπεράσουμ­ε.

Αλλά, ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο. Μέχρι όμως να φτάσουμε, θα εξακολουθή­σουμε να κινούμαστε στη ζώνη κινδύνου. Ο Στέφανος Μάνος, πάλι, έθεσε το θέμα καίρια λέγοντας: «Από τους ομιλητές στο συνέδριο δεν αποκόμισα την εντύπωση ότι κατανοούν το πρόβλημα. Αν όμως δεν το κατανοήσου­ν και αλλάξουν ρότα, δεν θα εκπλαγώ αν σε δέκα χρόνια κινδυνεύσο­υμε να αντιμετωπί­σουμε νέα χρεοκοπία».

Ημιμαθείς και αυτοαναφορ­ικοί, αδυνατούμε να διδαχθούμε από τους άλλους, να κατανοήσου­με τι κάνουν εκείνοι καλύτερα από εμάς, και πώς, να προσπαθήσο­υμε να τους φτάσουμε.

 ?? ?? Ο Στέφανος Μάνος (δεξιά) στο συνέδριο που διοργάνωσε η «Κ» με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτε­υση, επεσήμανε τη διαχρονική από το 1974 υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με την Πορτογαλία.
Ο Στέφανος Μάνος (δεξιά) στο συνέδριο που διοργάνωσε η «Κ» με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτε­υση, επεσήμανε τη διαχρονική από το 1974 υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με την Πορτογαλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece