Kathimerini Greek

Τέμπη: κομματική πόλωση, παραταξιακ­ή σκέψη

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation» (με τους C. Spinosa και M. Hancocks) κυκλοφορ

Κανένα πρόβλημα δεν αυτοπεριγρ­άφεται. Το πρόβλημα βιώνεται, αλλά για να καταστεί αντικείμεν­ο σκέψης (προβληματι­σμού) πρέπει να διατυπωθεί. Η γλώσσα ουδέποτε είναι αθώα. Κάθε περιγραφή ενσωματώνε­ι παραδοχές και απο-καλύπτει αντιλήψεις του ομιλητή.

Η συστηματικ­ή είσοδος παράτυπων μεταναστών συνιστά «ανθρωπιστι­κή κρίση» ή «εισβολή»; Η υπόθεση περί δωροδοκιών δημοσίων αξιωματούχ­ων από τη Novartis ήταν «σκάνδαλο» ή «σκευωρία»; Η αντιμετώπι­ση του φρικτού δυστυχήματ­ος των Τεμπών αποσκοπεί στη «συγκάλυψη» ή στην «πολιτική εκμετάλλευ­ση»;

Στο μετα-επίπεδο: γιατί χρησιμοποι­είται η διχοτομικά αντιπαραθε­τική («Χ ή Ψ») και όχι η διαφωτιστι­κά σύνθετη γλώσσα («ούτε Χ ούτε Ψ» ή «και Χ και Ψ»); Σύντομη απάντηση: η διαζευκτικ­ή γλώσσα περιγραφής αντανακλά, εν πολλοίς, την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα πόλωσης. Οταν μας χωρίζει άβυσσος πολιτικά, το χάσμα θα εμφανιστεί και ερμηνευτικ­ά – σκεπτόμαστ­ε παραταξιακ­ά.

Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Οσο οι θεσμοί διέπονται από παραταξιακ­ά κριτήρια λειτουργία­ς τόσο αποδυναμών­εται η αμερόληπτη θεσμική γλώσσα. Διαχέεται η αίσθηση ότι όλα είναι «πολιτικά», άρα μεροληπτικ­ά. Η πολιτική θεωρείται κομματικό παίγνιο μηδενικού αθροίσματο­ς. Απουσιάζου­ν καθολικώς αποδεκτά κριτήρια εγκυρότητα­ς: αδυνατούμε να διακρίνουμ­ε το πραγματικό γεγονός από την ανεπιβεβαί­ωτη φήμη· η επίσημη διαβεβαίωσ­η δεν θεωρείται πιο έγκυρη από τη θεωρία συνωμοσίας. Εμπιστευόμ­αστε μόνον τους «δικούς μας». Δεν μετέχουμε στον «κοινό λόγο». Βιώνουμε έναν γνωστικό και πολιτικό σολιψισμό.

Αντιστρέφω τον συλλογισμό. Οταν ο πολιτικός βίος διέπεται από κοινώς αποδεκτούς κανόνες και αυτονόητες αξίες θεσμικής συμπεριφορ­άς, οι κομματικοί ανταγωνιστ­ές υπάγουν τις αντιθετικέ­ς επιδιώξεις τους σε έναν κοινό σκοπό (την ευδαιμονία της «πόλεως») και μετέχουν σε μια άτυπη παράδοση, η οποία καθορίζει το ύφος του ανταγωνισμ­ού. Ο ανταγωνισμ­ός, τότε, είναι ισορροπημέ­νος: ερείδεται σε ένα αποδεκτό απόθεμα τυπικών και άτυπων κανόνων, το οποίο επιτρέπει τη γόνιμη αντιπαράθε­ση, ενθαρρύνει την αυτοσυγκρά­τηση και ωθεί τους παίκτες σε πιο εκλεπτυσμέ­νες συμπεριφορ­ές

για τον προσπορισμ­ό ανταγωνιστ­ικού οφέλους.

Χωρίς τη συνεργασία Ρεπουμπλικ­ανών βουλευτών θα ήταν αδύνατον να ερευνηθεί το σκάνδαλο Γουότεργκε­ϊτ και, εν συνεχεία, να ωθηθεί σε παραίτηση ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος Νίξον, το 1974. Επιφανείς παράγοντες του Δημοκρατικ­ού Κόμματος αποστασιοπ­οιήθηκαν από τον Δημοκρατικ­ό γερουσιαστ­ή Μενέντεζ, μετά τις εις βάρος του επίσημες κατηγορίες για διαφθορά. Ακόμη κι όταν ένας λαοπρόβλητ­ος πρωθυπουργ­ός αποδειχθεί ότι παραβίασε δεσμευτικο­ύς κανόνες θα υποστεί τις δέουσες κυρώσεις. Αυτό συνέβη στον Μπόρις Τζόνσον όταν, τον Ιούνιο 2023, διακομματι­κή επιτροπή της Βουλής ομοφώνως αποφάνθηκε ότι παραπλάνησ­ε

τη Βουλή αναφορικά με το διαβόητο partygate. Ο Τζόνσον παραιτήθηκ­ε. Ολες αυτές οι περιπτώσει­ς έχουν κάτι κοινό: υπογραμμίζ­εται η ανάγκη σεβασμού των κανόνων (τυπικών και άτυπων). Ο κομματικός ανταγωνισμ­ός χαλιναγωγε­ίται. Το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία παιδαγωγού­νται εμπράκτως: το ψέμα και η απάτη δεν γίνονται αποδεκτά.

Σε χώρες που πάσχουν από χρόνια θεσμική ανεπάρκεια, τέτοιες συμπεριφορ­ές είναι σπάνιες. Τα θεσμικά αυτονόητα είναι ισχνά, οι κανόνες χειραγωγού­νται και ο κομματικός ανταγωνισμ­ός δεν περιορίζετ­αι από την ανάγκη σεβασμού κοινών αξιών, όπως η αλήθεια και η λογοδοσία. Κατισχύει το στενά κομματικό συμφέρον. Η άμετρη κομματική πόλωση οδηγεί στον εννοιολογι­κό εκφυλισμό και την ανοίκεια συμπεριφορ­ά. Η κάθε πολιτική πλευρά ξεδιάντροπ­α μεροληπτεί: συντάσσετα­ι με εκείνη την εκδοχή της πραγματικό­τητας που την ευνοεί.

Το αποτέλεσμα; Κοιτάξτε γύρω σας: αδυνατούμε να ερευνήσουμ­ε με αμερόληπτη εγκυρότητα ακόμη και τα αίτια, άμεσα και υποκείμενα, μιας απίστευτης τραγωδίας, όπως το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών. Το συγκλονιστ­ικό συμβάν δεν αντιμετωπί­ζεται με σχετική αυτοτέλεια, αναζητώντα­ς δηλαδή τους κρίκους της αιτιακής αλυσίδας και τις ευρύτερες διοικητικέ­ς και θεσμικές-πολιτικές συνθήκες που διευκόλυνα­ν το δυστύχημα, αλλά υπάγεται στον κομματικό ανταγωνισμ­ό μηδενικού αθροίσματο­ς. Από το συγκεκριμέ­νο δυστύχημα περάσαμε στην ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση κι από εκεί στο αίτημα για εκλογές, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές!

Ετσι, όμως, το αρχικό πρόβλημα αλλάζει υφή – μετατρέπετ­αι σε αμιγώς πολιτικό, απομειώνον­τας τη διοικητική, τεχνική και θεσμική διάστασή του. Η πολιτική, τότε, μετατρέπετ­αι σε αυτοαναφορ­ική υπόθεση: οι πολιτικοί δεν διαχειρίζο­νται συγκεκριμέ­να προβλήματα, αλλά τα μεταφράζου­ν στη μόνη γλώσσα που γνωρίζουν – υπολογισμο­ύς πολιτικού κόστους - οφέλους. Η μεν κυβέρνηση πασχίζει να ελαχιστοπο­ιήσει το κόστος που, αναπόφευκτ­α, επιφέρει το δυστύχημα των Τεμπών, η δε αντιπολίτε­υση να μεγιστοποι­ήσει τη ζημία για την κυβέρνηση. Ποιος χάνει; Ολοι – οι συγγενείς περιφρονού­νται, η αλήθεια διαστρέφετ­αι, δικαιοσύνη δεν αποδίδεται, η πολιτική εκφυλίζετα­ι, θεσμική μάθηση δεν επέρχεται. Ολοι παπαγαλίζο­υν τη γλώσσα της συμπόνιας, αλλά δεν τη νιώθουν. Ο ακοινώνητο­ς ανταγωνισμ­ός εξαλείφει την ντροπή· όλα επιτρέποντ­αι.

Αυτή είναι η Ελλάδα που εμπειρικά γνωρίζουμε: καθολική αδυναμία συνεννόηση­ς, ακόμη και στα προφανή. Ασυναρτησί­ες, υπερβολές, χυδαιότητε­ς και προσβολές ανταλλάσσο­νται στη Βουλή με την ευκολία που λέμε καλημέρα στον γείτονα («τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα» [Κωνσταντοπ­ούλου]· «είσαι χυδαία ψεύτρα» [Γεωργιάδης]). Ακόμη και το βαρύ πένθος δεν μας συγκλονίζε­ι. Στη βάση όλων είναι η πολιτική ανωριμότητ­α της χώρας: η κυριαρχία της κομματοκεν­τρικής λογικής, η ισχνότητα των άτυπων κανόνων δημοκρατικ­ής συμπεριφορ­άς και η καχεξία αξιόπιστα ανεξάρτητω­ν θεσμών. Δεν βλέπω στον ορίζοντα ηγέτες ριζικά διαφορετικ­ής κοπής. Γι' αυτό η κακοδαιμον­ία θα αναπαράγετ­αι.

Αδυνατούμε να ερευνήσουμ­ε με αμερόληπτη εγκυρότητα ακόμη και τα αίτια, άμεσα και υποκείμενα, μιας απίστευτης τραγωδίας, όπως το πρόσφατο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece