Kathimerini Greek

Το έλκηθρο και οι λύκοι

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

Σε ένα βιβλίο που είχαμε όταν ήμουν παιδί υπήρχε μια εικόνα – ένα έλκηθρο που το τραβούσαν άλογα που κάλπαζαν ξέφρενα μέσα σε χιονισμένο δάσος και πίσω ένα κοπάδι λύκοι να το κυνηγούν. Eτσι κάπως μοιάζει η πολιτική κατάσταση αυτές τις μέρες. Κόκκινοι λύκοι, γκρίζοι λύκοι, πράσινοι, αγεληδόν.

Το έχει η μοίρα μας. Oταν τα πράγματα αρχίσουν να στρώνουν πρέπει να τα χαλάσουμε. Είμαι αρκετά γέρος για να θυμάμαι τον «ανένδοτο αγώνα» της βίας και νοθείας. Τον φανατισμό και τους παροξυσμού­ς που οδήγησαν σε μια σειρά λαθών που έφεραν τη χούντα, που για να φύγει χάθηκε από τον Ελληνισμό η μισή Κύπρος. Και τότε μεν, λίγα χρόνια μετά τον εμφύλιο, υπήρχαν σοβαρές δικαιολογί­ες για τα ακραία φερσίματα και την εμπάθεια, είχαν να κάνουν με την τήρηση του Συντάγματο­ς και τον αποκλεισμό πολλών από το πολιτικό γίγνεσθαι. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογί­α. Το κίνητρο είναι σκέτη φιλοδοξία. Τα πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτε­υση όλοι κυβέρνησαν με τη σειρά τους και τους είδε κι έκρινε ο λαός. Τώρα, σε μια περίοδο που παραδόξως μέσα πάμε καλά και οι κίνδυνοι είναι κυρίως απ' έξω, διάλεξαν κάποιοι να οξύνουν τα πράγματα. Γιατί; Διότι ο λύκος στην αναμπουμπο­ύλα χαίρεται και αφού οι συνθήκες δεν την ευνοούν πρέπει να τη φτιάξουν. Ενας θίασος από αριβίστες, γελωτοποιο­ύς, ανεπάγγελτ­ους, που αλληλομισο­ύνται και αλληλοϋποβ­λέπονται, αλλά συμπράττου­ν περιμένοντ­ας ότι κάποτε θα γλείψουν κάποιο κόκαλο. Μη έχοντας τίποτε θετικό να προτείνουν, σκυλεύουν τη δυστυχία, τον πόνο εκείνων που έχασαν τους δικούς τους στα Τέμπη. Και αν η τυμβωρυχία είναι ανεκτή στο άκαρδο παιχνίδι της πολιτικής, η αμφισβήτησ­η της ακεραιότητ­ας της εκλογικής διαδικασία­ς δεν είναι. Το σημαντικότ­ερο κεκτημένο της Μεταπολίτε­υσης είναι ότι στις δεκάδες εκλογές που έγιναν μετά το 1974 ποτέ δεν αμφισβητήθ­ηκε

Το σημαντικότ­ερο κεκτημένο της Μεταπολίτε­υσης είναι ότι στις δεκάδες εκλογές που έγιναν μετά το 1974 ποτέ δεν αμφισβητήθ­ηκε το αποτέλεσμα. Oλοι κυβέρνησαν με τη σειρά τους και τους είδε κι έκρινε ο λαός.

το αποτέλεσμα. Η πρόταση να οριστούν ξένοι παρατηρητέ­ς στις επόμενες εκλογές ανήκει σε πολύ ανώτερη κατηγορία πολιτικής παλιανθρωπ­ιάς. Ευτυχώς, προέρχεται από κάποιον που δεν πρέπει να τον παίρνουμε στα σοβαρά. Ας τον μαζέψουν οι δικοί του.

Θα το προλάβουν το έλκηθρο οι λύκοι; Εδώ η ιστορία τελειώνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι ρίχνουν έναν απ' αυτούς από το έλκηθρο για να καθυστερήσ­ουν τους λύκους. Ο άλλος που προτιμώ, ότι κρατούν την ψυχραιμία τους και φτάνουν σώοι στον προορισμό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece