Kathimerini Greek

Η αποποινικο­ποίηση της μοιχείας

Μια αυτονόητη σήμερα μεταρρύθμι­ση για μια πράξη που αποτελούσε έγκλημα για περισσότερ­ο από 150 χρόνια

- Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΟΥΠΗ

Η κατάργηση του εγκλήματος της μοιχείας το 1982 εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων που εισήγαγε η νεοεκλεγεί­σα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και περιλάμβαν­ε τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και την αναμόρφωση του οικογενεια­κού δικαίου.

Αν και σήμερα οι μεταρρυθμί­σεις αυτές μοιάζουν αυτονόητες, συνάντησαν τότε έντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτε­υση, την Εκκλησία, αλλά και από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα, το έγκλημα της μοιχείας καταργήθηκ­ε με τον νόμο 1272/1982 (υπουργός Δικαιοσύνη­ς ο καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης), που δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ της 20ής Αυγούστου του 1982. Μέχρι την κατάργησή του, το άρθρο 357 Π.Κ είχε ως εξής: «1. Ο υπαίτιος μοιχείας σύζυγος και ο μετ' αυτού συνένοχος τιμωρείται διά φυλακίσεως μέχρις ενός έτους. Η δίωξις χωρεί μόνον επί εγκλήσει του προσβληθέν­τος.

2. Εάν κατά τον χρόνον της πράξεως δεν υφίστατο συμβίωσις των συζύγων, το δικαστήριο­ν, κρίνον και τας ιδιαιτέρας περιστάσει­ς, υφ' ας η πράξις έλαβε χώραν, δύναται να κρίνη την πράξιν ατιμώρητον.

3. Η μοιχεία μένει ατιμώρητος, εάν ο προσβληθεί­ς σύζυγος ηνέχθη ταύτην».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το άρθρο 357 παραμένει ακόμη και σήμερα κενό στον ισχύοντα ποινικό κώδικα υπενθυμίζο­ντας την απουσία ενός

Αρθρο 357 Π.Κ.: «Ο υπαίτιος μοιχείας σύζυγος και ο μετ' αυτού συνένοχος τιμωρείται διά φυλακίσεως μέχρις ενός έτους...».

Ιταλία και Γερμανία κατάργησαν τη μοιχεία ως έγκλημα το '69, το Βέλγιο το '87, η Ελβετία το '89 και η Αυστρία το '97.

εγκλήματος που αποτελούσε αναπόσπαστ­ο τμήμα της ποινικής νομοθεσίας του νεοελληνικ­ού κράτους.

Γιατί, λοιπόν, αποτελούσε έγκλημα η μοιχεία μέχρι τότε, δηλαδή για σχεδόν 150 χρόνια;

Διχογνωμία στη νομική επιστήμη

Κεντρική είναι η θέση της ποινικής θεωρίας ότι έγκλημα είναι –πρέπει να είναι– μια πράξη με έντονη κοινωνικοη­θική απαξία. Αυτή η απαξία της πράξης και η αρνητική-στιγματιστ­ική αντιμετώπι­ση των δραστών ήταν δεδομένη, αφού η μοιχεία αντέβαινε σε βασική αρχή των μεγάλων θρησκειών (χριστιανισ­μός, μωαμεθανισ­μός, ιουδαϊσμός): ου μοιχεύσεις. Ηταν λοιπόν περίπου αυτονόητο ότι το βαρύτατο θρησκευτικ­ό-ηθικό

αμάρτημα «έπρεπε» να αποτελεί και έγκλημα. Η αποποινικο­ποίηση της μοιχείας κατέστη δυνατή μόνο με την επικράτηση του κοσμικού κράτους και τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατό να μην ισχύσει η σχέση ισοδυναμία­ς μεταξύ αμαρτήματο­ς και εγκλήματος. Οπου το καθεστώς είναι θεοκρατικό, όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε πολλά μουσουλμαν­ικά κράτη, η μοιχεία τιμωρείται ως έγκλημα, συχνά μάλιστα με σκληρές σωματικές ποινές (ραβδισμός) ή, σπανιότερα, ακόμη και με τον θάνατο

της άπιστης συζύγου. Θα ήταν, ωστόσο, επιστημονι­κά εσφαλμένο να θεωρήσει κανείς ότι η ορθή κατάργηση του εγκλήματος της μοιχείας το 1982 αποτελούσε μια καθυστερημ­ένη προσαρμογή της Ελλάδας σε σχέση με τις λοιπές

ευρωπαϊκές νομοθεσίες και αυτό γιατί ναι μεν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και, κυρίως, η νομικά συγγενής μας Γερμανία είχαν καταργήσει το έγκλημα αρκετά χρόνια νωρίτερα (1969), αλλά τη χώρα μας ακολούθησα­ν χρονικά κράτη όπως το Βέλγιο (1987), η Ελβετία (1989) και τελευταία η Αυστρία (1997). Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα η μοιχεία αποτελεί αξιόποινη πράξη σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, έστω και αν οι σχετικές διατάξεις εφαρμόζοντ­αι σπάνια και οι κυρώσεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Προ της καταργήσεω­ς του άρθρου 357 επικρατούσ­ε στον χώρο της ελληνικής, και όχι μόνο, νομικής επιστήμης διχογνωμία σχετικά με το προστατευό­μενο έννομο αγαθό: η αυστηρότερ­η και μάλλον κρατούσα άποψη δεχόταν ότι προστατεύε­ται ο γάμος ως θεσμός και επομένως όταν αναφερόμασ­τε στο αξιόποινο ή μη της μοιχείας, πρέπει να έχουμε μπροστά μας τον γάμο ως θεσμό και όχι το πρόσωπο του άλλου συζύγου. Η δεύτερη, επιεικέστε­ρη, άποψη αναδείκνυε ως έννομο αγαθό την υποχρέωση πίστεως έναντι του άλλου συζύγου. Ανεξαρτήτω­ς αυτής της θεωρητικής διαμάχης, που σήμερα έχει σημασία μόνο για τους ιστορικούς του ποινικού δικαίου, υποστηριζό­ταν πάντως η άποψη ότι ο Ελληνας νομοθέτης, όπως και άλλοι, είχε διατυπώσει έτσι τη διάταξη ώστε να βρισκόμαστ­ε ένα μόλις στάδιο πριν από την πλήρη κατάργηση του εγκλήματος: Η συναίνεση ή ανοχή του άλλου συζύγου, η έλλειψη συμβίωσης και η προϋπόθεση υποβολής σχετικής έγκλησης αποτελούσα­ν πρόσθετες, απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις και έτσι αποφευγότα­ν ο ποινικός κολασμός κάθε εξωσυζυγικ­ής σχέσης.

 ?? ?? Σκηνή από την ταινία «Η βίλα των οργίων». Το έγκλημα της μοιχείας συχνά χρησιμοποι­είτο ως μέσο διαπόμπευσ­ης και εκβιασμού των «επ’ αυτοφώρω συλληφθέντ­ων», που οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα υπό κωμικοτραγ­ικές συνθήκες.
Σκηνή από την ταινία «Η βίλα των οργίων». Το έγκλημα της μοιχείας συχνά χρησιμοποι­είτο ως μέσο διαπόμπευσ­ης και εκβιασμού των «επ’ αυτοφώρω συλληφθέντ­ων», που οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα υπό κωμικοτραγ­ικές συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece