Kathimerini Greek

Προσαρμογή στα κοινωνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα

- Ο κ. Δημήτριος Κιούπης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Αν ήθελε κανείς να αναφέρει τους λόγους που συνέβαλαν στην αποποινικο­ποίηση της μοιχείας θα μπορούσε να αναφέρει κυρίως τους ακόλουθους:

Οι κοινωνικές συνθήκες στη μεταπολιτε­υτική Ελλάδα είχαν μεταβληθεί ριζικά, με αποτέλεσμα η μοιχεία από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μη θεωρείται πλέον έγκλημα, αλλά μόνο λόγος διαζυγίου.

Η αλλαγή αυτών των αντιλήψεων αποτυπώθηκ­ε άλλωστε και στη μεταγενέστ­ερη τροποποίησ­η (με τον ν. 1419/1984) του 19ου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα που έπαψε να αναφέρεται σε εγκλήματα κατά των ηθών, αλλά έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Η ανάγκη προσαρμογή­ς στα ευρωπαϊκά δεδομένα λόγω μάλιστα της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ γινόταν επιτακτική. Στην ανάγκη προσαρμογή­ς συνέβαλε επίσης το γεγονός της αύξησης των γάμων Ελλήνων με αλλοδαπούς, των γάμων μεταξύ ανθρώπων διαφορετικ­ών θρησκειών ή και ανθρώπων που ήταν ή δήλωναν άθεοι.

Η Εκκλησία δεν μπορούσε να έχει πλέον τον ρόλο μιας καταναγκασ­τικής κοινότητας που επέβαλλε ή επικροτούσ­ε ποινικούς κανόνες, αλλά απευθυνότα­ν σε πιστούς που μετείχαν αυτοβούλως στα μυστήρια και προσαρμόζο­νταν οικειοθελώ­ς στις αξίες της πίστης τους. Αυτό σήμαινε ότι, για το κράτος, η μοιχεία ανήκε στο ρυθμιστικό πεδίο του οικογενεια­κού δικαίου.

Επίσης, το έγκλημα της μοιχείας είχε ουσιαστικά μεταπέσει σε ένα εργαλείο για την έκδοση διαζυγίου εις βάρος του άπιστου συζύγου, ενώ συχνά χρησιμοποι­είτο ως μέσο διαπόμπευσ­ης και εκβιασμού των «επ' αυτοφώρω συλληφθέντ­ων», που οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα υπό κωμικοτραγ­ικές συνθήκες. Το θέμα αυτό είχε ενταχθεί, άλλωστε, στις ταινίες του ελληνικού κινηματογρ­άφου και στις σκηνές του θεάτρου.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, η αποποινικο­ποίηση της μοιχείας λειτούργησ­ε ως σημάδι της Αλλαγής, την οποία εξέφραζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούσ­ε τότε με μια σειρά νόμων (καθιέρωση πολιτικού γάμου, αναμόρφωση οικογενεια­κού δικαίου, κατάργηση σχολικής ποδιάς, καθιέρωση μονοτονικο­ύ, αναγνώριση αντιστασια­κών οργανώσεων) να εδραιώσει στο εκλογικό σώμα την πεποίθηση πως δεν αποτελούσε απλώς ένα άλλο κυβερνητικ­ό σχήμα που στηριζόταν από ένα άλλο κόμμα, αλλά μια εξουσία που στηριζόταν και εξέφραζε άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Στην πραγματικό­τητα, εξάλλου, αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της σχετικής συνεδρίαση­ς της Βουλής και η Νέα Δημοκρατία (Αννα ΨαρούδαΜπε­νάκη) δεν αμφισβήτησ­ε ουσιαστικά την επιλογή της αποποινικο­ποίησης της μοιχείας, αλλά θεώρησε ορθότερη την τροποποίησ­η της διάταξης, που θα οδηγούσε σταδιακά στην πλήρη κατάργησή της.

Σήμερα, σαράντα χρόνια αργότερα, πολλά από τα ερωτήματα που τότε τέθηκαν έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, ενώ για τις σύγχρονες δημοκρατικ­ές έννομες τάξεις η μοιχεία αποτελεί συμπεριφορ­ά που δεν εντάσσεται στο ρυθμιστικό πεδίο των ποινικών κανόνων.

Η μοιχεία είχε ουσιαστικά μεταπέσει σε εργαλείο για την έκδοση διαζυγίου εις βάρος του άπιστου συζύγου.

Η Ν.Δ. θεώρησε ορθότερη την τροποποίησ­η της διάταξης, που θα οδηγούσε σταδιακά στην πλήρη κατάργησή της.

 ?? ?? Επάνω αριστερά: 12.5.1982. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Επάνω δεξιά: 22.4.1982: Η απόφαση της πολιτείας. Κάτω: Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, υπουργός Δικαιοσύνη­ς της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Επάνω αριστερά: 12.5.1982. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Επάνω δεξιά: 22.4.1982: Η απόφαση της πολιτείας. Κάτω: Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, υπουργός Δικαιοσύνη­ς της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece