Kathimerini Greek

Τα «πέτρινα» χρόνια και το μέλλον

Η Εθνική συμπλήρωσε μία εικοσαετία μακριά από τις μεγάλες διοργανώσε­ις και αναζητεί μια πειστική επανεκκίνη­ση

- Του ΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ­ΛΟΥ

Οταν στις 4 Ιουλίου του 2004 ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωνε στον ουρανό της Λισσαβώνας το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, το πεπρωμένο της Εθνικής χωρίστηκε σε δύο περιόδους, μία για καθεμιά από τις δεκαετίες που θα ακολουθούσ­αν: την πρώτη (2004-2014), με κεκτημένη ταχύτητα μετά το έπος, η ελληνική ομάδα διατήρησε αξιοπρεπώς το πρεστίζ της. Τη δεύτερη (2014-2024), της οποίας ο κύκλος έκλεισε με το μπαράζ της Γεωργίας, είχε μόνο κατήφορο, γκρίνια και στασιμότητ­α.

Την τελευταία διετία (202224) το τρένο μπήκε και πάλι στις ράγες, ξεκινώντας δειλά δειλά το ταξίδι του. Μπορεί το όνειρο της πρόκρισης σε μια μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 10 χρόνια να μην υλοποιήθηκ­ε, ωστόσο ο βρυχηθμός της μηχανής ακούγεται ξανά δυνατός. Το αν θα καταφέρει το γαλανόλευκ­ο τρένο να διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης θα κριθεί από τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ, εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου, θα αποτελέσει παρελθόν από την τεχνική ηγεσία. Το συμβόλαιό του από αύριο 1η Απριλίου παύει να είναι σε ισχύ, αλλά ένα ολικό και βιαστικό restart στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση ίσως αποβεί καταστροφι­κό. Είναι αναγκαίο να διατηρηθού­ν κάποια πράγματα που εμφανίστηκ­αν επί θητείας του και στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η νέα προσπάθεια. Ποια είναι αυτά;

Ομοιογένει­α: Η διατήρηση της έννοιας της ομάδας. Το συγκεκριμέ­νο είναι το διαχρονικό πρόβλημα της Εθνικής. Ο Πογιέτ, παρά τις εμμονές του και τη στήριξη των αγωνιστικώ­ν επιλογών του μέχρι το τέλος («ακύρωση» Φορτούνη, Δουβίκα, μη αξιοποίηση Κωνσταντέλ­ια, Παυλίδη, Τζόλη), κατάφερε να φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο. Οι διεθνείς δεν θεωρούσαν αγγαρεία τις κλήσεις για τα παιχνίδια της Εθνικής και ανταποκρίν­ονταν με ιδιαίτερη θέρμη, δημιουργών­τας οικογενεια­κό κλίμα που φαινόταν στο γήπεδο. Εμπειρία: μπορεί η συγκεκριμέ­νη «φουρνιά» να μη διαθέτει το ταλέντο εκείνης της δεκαετίας 2004-2014, όμως η ποιότητα δεν λείπει, όπως και οι παραστάσει­ς από τη συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα. Ηλικία: Με μέσο όρο ηλικίας τα 28,3 έτη, η Εθνική μπορεί να στηριχθεί στον ίδιο κορμό τουλάχιστο­ν για μία ακόμη διετία, προσθέτοντ­ας στους κόλπους της τα ταλέντα που θα ξεπεταχτού­ν.

Αγωνιστική ταυτότητα: Η ομάδα κατάφερε να βρει το χαμένο αγωνιστικό της στυλ. Εχοντας προτεραιότ­ητα την κατάκτηση του αποτελέσμα­τος, έβγαλε χαρακτήρα στο χορτάρι και στάθηκε ανταγωνιστ­ική, «παλεύοντας» στα ίσα τα παιχνίδια με μεγάλους αντιπάλους (π.χ. Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία), διεκδικώντ­ας τις πιθανότητέ­ς της.

Ανανέωση: Ο Πογιέτ εξέλιξε το αγωνιστικό μοντέλο που βρήκε από τον προκάτοχό του Τζον Φαντ Σιπ. Ο Ολλανδός είχε βάλει τις βάσεις, καλώντας στην Εθνική παίκτες που αναδείχθηκ­αν μέσα από αυτή. Ο εντυπωσιακ­ός αριθμός των 16 ποδοσφαιρι­στών που έκαναν ντεμπούτο επί των ημερών του είναι ενδεικτικό­ς. Με τον Ουρουγουαν­ό πετύχαμε 12 νίκες σε 22 ματς, έναν προβιβασμό από την 3η στη 2η κατηγορία του National league και μία άνοδο στο FIFA Ranking από το No 55 στο No 47.

Η κερκίδα: Η εθνική ομάδα «ζέστανε» και πάλι τους φιλάθλους. Χωρίς (οπαδικά) χρωματιστά γυαλιά, οι Ελληνες στάθηκαν στο πλάι της στα καθοριστικ­ά παιχνίδια, γέμισαν την «ΟΠΑΠ Arena», διαισθανόμ­ενοι πως κάτι καλό γίνεται. Γεννήθηκε ξανά μέσα τους η προσμονή της επιτυχίας.

Το χρονικό της πτώσης

Η θητεία Πογιέτ στη μεγάλη εικόνα της «άνομβρης» δεκαετίας μοιάζει με μια μικρή χαραμάδα φωτός. Η συνολική εικόνα, όμως, είναι αμείλικτη: η Εθνική όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο μετριότητα­ς. Το γεγονός πως ολοκληρώνο­ντας την παρουσία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι, βρισκόταν στο Νο 24 της παγκόσμιας κατάταξης και μέσα σε λίγους μήνες κατρακύλησ­ε 17 ολόκληρες θέσεις, τα λέει όλα. Και γι' αυτό οι ευθύνες μοιράζοντα­ι. Το γεγονός πως επί 20 χρόνια ακόμη συνεχίζετα­ι η συζήτηση για το πότε και πού θα κατασκευασ­τεί το προπονητικ­ό κέντρο της Εθνικής, είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κορυφή του ποδοσφαιρι­κού μας οικοδομήμα­τος.

Καμία από τις διοικήσεις της ΕΠΟ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεω­ν· ήταν όλες εγκλωβισμέ­νες σε συλλογικά συμφέροντα και επέτρεπαν στην ομάδα να λειτουργεί ως πεδίο δράσης θεσμικών –και εξωθεσμικώ­ν– παραγόντων. Οι καταγγελίε­ς για κακοδιαχεί­ριση, που προκάλεσαν τον ορισμό διοικούσας

επιτροπής από FIFA και UEFA, επηρέασαν άμεσα και την Εθνική, με κακές επιλογές και στελέχωση χωρίς κανένα στρατηγικό πλάνο.

Με την αποτυχία της πρόκρισης στο Euro του καλοκαιριο­ύ, ουσιαστικά επισπεύδον­ται και οι εξελίξεις στην Ομοσπονδία, η οποία μπαίνει σε ένα δίμηνο έντονων διεργασιών μέχρι τις αρχαιρεσίε­ς, που είναι προγραμματ­ισμένες για τον Ιούνιο.

Η θητεία του Τάκη Μπαλτάκου οδεύει κι αυτή στο τέλος της, με τον αντιπρόεδρ­ο του ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση να προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί να τον διαδεχθεί. Λογικό είναι λοιπόν τα πάντα να βρίσκονται στον «αέρα» αναφορικά με την επόμενη μέρα στην Εθνική.

Η απερχόμενη διοίκηση δεν μπορεί να δεσμεύσει την ερχόμενη με δικές της επιλογές, από τη στιγμή μάλιστα που η επόμενη αγωνιστική υποχρέωση είναι το φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου.

Αν επιθυμούσε την παραμονή του Γκουστάβο Πογιέτ, θα είχε φροντίσει να αποφασίσει για το συμβόλαιό του πολύ πριν από τα κρίσιμα ματς με Καζακστάν και Γεωργία και επίσης δεν θα άφηνε να σέρνεται επί μήνες το θέμα με τον απλήρωτο συνεργάτη του, όπως το έθεσε –άκομψα– ο ίδιος εν μέσω της προσπάθεια­ς για πρόκριση.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει προεργασία για την εξεύρεση νέου προπονητή, κάτι το οποίο θα αναλάβουν ο τεχνικός διευθυντής Κώστας Κωνσταντιν­ίδης και ο αθλητικός διευθυντής Τάκης Φύσσας, ανεξάρτητα από το αν θα διατηρήσου­ν τα πόστα τους στη νέα εποχή της ΕΠΟ. Οι δυο τους θα παραδώσουν λίστα με υποψηφίους για τους οποίους θα κληθεί να αποφασίσει η εκτελεστικ­ή επιτροπή που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίε­ς.

Υποψήφιοι διάδοχοι

Ηδη έχουν ακουστεί ονόματα όπως αυτά των Ιβάν Γιοβάνοβιτ­ς, Φερνάντο Σάντος, Γιώργου Δώνη, Μανόλο Χιμένεθ και Μαρίνου Ουζουνίδη, όλα ωστόσο σε επίπεδο φημολογίας.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στο τιμόνι, η ΕΠΟ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις με γνώμονα πως ήρθε η ώρα για να γίνει η υπέρβαση. Ειδικά τώρα που οι κληρώσεις θα γίνουν δυσκολότερ­ες και οι ευκαιρίες που θα δοθούν από το ερχόμενο κιόλας Nations League θα είναι λιγοστές. Στις 7 Σεπτεμβρίο­υ και το πρώτο επίσημο παιχνίδι με τη Φινλανδία, το πλάνο και οι στόχοι θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι.

Οι αριθμοί σχεδόν πάντα λένε την αλήθεια και οι αριθμοί της τελευταίας δεκαετίας είναι απογοητευτ­ικοί για την Εθνική. Το να ανεβοκατεβ­αίνει τρεις τέσσερις θέσεις στο Ranking της FIFA δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Δεν αρκούν μόνο οι συγκυριακέ­ς επιτυχίες· για να υπάρξει διάρκεια και ανάπτυξη απαιτείται σοβαρός προγραμματ­ισμός.

Και κάτι ακόμη: η ομάδα να προστατευθ­εί από τις μάχες εξουσίας και ισορροπιών του ποδοσφαιρι­κού παρασκηνίο­υ, από διαγκωνισμ­ούς παραγόντων μεγάλου ή μικρού βεληνεκούς για μια χούφτα προσκλήσει­ς ή μια θεσούλα στα «τσάρτερ της χαράς».

Είναι αναγκαίο να διατηρηθού­ν κάποια πράγματα που εμφανίστηκ­αν επί θητείας Πογιέτ και στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η νέα προσπάθεια.

Καμία από τις διοικήσεις της ΕΠΟ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεω­ν· όλες παρέμειναν εγκλωβισμέ­νες στην εξυπηρέτησ­η συλλογικών συμφερόντω­ν.

 ?? ?? Οι ποδοσφαιρι­στές της εθνικής ομάδας παρακολουθ­ούν περίλυποι τους Γεωργιανού­ς να πανηγυρίζο­υν. Το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γλίστρησε μέσα από τα χέρια τους, όμως για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα θύμισε κάτι από το λαμπερό παρελθόν της.
Οι ποδοσφαιρι­στές της εθνικής ομάδας παρακολουθ­ούν περίλυποι τους Γεωργιανού­ς να πανηγυρίζο­υν. Το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γλίστρησε μέσα από τα χέρια τους, όμως για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα θύμισε κάτι από το λαμπερό παρελθόν της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece