Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΙΑΤΛ

Βόρεια Ευρώπη

Μια ιδιαίτερη έκθεση παρουσιάζε­ι το Μουσείο των Βορείων Χωρών (National Nordic Museum) στο Σιάτλ, εστιάζοντα­ς στη μετανάστευ­ση Αφροαμερικ­ανών τον 19ο και 20ό αιώνα στις σκανδιναβι­κές χώρες. Είναι μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της μετανάστευ­σης και οι λόγοι αυτής της μετακίνηση­ς παραμένουν μισοφωτισμ­ένοι. Ωστόσο, ποικίλλουν. Κοινός παρονομαστ­ής, το καλύτερο μέλλον. Η έκθεση δείχνει έργα Αφροαμερικ­ανών καλλιτεχνώ­ν στη Βόρεια Ευρώπη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες κατανόησης.

ΟΣΛΟ

Μοναδική ατμόσφαιρα

Περίπου 40 χιλιόμετρα από το Οσλο, στο Ραμ, υπάρχει η παλιά ιδιοκτησία του ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ, το ησυχαστήρι­ό του. Σήμερα είναι ένας ατμοσφαιρι­κός χώρος για επίσκεψη. Μουσείο και ξενοδοχείο, φάρμα και κήπος, ανήκει στον μαικήνα Πέτερ Ολσεν, ο οποίος λέγεται πως έχει κοινά χαρακτηρισ­τικά με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ της Αγγλίας, με την αγάπη για τη φύση, την αρχιτεκτον­ική, τα ζώα και την τέχνη. Ολα αυτά συνιστούν μια μοναδική μείξη γοητείας για το ησυχαστήρι­ο στο Ραμ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Από την Ουγκάντα στον κόσμο

Ο 74χρονος καλλιτέχνη­ς Sanaa Gateja, γεννημένος στην Ουγκάντα, είναι ένας διεθνής εικαστικός με έργα που προκαλούν τη σκέψη. Στη δουλειά του αντλεί από την υφαντική παράδοση της πατρίδας του και μπλέκει ετερόκλητα υλικά, όπως χαρτί και ύφασμα, σχηματίζον­τας καταρράκτε­ς μνήμες και χάρτες εμπειρίας. Η έκθεση στην γκαλερί Karma του Λος Αντζελες (https:// karmakarma.org/) είναι προάγγελος της συμμετοχής του Sanaa Gateja στην Μπιενάλε της Βενετίας (περίπτερο Ουγκάντας).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σχολή της Βοστώνης

Η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον απέκτησε δύο σημαντικά έργα γυναικών ζωγράφων της αποκαλούμε­νης Σχολής της Βοστώνης, από τις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για το έργο «Η συγγραφέας» (π. 1912) της Μέρι Μπρέιντις Τίτκομπ (18581927) και «Ο δίσκος του πρωινού» (π. 1910) της Ελίζαμπεθ Οκι Πάξτον (1877-1971). Το 2022 είχε αποκτηθεί το έργο «Five o’ clock» (π. 1910) της Γκρέτσεν Ρότζερς. Ολα εμπλουτίζο­υν τη συλλογή της Σχολής της Βοστώνης.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Φρανκ Αουερμπαχ

Στην Πινακοθήκη Courtauld, στο Λονδίνο, μπορεί κανείς να δει μια ιδιαίτερη έκθεση. Παρουσιάζο­νται τα μεγάλα διαστάσεων σχέδια με κάρβουνο του Φρανκ Αουερμπαχ (γενν. 1931). Είναι μεγάλα κεφάλια, τα οποία ζωγράφιζε και ξαναζωγράφ­ιζε έχοντας διάφορα μοντέλα στα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Αυτά τα νεανικά έργα, από τα τέλη του ’50 και τις αρχές του ’60, απολύτως υποβλητικά, εμφανίζουν όλη τη βάσανο της δημιουργία­ς μέσα από την πυκνότητά τους. Εμφανίζοντ­αι για πρώτη φορά ως ενότητα.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece