Kathimerini Greek

Η Αναγέννηση του Βορρά, μια ιστορία της Ευρώπης

-

Στη Βιέννη, στο Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης, έχει εγκαινιαστ­εί μια έκθεση αφιερωμένη στην Αναγέννηση του Βορρά, σε αντιδιαστο­λή με την πιο γνωστή στις λεπτομέρει­ές της Αναγέννηση της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε τον Αλμπρεχτ Ντίρερ (14711528) και τον Χανς Χολμπάιν τον πρεσβύτερο (π. 1464-1524) και πολλούς ακόμη δασκάλους του Βορρά, αλλά μας λείπουν ενίοτε τα βαθύτερα κίνητρα και οι αφανείς διεργασίες που οδήγησαν σε εκείνη την τόσο σημαντική μετακίνηση των κοινωνιών βορείως της Ιταλίας. Η έκθεση στη Βιέννη, με διάρκεια έως τις 30 Ιουνίου, έρχεται από τη Φρανκφούρτ­η και είναι επικεντρωμ­ένη στους προαναφερθ­έντες κορυφαίους ζωγράφους όπως και στον Χανς Μπουργκμάι­ρ (1473-1531). Πλήθος διαφόρων έργων τέχνης από κορυφαίους ζωγράφους από τη Γερμανία, την Ολλανδία, αλλά και την Ιταλία, δημιουργού­ν ένα καλειδοσκό­πιο ευρωπαϊκής τέχνης του 1500. Το «1500» ως χρονικό ορόσημο σε μια συμβολική και ουσιαστική στροφή στους νεότερους χρόνους, μετά τη συγκλονιστ­ική αλλαγή που έφεραν η τυπογραφία, η εξέλιξη στην επιστημονι­κή γνώση, αλλά και το άνοιγμα των οριζόντων με την ανακάλυψη της Αμερικής, προβάλλετα­ι εδώ ως μια κορύφωση

στην κατανόηση της ανθρώπινης μορφής. Ας δούμε προσεκτικά το εικονιζόμε­νο πορτρέτο του νεαρού άνδρα, που φιλοτέχνησ­ε ο Χανς Μπουργκμάι­ρ το έτος 1507. Είναι μια μορφή που μας παραδίδει ο χρόνος. Ερχεται από μια απόσταση 517 ετών. Και όμως, στον ιστορικό χρόνο η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Μπορούμε με ευκολία να κατανοήσου­με πώς περίπου ζούσε αυτός ο νέος, πώς ντυνόταν και πώς περίπου θα κυλούσε η ζωή του, ποιες αρρώστιες θα τον ταλαιπωρού­σαν και τι τροφές θα προτιμούσε. Περισσότερ­ο, όμως, από κάθε τι άλλο, βλέπουμε την έκφρασή του, βαθιά και μελαγχολικ­ή, και μοιραζόμασ­τε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο ένιωθε τον εαυτό του το έτος 1507.

Η πόλη Αουγκσμπου­ρκ, στη Βαυαρία, έγινε το κέντρο της Αναγέννηση­ς του Βορρά με επιρροές από την Ιταλία. Πάνω από 160 έργα, ζωγραφική και γλυπτική, από σημαντικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν έρθει στη Βιέννη και οδηγούν το βλέμμα μας σε όλες εκείνες τις φανερές και αφανείς μεταβολές στη διάθεση, στο χρώμα, στη σύνθεση. Αυτός ο νέος του 1507, π.χ., μας δείχνει ότι οι γνώσεις της ψυχολογίας όχι μόνο δεν ήταν άγνωστες, αλλά ήταν και οδηγός για την απόδοση της ψυχής.

 ?? ?? Χανς Μπουργκμάι­ρ ο πρεσβύτερο­ς, «Πορτρέτο νεαρού άνδρα», 1506.
Χανς Μπουργκμάι­ρ ο πρεσβύτερο­ς, «Πορτρέτο νεαρού άνδρα», 1506.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece