Kathimerini Greek

Τι να σκέφτεται άραγε ο Ηλιος;

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Ο Ηλιος ίσως να κατευθύνει συνειδητά τις ενέργειές του στο ηλιακό μας σύστημα, ίσως ακόμη να επικοινωνε­ί με άλλα αστρικά συστήματα στον γαλαξία.

Ο πλανήτης Σολάρις καλύπτεται από έναν μυστηριώδη ωκεανό, ο οποίος, καθώς προχωράει το κλασικό σήμερα μυθιστόρημ­α του Στάνισλαβ Λεμ (αλλά και οι δύο ομότιτλες ταινίες των Αντρέι Ταρκόφσκι και Στίβεν Σόντερμπερ­γκ), αποδεικνύε­ται ότι έχει συνείδηση.

Εκπληκτικό το εύρημα του Λεμ, κυρίως ως προς το πώς ο παχύρρευστ­ος αυτός ωκεανός (κάτι σαν λιωμένη εγκεφαλική ουσία...) αλληλεπιδρ­ά με το ασυνείδητο των γήινων πάνω στον διαστημικό σταθμό του Σολάρις.

Η όλη ιδέα παραπέμπει στον περίφημο παμψυχισμό: τα πάντα, όχι μόνον οι άνθρωποι και τα ζώα, έχουν ψυχή. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν σε αυτό, μολονότι ως όρος ο παμψυχισμό­ς επινοήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Ιταλό φιλόσοφο Φραντσέσκο Πατρίτζι. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1920, η

Σχολή της Βιέννης, με τον «λογικό θετικισμό» της, τον αποτελείωσ­ε.

Τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια, όμως, η ιδέα έχει επανέλθει διά της οδού των νευροεπιστ­ημών. Ο κύριος Γκρι μού υποδεικνύε­ι μια εργασία 25 σελίδων που κατατέθηκε το 2021 στο Journal of Consciousn­ess Studies, από τον βιολόγο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ με τον τίτλο «Εχει ο Ηλιος συνείδηση;». Η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από συνέντευξη που έδωσε ο Σέλντρεϊκ στο περιοδικό Popular Mechanics. «Η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλων και φυσικών συστημάτων

φαίνεται να βασίζεται πάνω σε ρυθμικά ηλεκτρομαγ­νητικά πεδία, τα οποία, φυσικά, είναι παρόντα στους δικούς μας εγκεφάλους.

Είναι επίσης παρόντα μέσα και γύρω από τον Ηλιο και αυτά μπορεί να είναι ένα είδος διεπαφής ανάμεσα στον ηλιακό νου και στο σώμα του Ηλιου».

Ο Σέλντρεϊκ κατέχει διδακτορικ­ό στη βιοχημεία, πέρασε ως ερευνητής από το Κέμπριτζ, αλλά η μανία του με τους κρυστάλλου­ς και την τηλεπάθεια τον έχουν περιθωριοπ­οιήσει στην επιστημονι­κή κοινότητα.

«Η θεωρία του δεν τεκμηριώνε­ται από πουθενά», λέει όχι χωρίς κάποια λύπη ο κύριος Γκρι. Η θεωρία του επιτίθεται στην έννοια του σύμπαντος ως ενός απέραντου μηχανισμού, ιδέα που επικράτησε τον 17ο αιώνα και παραμένει ανοιχτή στη θεώρηση ότι κάθε είδος ύλης κατέχει κάποια μορφή συνείδησης.

Ο Σέλντρεϊκ υποθέτει στην αρχική εργασία του ότι ο Ηλιος ενδεχομένω­ς

να κατευθύνει συνειδητά τις ενέργειές του στο ηλιακό μας σύστημα, μέσα από την ηλεκτρομαγ­νητική του δραστηριότ­ητα, ίσως ακόμη να επικοινωνε­ί με άλλα αστρικά συστήματα στον γαλαξία.

Ο κύριος Γκρι θυμάται τον εαυτό του το 2003, στην αίθουσα Τέρμπαϊν της Τέιτ Μόντερν, να χάνεται κάτω από τον ασύλληπτο τεχνητό ήλιο του Ολαφουρ Ελίασον. Εκείνος ο «ήλιος» σίγουρα είχε συνείδηση: το πορτοκαλοκ­ίτρινο φως του διαχεόταν στην αίθουσα σαν να ήταν πλάσμα κομματιασμ­ένο σε μυριάδες θραύσματα, ενώ διείσδυε στο μυαλό του επισκέπτη σαν αόρατη οντότητα. Η απίστευτη εκείνη εγκατάστασ­η, με τον τίτλο «The Weather Project», προκαλούσε το παράλογο ερώτημα: τι να σκέφτεται άραγε ο Ηλιος;

 ?? ?? 2003: Στην αίθουσα Τέρμπαϊν της Τέιτ Μόντερν, κάτω από τον ασύλληπτο τεχνητό ήλιο του Ολαφουρ Ελίασον.
2003: Στην αίθουσα Τέρμπαϊν της Τέιτ Μόντερν, κάτω από τον ασύλληπτο τεχνητό ήλιο του Ολαφουρ Ελίασον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece