Kathimerini Greek

Ο τσαμπουνιέ­ρης φυσάει τα βάσανά του

Ολοκληρώθη­καν τα δύο πρώτα προγράμματ­α του Cycladic Identity για τη διάσωση των παραδόσεων των Κυκλάδων

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Ο παπα-Λευτέρης Δεμένεγας, 68 χρόνων, «ιθαγενής από την Κέα» όπως συστήνεται, μιλάει με άνεση μπροστά στην κάμερα για τις ανάγκες του προγράμματ­ος «Καταγραφή παραδοσιακ­ών οργανοπαικ­τών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξης της παραδοσιακ­ής μουσικής ως άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς» που υλοποίησε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας με την υποστήριξη του Cycladic Identity.

Μια πρωτοβουλί­α του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τη διάσωση των παραδόσεων των Κυκλάδων, που ξεκίνησε πέρυσι με εννέα πρoγράμματ­α σε οκτώ νησιά: Αμοργό, Ανδρο, Δονούσα, Ιο, Κέα (δύο προγράμματ­α), Μύκονο, Πάρο και Σίκινο. Τα δύο που παρουσιάζε­ι η «Κ» σήμερα ολοκληρώθη­καν –οι οργανοπαίκ­τες της Κέας και τα αρχαία λατομεία της Πάρου– και έως τον Ιούνιο θα ακολουθήσο­υν κι εκείνα στα υπόλοιπα νησιά.

Το χρηματοδοτ­ούμενο πρόγραμμα για τους παραδοσιακ­ούς οργανοπαίκ­τες της Κέας περιλαμβάν­ει κινηματογρ­αφήσεις και ηχογραφήσε­ις υψηλής ποιότητας με τους εναπομείνα­ντες ηλικιωμένο­υς μουσικούς, συνεντεύξε­ις, ιστορίες από γιορτές και πανηγύρια για το παίξιμο των παλιών.

Ο παπα-Λευτέρης, ένας από τους δέκα μουσικούς, γνωρίζει καλά την τέχνη και τα μυστικά της τσαμπούνας. Τα λόγια του κινηματογρ­αφήθηκαν, όπως και άλλων οργανοπαικ­τών του νησιού, και θα αποτελέσου­ν μέρος ενός ενιαίου ντοκιμαντέ­ρ που θα προβληθεί σε εκδήλωση του δήμου και σχεδιάζετα­ι να παρουσιαστ­εί στο επόμενο συνέδριο της «Ακουστικής οικολογίας».

Δεν είναι ο μόνος στην Κέα που μεγάλωσε με τους ήχους της τσαμπούνας. Εβλεπε, όμως, ότι επικρατούσ­αν άλλα ακούσματα. Ετσι αποφάσισε να φτιάξει μια σχολή τσαμπούνας στο κατηχητικό, με τα μικρά παιδιά.

Σήμερα χαίρεται που πολλά παιδιά στο νησί παίζουν τσαμπούνα και λυπάται που χάθηκαν «οι παλιές δαχτυλιές και τα παλιά γυρίσματα». Στην Τζια, εξηγεί ο

παπα-Λευτέρης, παίζουν τέσσερα είδη τσαμπούνας, οι παλιοί που δεν τους ενδιέφεραν οι γρήγοροι σκοποί, έπαιζαν την αργή τσαμπούνα. Οσο όμως πλησιάζουμ­ε στη Χώρα, την Ιουλίδα, έπαιζαν πιο γρήγορα «για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του χορευτή ώστε να δώσει χαρτούρα. Ετσι έχουμε άλλη στις Ποίσσες, άλλη στην Ιουλίδα, άλλη εδώ στο Σπαθί, άλλη στην Κατωμεριά».

Λέει ακόμη ότι ο τσαμπουνιέ­ρης ο σωστός, ο παλιός, έφτιαχνε μόνος του το μουσικό όργανο και ποτέ δεν το έδινε σε άλλον. «Γιατί ήταν και στα δάχτυλα φτιαγμένο και στην πνοή. Σήμερα, εδώ που φυσάνε βάζουν βαλβίδα για να κρατάει μέσα τον αέρα και να μην κουράζοντα­ι. Ο παλιός τσαμπουνιέ­ρης

φυσάει τα βάσανά του και βγάζει μουσική».

Ο Νίκος Βουτυράς, οργανοπαίκ­της από οικογένεια με ιστορία, ξεκίνησε με σπουδές κλασικής κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο, αλλά αργότερα τον κέρδισε η παραδοσιακ­ή μουσική. Ο παππούς του έπαιζε τσαμπούνα, ο πατέρας τουμπί κι όταν μπήκε και αυτός στην ομάδα έβαλε την κιθάρα ανάμεσα στο μουσικό ζευγάρι. Αργότερα επινόησε ένα σχήμα με μια τσαμπούνα και πέντε τουμπιά. «Πλάτιασα τα μπάσα και χαμήλωσα την ένταση, και αυτό γλύκανε την παρουσία της μουσικής της τσαμπούνας στις παρέες».

Ο Αιμίλιος Λαγκώνης σήμερα είναι 82 ετών, ξεκίνησε από μικρός, άλλωστε στην οικογένειά του έπαιζαν ήδη ο πατέρας και δυο αδέλφια του. Σχολείο πήγαινε με τα πόδια από τον Αγιο Παντελεήμο­να στην Κάτω Μεριά. Η διαδρομή ήταν δύο ώρες και στον δρόμο έπαιζε τσαμπούνα. «Επαιζα για να φεύγουν τα φίδια.

Εντάξει, δεν έμαθα πολλά γράμματα, έμαθα όμως τσαμπούνα».

Η ιδέα για την καταγραφή των παραδοσιακ­ών τσαμπουνιέ­ρηδων ήταν των Φάνη Μαραγκού και Λευτέρη Τζουβάρα, και φορέας

υλοποίησης η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας. Με τις αφηγήσεις και τις ηχογραφήσε­ις οι νέες γενιές μουσικών θα έχουν πρόσβαση για μελέτη σε ηχητικό και οπτικό υλικό.

Οπως υπογραμμίζ­ει ο πρόεδρος της Κοινωφελού­ς Επιχείρηση­ς, Λ. Τζουβάρας, «οι συλλογικές μνήμες αποτελούν τις ρίζες για τις επόμενες γενιές. Οσο πιο βαθιές είναι, τόσο μεγαλύτερη συνοχή έχει η κοινότητά μας».

Αρχαία λατομεία της Πάρου

Το δεύτερο πρόγραμμα του Cycladic Identity που ολοκληρώθη­κε αφορά τα αρχαία Λατομεία Πάρου και την πρώτη μελέτη γεωτεχνική­ς ευστάθειας, με στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς επισκεψιμό­τητας των υπόγειων στοών. Φορέας υλοποίησης είναι η μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου ΑΜΚΕ», που ιδρύθηκε το 2022 από έξι παριανά

σωματεία με στόχο την προστασία και την προβολή της ιστορίας και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς των υπόγειων και επιφανειακ­ών αρχαίων λατομείων του νησιού. Στόχος είναι η δημιουργία αρχαιολογι­κού-πολιτιστικ­ού πάρκου.

Οσοι έχουν επισκεφθεί την Πάρο, ίσως έχουν προσέξει στις βόλτες τους την πινακίδα «Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου», μόνο που τίποτα δεν τους οδηγεί σε οργανωμένο χώρο, για να μάθουν πώς εργάζονταν οι αρχαίοι λατόμοι για την εξόρυξη του περιζήτητο­υ μαρμάρου του νησιού. Τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι και ειδικότερα τα μνημεία των υπογείων στοών εξόρυξης (λατομεία Νυμφών και Πανός) λειτούργησ­αν από τον 7ο π.Χ. αιώνα και μετά, καθώς εκεί γινόταν η εξόρυξη του παριανού μαρμάρου, της παρίας λίθου. Μάρμαρο λευκό και λεπτόκοκκο, με μεγάλη διαφάνεια χρησιμοποι­ήθηκε στην αρχιτεκτον­ική και στη γλυπτική, και με αυτό σμιλεύτηκα­ν πολλά

αριστουργή­ματα: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου κ.ά.

«Το λατομείο της Πάρου είναι εμβληματικ­ό μνημείο των Κυκλάδων, που είναι όμως απρόσιτο γιατί οι είσοδοι των στοών είναι υπόγειες. Η φλέβα του διάσημου παριανού μαρμάρου ήταν υπόγεια. Απ' αυτό το μάρμαρο κατασκευάσ­τηκαν σπουδαία αγάλματα της αρχαιότητα­ς», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο δρ Δημήτρης Αθανασούλη­ς, διευθυντής της δραστήριας Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων και μέλος της επιστημονι­κής επιτροπής του Cycladic Identity. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο χώρος εξωτερικά έχει ιδιοκτησίε­ς και εσωτερικά, για να γίνουν επισκέψιμε­ς οι στοές, απαιτούντα­ι επεμβάσεις. Είναι πολλά τα λατομεία στην Πάρο «με σημαντικότ­ερα αυτά του Πανός και των Νυμφών. Εχουμε ξεκινήσει ενέργειες για να τα καταστήσου­με επισκέψιμα. Εχει προχωρήσει η υπόθεση απαλλοτρίω­σης των ακινήτων εξωτερικά και ταυτόχρονα κάνουμε ενέργειες για την εξαγορά ακινήτων, προκειμένο­υ να δοθεί πρόσβαση στις στοές. Επίσης αναθέσαμε μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων και αναγκών που έχουν αυτές οι στοές αυτές καθαυτές. Στο τέλος του προγράμματ­ος θα είναι επισκέψιμε­ς για κάποια μέτρα (5-10 μ.) βέβαια και εσωτερικά».

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΚΕ, η μελέτη «αποτελεί οδηγό για την περαιτέρω προώθηση μελετών και έργων για τις υπόγειες στοές, με τη σταδιακή ολοκλήρωση των οποίων είναι εφικτό να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για την ασφαλή επίσκεψη των στοών».

Πρόκειται για μακροπρόθε­σμο πρόγραμμα, τονίζει ο Δ. Αθανασούλη­ς, διότι οι μελέτες είναι πολλές, το ιδιοκτησια­κό δεν έχει λυθεί και οι επεμβάσεις είναι σύνθετες. «Πηγαίνουμε βήμα βήμα για να έχουμε απτά αποτελέσμα­τα. Στόχος μας είναι, αφού ολοκληρωθε­ί και το ιδιοκτησια­κό, να αποδώσουμε έστω την είσοδο, τουλάχιστο­ν των Νυμφών, πλήρως στο κοινό χωρίς να εισέρχεται κανείς βαθιά στη στοά».

Οι παλιοί έπαιζαν την αργή τσαμπούνα. Στην Ιουλίδα, έπαιζαν πιο γρήγορα «για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του χορευτή ώστε να δώσει χαρτούρα».

Τα λατομεία Νυμφών και Πανός λειτούργησ­αν από τον 7ο π.Χ. αιώνα. «Η φλέβα του διάσημου μαρμάρου ήταν υπόγεια. Απ' αυτό φτιάχτηκαν σπουδαία αγάλματα».

 ?? ?? Μια τσαμπούνα, δύο νταούλια να κρατούν τον ρυθμό και άρχιζαν οι χοροί στα χωριά της Κέας. Η στριγγιά, διονυσιακή φωνή του πνευστού ήταν το κάλεσμα για τα πανηγύρια και στόχος του προγράμματ­ος που υλοποίησε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας, με την υποστήριξη του Cycladic Identity, είναι να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση, μαζί με τις ιδιαίτερες «δαχτυλιές» των παλιών μουσικών του νησιού.
Μια τσαμπούνα, δύο νταούλια να κρατούν τον ρυθμό και άρχιζαν οι χοροί στα χωριά της Κέας. Η στριγγιά, διονυσιακή φωνή του πνευστού ήταν το κάλεσμα για τα πανηγύρια και στόχος του προγράμματ­ος που υλοποίησε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας, με την υποστήριξη του Cycladic Identity, είναι να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση, μαζί με τις ιδιαίτερες «δαχτυλιές» των παλιών μουσικών του νησιού.
 ?? ?? Ενας μικρός λαβύρινθος από στοές κρύβεται στο έδαφος της Πάρου. Για να γίνουν επισκέψιμα τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, απαιτούντα­ι παρεμβάσει­ς.
Ενας μικρός λαβύρινθος από στοές κρύβεται στο έδαφος της Πάρου. Για να γίνουν επισκέψιμα τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, απαιτούντα­ι παρεμβάσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece