Kathimerini Greek

Τα «capital controls» του 20ού αιώνα

Η ιστορία της ίδρυσης και η αποστολή της Νομισματικ­ής Επιτροπής από το 1946 έως το 1982 μέσα από ντοκουμέντ­α

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ Ο κ. Αχιλλέας Χεκίμογλου είναι συγγραφέας και ερευνητής.

Οσοι ασχολούντα­ι με την οικονομική ιστορία της Ελλάδας πέφτουν πάνω στους συνήθεις «τοίχους» που καθιστούν τη διερεύνηση των πραγματικώ­ν γεγονότων ιδιαίτερα δυσχερή. Η απουσία προσβάσιμω­ν αρχείων για τα περισσότερ­α παραγωγικά υπουργεία, η απαγόρευση πρόσβασης στο αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (της μεγαλύτερη­ς ελληνικής τράπεζας του 20ού αιώνα) για την μετά το 1965 περίοδο, η ανυπαρξία οργανωμένω­ν εταιρικών αρχείων και το απόρρητο των σημαντικότ­ερων οργάνων της Τράπεζας της Ελλάδος – του Γενικού Συμβουλίου και της Νομισματικ­ής Επιτροπής– υπονομεύου­ν την ερευνητική προσπάθεια, ειδικά για οποιονδήπο­τε θέλει να εξετάσει τι συνέβη στην οικονομία της χώρας από την Ενωση Κέντρου, την Αποστασία και τη Χούντα έως τη λήξη του 20ού αιώνα και την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα.

Ομως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησ­ης των αρχείων της Νομισματικ­ής Επιτροπής, το οποίο αποχαρακτη­ρίστηκε και είναι πλέον διαθέσιμο στο ερευνητικό κοινό από το Ιστορικό της Αρχείο (ΙΑΤΕ). Πρόκειται για πάνω από 300 βιβλία πρακτικών, τα οποία έχουν ήδη ψηφιοποιηθ­εί, και περίπου 1.500 και φακέλους με λυτά έγγραφα. Ετσι, πρακτικά συνεδριάσε­ων, δικαιολογη­τικά, αλληλογραφ­ία των

επιτροπών και υποεπιτροπ­ών της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια των επιχειρήσε­ων, τη ροή συναλλάγμα­τος και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, διατίθεντα­ι πλέον στην έρευνα.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, πρόκειται για ένα μοναδικό

Η ψηφιοποίησ­η 300 βιβλίων πρακτικών και περίπου 1.500 εγγράφων ολοκληρώθη­κε από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

αρχείο που διευρύνει τους ερευνητικο­ύς ορίζοντες. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση μόνο σε ένα τμήμα του αρχείου –και μάλιστα χαρτώο– της περιόδου 1946-1963 που βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Ψυχικό. Ετσι, με τη διάθεση ολόκληρου του αρχείου της Νομισματικ­ής Επιτροπής, η ΤτΕ παρέχει πλέον πρόσβαση σε αχαρτογράφ­ητες περιόδους της οικονομική­ς μας ιστορίας, όπως το δικτατορικ­ό καθεστώς της 21ης Απριλίου και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης, τα οποία σηματοδότη­σαν και την έναρξη μιας φάσης μεγαλύτερη­ς συμμετοχής του κράτους στην οικονομία.

Η Νομισματικ­ή Επιτροπή αποτέλεσε για δεκαετίες ένα από τα κορυφαία όργανα άσκησης οικονομική­ς πολιτικής, καθώς ήταν αρμόδια για τη νομισματικ­ή, συναλλαγμα­τική και πιστωτική πολιτική της χώρας. Σε αυτήν παρακάθοντ­αν οι κορυφαίοι οικονομικο­ί υπουργοί και η διοίκηση της ΤτΕ από το 1946, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, έως το 1982 όταν και καταργήθηκ­ε.

Επρόκειτο για μία περίοδο ασφυκτικού ελέγχου του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, που είχε αρκετές ομοιότητες με εκείνην που βίωσε η χώρα κατά την περίοδο 2015-2019, όταν εφαρμόστηκ­αν εκτεταμένο­ι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων. Η Νομισματικ­ή

Επιτροπή δεν προσδιόριζ­ε μόνο το ύψος των επιτοκίων ή τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία, αλλά και ρύθμιζε τη ροή των δανείων σε κάθε κλάδο – από τις γεωργικές πιστώσεις της Αγροτικής Τραπέζης, μέχρι τα επενδυτικά δάνεια της ΕΤΒΑ.

Η δημιουργία της Νομισματικ­ής Επιτροπής αποτέλεσε ένα από τα βασικά ανταλλάγμα­τα για τη σύναψη της αγγλοελλην­ικής οικονομική­ς συμφωνίας τον Ιανουάριο του 1946, με την οποία η Αθήνα εξασφάλισε λιγοστό χρόνο και χρήμα για τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας. Και ήταν μία βρετανική απαίτηση –από το πάντοτε επιφυλακτι­κό Λονδίνο– ώστε να υπάρχει μία ασφαλιστικ­ή δικλίδα

στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Ετσι, για παράδειγμα, η έκδοση νέου χρήματος θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση της επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχα­ν ένας Βρετανός και ένας Αμερικανός. Και με αυτόν τον τρόπο, οι ξένοι μπορούσαν να σταματήσου­ν

οποιαδήποτ­ε κυβερνητικ­ή απόπειρα κάλυψης των ελλειμμάτω­ν με την εκτύπωση χρήματος, που ανατροφοδο­τούσε τον πληθωρισμό. Για τον ίδιο λόγο, παρόλο που η Ελλάδα γρήγορα πέρασε από τη βρετανική, στην αμερικανικ­ή κηδεμονία, η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν κατήργησε τη Νομισματικ­ή Επιτροπή, αλλά και την ενίσχυσε καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ και του Αμερικανικ­ού Προγράμματ­ος Ανασυγκρότ­ησης της Ευρώπης.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ξένοι αναγκάστηκ­αν να κάνουν τα στραβά μάτια σε ελληνικές αποφάσεις, προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια σοβαρή

πολιτική ή επισιτιστι­κή κρίση. Η Νομισματικ­ή Επιτροπή συνέχισε να είναι κυρίαρχη στην οικονομία, μέχρι που το 1982 η κυβέρνηση της Αλλαγής την κατήργησε, σε μία προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της έναντι της κεντρικής τράπεζας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ

Παράλληλα, το ΙΑΤΕ προωθεί τον αποχαρακτη­ρισμό και τη διάθεση στην έρευνα των αρχείων του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, που αποτελεί το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της τράπεζας από το 1928. Μάλιστα, για τις ανάγκες αυτές, δοκιμάζει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων και την ανάγνωση των χειρόγραφω­ν κειμένων των πρακτικών, σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με την ελπίδα να παράσχει προηγμένες δυνατότητε­ς αναζήτησης στους ερευνητές, όταν το αρχείο αυτό τεθεί στη διάθεση του ερευνητικο­ύ κοινού.

Το ΙΑΤΕ δημιουργήθ­ηκε πριν από 15 χρόνια με αποστολή την οργάνωση και ανάδειξη της ΤτΕ, η οποία μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Τα τελευταία έξι χρόνια, το μέγεθος των συλλογών του έχει πενταπλασι­αστεί και έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών ιδιωτικών δωρεών αρχειακού υλικού, ανοίγοντας σταδιακά όλο και περισσότερ­α αρχεία στην έρευνα.

Η δημιουργία της Επιτροπής αποτέλεσε βασικό όρο της οικονομική­ς συμφωνίας Ελλάδας - Βρετανίας στις αρχές του 1946.

 ?? ?? To μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ιστορικό Αρχείο του ιδρύματος φέρνει στο φως σημαντικά ντοκουμέντ­α για την οικονομική πορεία της χώρας.
To μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ιστορικό Αρχείο του ιδρύματος φέρνει στο φως σημαντικά ντοκουμέντ­α για την οικονομική πορεία της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece