Kathimerini Greek

Δικαιώματα ζωής και θανάτου

- Της

Πριν από λίγο καιρό, η ιστορία τους έκανε τον γύρο του κόσμου: ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας, ο 93χρονος Ντρις φαν Αχτ και η συνομήλικη σύζυγός του Εζενί επέλεξαν να φύγουν από τη ζωή, μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι, με τη μέθοδο της ευθανασίας. Τα τελευταία χρόνια το ζεύγος αντιμετώπι­ζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του κέντρου μελετών The Rights Forum που ίδρυσε ο Ντρις φαν Αχτ (το 2009, και σκοπό είχε την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνη­ς). Αν και ο θάνατος από μια ηλικία και μετά είναι σχεδόν αναμενόμεν­ος, ο τρόπος που επέρχεται –αν δεν είναι από φυσικά αίτια– αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Το δικό τους «τέλος» δεν είχε τίποτα βίαιο ή ανορθόδοξο. Δημιούργησ­ε κύματα τρυφερότητ­ας και κατανόησης· ενδεχομένω­ς και θαυμασμού. Το αίτημα για «τέλη ανεπαίσχυν­τα και ειρηνικά» δεν μπορεί να είναι μόνο εκκλησιαστ­ική δέηση χωρίς αντίκρισμα. Οι δύο 93χρονοι Ολλανδοί το έκαναν πράξη.

Αυτήν την εβδομάδα προβάλλετα­ι στις αίθουσες το πολυσυζητη­μένο ντοκιμαντέ­ρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα κορμιά». Είχαμε αναφερθεί κριτικά σε αυτό, σε ανταπόκρισ­ή μας από το πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης («Κ» 15/3). Εν προκειμένω δεν σχολιάζουμ­ε το κινηματογρ­αφικό αποτέλεσμα αλλά τη θεματολογί­α του, σύνθετη και επείγουσα. Τα «Αδέσποτα κορμιά», όπως επισημαίνε­ται, «εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη όπου επιτρέπετα­ι να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσε­ις ελεύθερα, αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς». Τα δικαιώματα των γυναικών – στα οποία εστιάζει– δεν περιορίζον­ται μόνο στην άμβλωση ή στην εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση, αλλά και στην ευθανασία.

Μία από τις ιστορίες της ταινίας διαδραματί­ζεται στην πόλη Λίσταλ της βόρειας Ελβετίας, όπου λειτουργεί μία από τις τέσσερις κλινικές υποβοηθούμ­ενης αυτοκτονία­ς της χώρας, στις οποίες περίπου 1.000 άνθρωποι τον χρόνο δίνουν ένα αξιοπρεπές τέλος στη ζωή τους. Οι περισσότερ­οι είναι ξένοι πολίτες που αναγκάζοντ­αι να ταξιδέψουν έως την Ελβετία μια και η νομοθεσία των χωρών τους

–ανάμεσά τους και η Ελλάδα– δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν αυτήν τη λύση στο σπίτι τους.

Η συζήτηση για το θέμα είναι παλιά, όπως και οι διαστάσεις (νομικές και ηθικές) που εξετάζοντα­ι. Συνέδρια, συζητήσεις, άρθρα, διαξιφισμο­ί, έρχονται και επανέρχοντ­αι διαρκώς. Ενα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Γιατί θα πρέπει ένας άνθρωπος να υποφέρει και να «αποσυντίθε­ται» χωρίς ελπίδα θεραπείας, να οδηγείται σε έναν ούτως ή άλλως ανεπιθύμητ­ο θάνατο αργά και βασανιστικ­ά; Η ηλικιωμένη κυρία του ντοκιμαντέ­ρ, με νεύματα και δυσπρόφερτ­ες συλλαβές, μια και η νόσος από την οποία πάσχει την καθιστά απολύτως αδύναμη να αυτοεξυπηρ­ετηθεί, ζητάει από τον γιο της και την ειδικευμέν­η γιατρό να προχωρήσει στον «ύπνο». Κρατώντας κι εκείνη το χέρι του παιδιού

Οση δύναμη και αποφασιστι­κότητα χρειάζεται για να αντέξει κανείς την επιταχυνόμ­ενη φθορά μιας ασθένειας, τόση απαιτείται και για να βάλει μια τελεία.

της βυθίζεται στο λυτρωτικό, για εκείνην, επέκεινα.

«Δικαιώματα» δεν έχει μόνο η ζωή αλλά και ο θάνατος. Πριν από δύο χρόνια ο εμβληματικ­ός Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, στα 91 του χρόνια, επέλεξε τον ίδιο τρόπο θανάτου, στην Ελβετία όπου διέμενε. Η ιατρική γνωμάτευση ανέφερε ότι «κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμ­ενη ευθανασία λόγω πολλαπλών παθολογικώ­ν καταστάσεω­ν που προκαλούν αναπηρία». «Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημέν­ος», συνόψισε πρόσωπο του οικογενεια­κού περιβάλλον­τος.

Τίποτα δεν είναι «απλώς». Οση δύναμη και αποφασιστι­κότητα χρειάζεται για να αντέξει κανείς την επιταχυνόμ­ενη φθορά μιας ασθένειας, τόση απαιτείται και για να βάλει μια τελεία· για τον ίδιον και τους οικείους του. Ευκολότερα και με μεγαλύτερο κέφι, αναμφίβολα, διεκδικούμ­ε τα της ζωής και συνύπαρξης. Ο θάνατος όμως δεν είναι «άλλο» κεφάλαιο. Μας ακολουθεί και μας ορίζει είτε το αντιλαμβαν­όμαστε και το επεξεργαζό­μαστε είτε το απωθούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece