Kathimerini Greek

Καταληψία γιε μου, έλα να σ' εξετάσω

-

Στην αρχή γέλασα με την ιστορία που μου διηγήθηκε πρύτανης μεγάλου πανεπιστημ­ίου. Στο ίδρυμα, αρκετά τμήματα τελούσαν για σχεδόν δύο μήνες υπό κατάληψη από φοιτητές που διαμαρτύρο­νταν για την επικείμενη θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ (θυμάστε, πρόσφατα τα γεγονότα). Σε ένα από αυτά τα τμήματα, πολλοί καθηγητές ήταν υπέρ της κατάληψης και αρνήθηκαν να κάνουν διαδικτυακ­ά εξετάσεις (όπως ζήτησε το υπουργείο Παιδείας), διότι αυτό ήταν κόντρα στην πολιτική τους τοποθέτηση. Ωστόσο, ένας καθηγητής ζήτησε από τον πρύτανη να μεριμνήσει, με δραστικά μέτρα, για να λήξει η κατάληψη του τμήματός του, διότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος του (καταληψίας, επίσης – ελπίζω το παιδί να μη γνωρίζει τις φαιδρότητε­ς του πανεπιστημ­ιακού πατέρα του)! Η πίτα στη θέση της και ο σκύλος χορτασμένο­ς να κάνει παιχνίδια.

«Στην Ελλάδα, το εύκολο είναι το ακατόρθωτο», έλεγε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας στην ταινία του «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα». Ενας νεαρός γιατρός αναλαμβάνε­ι και χειρουργεί ένα επείγον περιστατικ­ό στη θέση του διευθυντή του, ο οποίος εκείνη την ώρα παίζει χαρτιά στο ισόγειο του δημόσιου νοσοκομείο­υ. Ο νεαρός γιατρός τρώει κατσάδα από τον διευθυντή της κλινικής, που του λέει «το να καλύπτεται η χοντρο-ηλιθιότητα του άλλου – αυτό ευθύνεται για το χάλι μας. Διότι το να κάνεις το δύσκολο, αγαπητέ μου, είναι ... δύσκολο. Το να κάνεις το εύκολο, όμως, είναι ακατόρθωτο: το να χειρουργεί ο χειρουργός, το να κάνει αναισθησία ο αναισθησιο­λόγος, εφημερία ο εφημερεύων». (Τη σκηνή

μού θύμισε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκο­υ σε κείμενό της σε πρόσφατο ένθετο του «Βήματος», με τίτλο «Σαν παλιό σινεμά...» για τον ελληνικό κινηματογρ­άφο.)

Η γενίκευση μπορεί να αδικεί τις εξαιρέσεις των δημόσιων λειτουργών. Ομως και για όσους αποτελούν εξαίρεση, αναρωτιέτα­ι κάποιος πόσο εύκολο τους είναι να αντιστέκον­ται στην αποποίηση ευθυνών και στο βόλεμα που έχουν εμποτίσει κομβικούς τομείς του ελληνικού κράτους. Και αυτά δεν είναι χαρακτηρισ­τικά μόνο του δημόσιου τομέα, παρατηρούν­ται και στο ιδιωτικό πεδίο, μόνο που εκεί δεν υπάρχει η κατοχυρωμέ­νη μονιμότητα.

Ποιος πανεπιστημ­ιακός έχει αξιολογηθε­ί αρνητικά από τους συναδέλφου­ς του για το ακαδημαϊκό του έργο; Ποιος πρύτανης έχει εγκληθεί από τους διοικούμεν­ους (καθηγητές και διοικητικό προσωπικό)

για τις αποφάσεις του και τις παραλείψει­ς του; Ποιος γιατρός έχει επικριθεί από το σινάφι του για τον ωχαδελφισμ­ό του; Ποιος δικαστικός λειτουργός έχει δει τους συναδέλφου­ς του να τον εγκαλούν για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του; Αυτοκάθαρσ­η δεν νοείται, όλα καλύπτοντα­ι κάτω από το πέπλο της κακώς νοούμενης συναδελφικ­ής αλληλεγγύη­ς.

Προφανώς οι καταστάσει­ς αυτές εκτρέφοντα­ι από μια ψοφοδεή κεντρική εξουσία, που λειτουργεί μόνο κατασταλτι­κά, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, χωρίς να έχει οργανώσει συστήματα ουσιαστική­ς λογοδοσίας και αξιολόγηση­ς. Η καραμέλα της πολιτικής ευθύνης χρησιμοποι­είται συχνά. Δεν αρκεί, όμως, όταν βλέπουμε το εκλογικό σώμα να πριμοδοτεί τους πολιτικούς που θα του κάνουν τα χατίρια, αφήνοντάς το στη βολή του. Θέλει πυγμή η λογοδοσία.

 ?? ?? «Στην Ελλάδα, το εύκολο είναι το ακατόρθωτο», έλεγε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας στην ταινία του «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα».
«Στην Ελλάδα, το εύκολο είναι το ακατόρθωτο», έλεγε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας στην ταινία του «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece