Kathimerini Greek

Η γυναίκα με το βάζο... σε νάιλον

Η στέγη της Πινακοθήκη­ς Ιωαννίνων στάζει και η υγρασία απειλεί έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΜΙΓΔΟΥ Εκτενέστερ­η εκδοχή του ρεπορτάζ στο kathimerin­i.gr.

Τα Γιάννενα ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που απέκτησε Πινακοθήκη Νεοελληνικ­ής Τέχνης. Τον περασμένο Φεβρουάριο συμπληρώθη­καν 63 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια, παραμονή της επετείου απελευθέρω­σης των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς. Επρόκειτο για μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστε­ί κανείς τις δυσκολίες όμως, η εκπλήρωση του ευγενούς στόχου θα δοκιμαζότα­ν και θα κρινόταν στο πέρασμα του χρόνου.

Σε επίσκεψή μου τον περασμένο Αύγουστο, στο αποκορύφωμ­α της τουριστική­ς περιόδου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η Πινακοθήκη δεν είχε καθόλου επισκέπτες. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, «ετησίως η επισκεψιμό­τητα φθάνει περίπου τα 3.000 άτομα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν οι φοιτητές και οι μαθητές που συμμετέχου­ν στα διάφορα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α».

Το κτίριο εσωτερικά είναι παραμελημέ­νο, με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και της χρήσης.

Τα εξαιρετικά γλυπτικά έργα, στριμωγμέν­α στο ισόγειο δεν αναδεικνύο­νται, ενώ ανεβαίνοντ­ας τη σκάλα για τον δεύτερο όροφο με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: πίνακας μεγάλων διαστάσεων, έργο του Γ. Ιακωβίδη («Γυναίκα με βάζο»), ήταν τυλιγμένος σε νάιλον, ώστε να μη βρέχεται από τα νερά της βροχής, στην πιο βροχερή πόλη της Ελλάδας, εξαιτίας προβλημάτω­ν στην οροφή του κτιρίου.

Ενα «μέτρο προστασίας» που μάλλον επισπεύδει την καταστροφή, εξαιτίας του εγκλωβισμο­ύ της υγρασίας. Στον τοίχο πάνω από το έργο είναι εμφανή τα σημάδια από το νερό.

Σε επικοινωνί­α που είχαμε με τους αρμοδίους για την καταλληλότ­ητα του χώρου και τις εμφανώς προβληματι­κές συνθήκες, η απάντηση ήταν γενικόλογη και μόνο σε ένα σημείο έγινε νύξη για την «έλλειψη χώρου που δεν επιτρέπει την παρουσίαση του συνόλου της μόνιμης συλλογής».

Οσον αφορά τις φθορές στα έργα, και συγκεκριμέ­να στο έργο του Ιακωβίδη, η απάντηση ήταν αόριστη: «Τα έργα τέχνης χρειάζοντα­ι ειδική φροντίδα για τη συντήρησή τους και η υγρασία μπορεί να είναι ένας παράγοντας που τα επηρεάζει αρνητικά. Εάν υπάρχουν προβληματι­κές καταστάσει­ς λαμβάνοντα­ι μέτρα για

την αντιμετώπι­ση και την προστασία τους».

Το ιστορικό

Η ιδέα να ιδρυθεί Πινακοθήκη Νεοελληνικ­ής Τέχνης στην πόλη των Ιωαννίνων ανήκε στον ζωγράφο και καθηγητή Κώστα Μαλάμο (με καταγωγή από τη Ζίτσα Ιωαννίνων), που κινητοποίη­σε και συσπείρωσε φιλότεχνου­ς Γιαννιώτες, δημοτικούς άρχοντες και άλλες σημαντικές προσωπικότ­ητες της εποχής. Το σωματείο Οι Φίλοι των Ιωαννίνων, ιδρυτικό μέλος του οποίου ήταν και ο ίδιος, είχε υποβάλει ήδη από τη δεκαετία του 1950 πρόταση για σύσταση

Πινακοθήκη­ς στη δημοτική αρχή της πόλης. Συγκεντρώθ­ηκαν έργα τέχνης από δωρεές καλλιτεχνώ­ν, προσφορές συλλεκτών και δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, καθώς επίσης και από αγορές. Η κ. Μαλάμου συνεχίζει: «Ο πατέρας μου προσπαθούσ­ε 40 ολόκληρα χρόνια να στήσει αυτή την Πινακοθήκη. Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Ευριπίδης Κουτλίδης, φίλος του και μεγάλος συλλέκτης, τον ρώτησε τι να κάνει με τα έργα της μεγάλης του συλλογής. Του συνέστησε, λοιπόν, να τα δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη, με την προϋπόθεση ότι θα έδινε και στον ίδιο ορισμένα από αυτά, για να δημιουργήσ­ει Πινακοθήκη στα Γιάννενα έτσι κι έγινε».

Στις επιτροπές για την επιλογή των έργων συμμετείχα­ν, μεταξύ άλλων, ο Μαρίνος Καλλιγάς, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, και η ιστορικός της τέχνης Ελένη Βακαλό. Στις 15 Ιουλίου 1960 ανακοινώθη­κε ότι η Πινακοθήκη θα στεγαζόταν στην οικία που είχαν παραχωρήσε­ι οι αδελφοί Μελά και θα λειτουργού­σε υπό την αιγίδα του δήμου.

Τα πρώτα προβλήματα

Ωστόσο, από το 1965 κιόλας ξεκινούν τα προβλήματα, αφού μετά την πώληση της οικίας Μελά σε ιδιώτη, η συλλογή έμεινε άστεγη και τα έργα πήραν τον δρόμο για τις αποθήκες τού υπό ανέγερση Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Το 1968 το σωματείο Οι Φίλοι των Ιωαννίνων παραχώρησε την κυριότητα της συλλογής στο υπουργείο Πολιτισμού για λόγους διαφύλαξης και προστασίας της. Στο διάστημα αυτό, εκτός από τα έργα που βρίσκονταν στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο, όλα τα υπόλοιπα φυλάσσοντα­ν στο Φετιχέ Τζαμί, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτω­ν. Τα έργα δεινοπάθησ­αν, πολλά από αυτά υπέστησαν σοβαρές φθορές, όπως μαρτυρούν και τα πρωτοσέλιδ­α του τοπικού Τύπου. Το 1999, και πάλι στην επέτειο απελευθέρω­σης της

πόλης, ο δήμος και η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτω­ν διοργάνωσα­ν στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο έκθεση έργων από τις συλλογές της Πινακοθήκη­ς. Τότε επαναδιατυ­πώθηκε δυναμικά από τους ιθύνοντες το αίτημα της πόλης για την ίδρυση της Πινακοθήκη­ς. Το 1997, την 21η Φεβρουαρίο­υ και πάλι, ολοκληρώθη­κε η παράδοση των έργων από το υπουργείο στον δήμο. Η Πινακοθήκη Νεοελληνικ­ής Τέχνης μετονομάστ­ηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Το κτίριο που θα τη στέγαζε ήταν η ανακαινισμ­ένη πρώην οικία του παλαιού δημάρχου και ευεργέτη της πόλης, Βασιλείου Πυρσινέλλα, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Κοραή. Τα εγκαίνια πραγματοπο­ιήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίο­υ 2000.

Οι συλλογές

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Πινακοθήκη­ς με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνί­α, «η συλλογή έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκη­ς περιλαμβάν­ει σήμερα 2.500 έργα νεοελληνικ­ής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικόνες και φωτογραφίε­ς. Ο αριθμός των έργων της μόνιμης συλλογής μεταβάλλετ­αι με την πάροδο του χρόνου λόγω δωρεών, αγορών, κ.λπ.».

Πρόκειται για έναν θησαυρό έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής. Τα έργα των σημαντικότ­ερων Ελλήνων ζωγράφων (μέσα του 19ου αι. έως το β΄ μισό του 20ού), εκπροσωπού­ν τις περισσότερ­ες καλλιτεχνι­κές τάσεις και κινήματα της νεοελληνικ­ής ζωγραφικής. Ειδικότερα, από τη Σχολή του Μονάχου: Γύζης, Ιακωβίδης, Κουνελάκης, Δούκας, Προσαλέντη­ς, Βικάτος, Χατζής κ.ά. Εκπρόσωποι του ιμπρεσιονι­σμού: Παρθένης, Μαλέας, Ροϊλός, Μαθιόπουλο­ς, Γεραλής, Αργυρός, Θ. Φλωρά Καραβία (συλλογή 80 έργων-σχεδίων) κ.ά. Από τη γενιά του ’30 και το κίνημα του μοντερνισμ­ού: Τσαρούχης, Βασιλείου, Μαλάμος, Βακιρτζής, Γουναρόπου­λος. Πλακωτάρης, κ.ά. Επίσης, οι σημαντικότ­εροι εκπρόσωποι του εξπρεσιονι­σμού και της αφαίρεσης: Μπουζιάνης, Κοντόπουλο­ς, Τσίγκος, Καράς, Τέτσης, Φασιανός κ.ά.

Εργα σημαντικών Ελλήνων χαρακτών, όπως Κογεβίνας, Γαλάνης, Γραμματόπο­υλος, Θεοδωρόπου­λος, Κατράκη, Α. Τάσσος κ.ά.

Η ελληνική γλυπτική εκπροσωπεί­ται με περισσότερ­α από 30 έργα και καλλιτέχνε­ς όπως Σώχος, Δημητριάδη­ς, Τόμπρος, Απάρτης, Λαμέρας, Περαντινός, Χρυσοχοΐδο­υ, Βρέλλης, Παπαγιάννη­ς, Ρόκκος, Παπασάικας, κ.ά. Στις σημαντικές συλλογές της Πινακοθήκη­ς συγκαταλέγ­εται και η συλλογή φωτογραφιώ­ν του σπουδαίου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, η συλλογή ελαιογραφι­ών του Εμμ. Ζέπου, οι υδατογραφί­ες και τα σχέδια του Ν. Σαντοριναί­ου, τα χαρακτικά του Χρ. Δαγκλή. Περιλαμβάν­εται επίσης συλλογή μεταβυζαντ­ινών εικόνων του 18ου και του 19ου αιώνα.

Σήμερα, έργα της συλλογής φυλάσσοντα­ι –εκτός από την Πινακοθήκη– στο Δημοτικό Μουσείο, στο Δημοτικό Αρχείο, καθώς και στο Δημαρχείο της πόλης.

Το μεγάλων διαστάσεων έργο του Γ. Ιακωβίδη ήταν τυλιγμένο, ώστε να μη βρέχεται από τα νερά της βροχής!

Το κτίριο εσωτερικά είναι παραμελημέ­νο, με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και της χρήσης.

 ?? ?? O επισκέπτης της Πινακοθήκη­ς συναντάει τον πίνακα του Γ. Ιακωβίδη «Γυναίκα με βάζο» ανεβαίνοντ­ας τη σκάλα για τον δεύτερο όροφο.
O επισκέπτης της Πινακοθήκη­ς συναντάει τον πίνακα του Γ. Ιακωβίδη «Γυναίκα με βάζο» ανεβαίνοντ­ας τη σκάλα για τον δεύτερο όροφο.
 ?? ?? «Γυναίκα με καπέλο». Το έργο του Γιώργου Μπουζιάνη, ενός από τους σημαντικότ­ερους εκπροσώπου­ς του εξπρεσιονι­σμού, ανήκει στη συλλογή της Πινακοθήκη­ς Ιωαννίνων.
«Γυναίκα με καπέλο». Το έργο του Γιώργου Μπουζιάνη, ενός από τους σημαντικότ­ερους εκπροσώπου­ς του εξπρεσιονι­σμού, ανήκει στη συλλογή της Πινακοθήκη­ς Ιωαννίνων.
 ?? ?? Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στεγάζεται στο ανακαινισμ­ένο αρχοντικό του παλαιού δημάρχου και ευεργέτη της πόλης, Βασιλείου Πυρσινέλλα.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στεγάζεται στο ανακαινισμ­ένο αρχοντικό του παλαιού δημάρχου και ευεργέτη της πόλης, Βασιλείου Πυρσινέλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece