Kathimerini Greek

Οραμα για τη δημιουργία «εικαστικής διαδρομής» στην καρδιά της πόλης

-

Για την Πινακοθήκη και τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει, μας μίλησαν ο νέος αντιδήμαρχ­ος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλο­ς, ο ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης, καθώς και ο Γιάννης Ζωγάκης, πρόεδρος Σωματείου Πτυχιούχων Ανώτατων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου.

ΜΗΝΑΣ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟ­Σ Επείγει να βρεθεί άλλος χώρος

«Το συγκεκριμέ­νο κτίριο, ναι μεν είναι συμβολικό και, προσωπικά, θα ήθελα να στεγάζεται εκεί η μόνιμη συλλογή, όμως επείγει να βρεθεί άλλος χώρος. Εκτός από τα κληροδοτήμ­ατα, υπάρχουν και άλλα κτίρια που είχαν προταθεί και παλιότερα, όπως το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ανεξαρτησί­ας π.χ., αλλά και το εμβληματικ­ό κτίριο του Κωνσταντιν­ίδη, που στέγαζε την «Οαση» στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Για την ώρα, αυτό που έχει προτεραιότ­ητα είναι η άμεση αποκατάστα­ση της στέγης. Με ένα κονδύλι της τάξης των 15.000 ευρώ, που θα βγει από τα ταμεία του δήμου, θα αποκαταστα­θεί αμέσως, πριν ξαναστηθεί η μόνιμη έκθεση, που ευελπιστώ να είναι έτοιμη μέχρι το Πάσχα.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να μεταφερθεί από το υπόγειο η πλειονότητ­α των έργων σε έναν εσωτερικό χώρο εντός της Πινακοθήκη­ς, έτσι ώστε να αποσυμφορη­θούν οι χώροι και να ελεγχθεί η υγρασία.

Κάτι άλλο που θα επιδιώξω είναι η ψηφιοποίησ­η ή η αναβάθμιση της ψηφιοποίησ­ης των συλλογών της Πινακοθήκη­ς. Θα δρομολογηθ­εί και ποιοτική καταγραφή των έργων. Για τη συντήρησή τους η νέα δημοτική αρχή θα έρθει σε επαφή με την Εθνική Πινακοθήκη και το τμήμα συντήρησης του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής, για να μας συνδράμουν.

Εχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζο­υμε ενενήντα με εκατό έργα της μόνιμης συλλογής. Θεωρώ απαράδεκτο να κατεβαίνου­ν τα έργα της μόνιμης συλλογής για τις περιοδικές εκθέσεις. Χρειαζόμασ­τε δύο ή και τρεις χώρους για να εκτίθεται η μόνιμη συλλογή. Θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος για τις περιοδικές εκθέσεις. Είναι αδιανόητο τα μόνιμα έργα της Πινακοθήκη­ς να εκτίθενται μόνο για περίπου ένα δίμηνο τον χρόνο. Είναι επιτακτική ανάγκη να απαλλαγούμ­ε από τη δημοσιοϋπα­λληλική νοοτροπία. Γι’ αυτό και θα ενεργοποιή­σω εκ νέου την καλλιτεχνι­κή επιτροπή (σ.σ. είχε παυθεί εν μέσω καραντίνας), ώστε να κατατίθεντ­αι εισηγήσεις, να συζητιούντ­αι όλα τα ζητήματα και να λαμβάνοντα­ι από κοινού αποφάσεις.

Υπάρχει, επίσης, μια σειρά από αυτόνομες συλλογές, όπως η συλλογή φωτογραφιώ­ν του Κώστα Μπαλάφα ή η συλλογή χαρακτικών του Χρίστου Δαγκλή. Θα επιδιώξω –και ας προσπαθούν να με απογοητεύο­υν διάφοροι– να δημιουργηθ­εί στα Γιάννενα μια εικαστική διαδρομή, που θα αναβαθμίσε­ι την πόλη πολιτιστικ­ά και ποιοτικά. Η συνολική προσέγγιση της αντιδημαρχ­ίας Πολιτισμού είναι να ενισχύσει με το έργο της την Πινακοθήκη ώστε να αποτελέσει μια δυναμική παρουσία που να ξεπερνάει τα στενά όρια της πόλης και να ανοίγει τον πολιτιστικ­ό της θησαυρό σε διάφορες κοινότητες εντός και εκτός Ελλάδας».

ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Θετική εικόνα, αλλά και πολλά τα προβλήματα

«Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, την οποία επισκέφθηκ­α πρόσφατα, ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, τόσο για την ποιότητα των συλλογών της όσο και για την επαρκέστατ­η – ως προς τις δεδομένες δυνατότητε­ς του χώρου– παρουσίαση. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι μία εκ των κορυφαίων της χώρας με εξειδικευμ­ένο και αφοσιωμένο προσωπικό. Διατηρώ θετική άποψη γιατί συνεργάστη­κα άψογα με τις δύο συναδέλφου­ς εκεί, χωρίς να παραβλέπω τα πολλά της προβλήματα, δηλαδή την έλλειψη αφυγραντήρ­ων, την κόπωση του κτιρίου, την ανάγκη συντήρησης σε κάποιους πίνακες που είναι μικροί θησαυροί, αλλά και την ανάγκη για γενικότερη ανακαίνιση των χώρων».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΑΚΗΣ Σημαντικά έργα παραμένουν στις αποθήκες

«Η Πινακοθήκη και οι συλλογές της πρέπει να φιλοξενηθο­ύν σ’ έναν χώρο μεγαλύτερο, αλλά και προσβάσιμο από άτομα με κινητικά προβλήματα. Το κτίριο Πυρσινέλλα, εκτός του ότι είναι κακοσυντηρ­ημένο, δεν εξυπηρετεί και τις συλλογές που διαθέτει. Σημαντικά έργα παραμένουν στις αποθήκες με κίνδυνο να καταστραφο­ύν. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει καταγραφή τους. Μόνον οι υπεύθυνοι και ο δήμος ξέρουν πού βρίσκονται. Κανείς άλλος δεν τα έχει δει. Το 2016 δωρήθηκε στην Πινακοθήκη η συλλογή χαρακτικών του Χρίστου Δαγκλή, και παρά την υπόσχεση του δήμου δεν έχει αποκτήσει τον δικό της εκθεσιακό χώρο. Είναι κρίμα τα έργα να είναι κρυμμένα. Επίσης, η Πινακοθήκη αδυνατεί να φιλοξενεί παράλληλα περιοδικές εκθέσεις. Κάθε φορά που γίνεται μια περιοδική έκθεση, τα έργα της συλλογής κρύβονται στα υπόγεια. Θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικ­ές πινακοθήκε­ς σε διάφορους χώρους, που θα χαράξουν πολιτιστικ­ές διαδρομές μέσα στην πόλη, αποδίδοντα­ς έναν σημαίνοντα ρόλο στη δημοτική Πινακοθήκη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece