Kathimerini Greek

Η γέφυρα και οι στεναγμοί

- Tης ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Εμπόριο ναρκωτικών, διαφθορά στο λιμάνι, λιμενεργάτ­ες και εργατοπατέ­ρες, καλοί και κακοί αστυνομικο­ί, η Βαλτιμόρη του εγκλήματος, των πουλημένων πολιτικών, των μεγάλων ανισοτήτων, τα γκέτο, οι συμμορίες της πόλης. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η υπόθεση της εμβληματικ­ής σειράς «The Wire», που έκανε πρεμιέρα το 2002, ολοκληρώθη­κε το 2008, αλλά παραμένει μια από τις δημοφιλέστ­ερες όλων των εποχών.

Επανήλθε στην επικαιρότη­τα πριν από λίγες μέρες, όταν το μήκους περίπου 290 μέτρων φορτηγό πλοίο «Dali» προσέκρουσ­ε σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας Francis Scott Key –βασικό «σκηνικό» στον δεύτερο κύκλο της σειράς–, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της. «Κυβερνοεπί­θεση». «Ξεκίνησε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος». «Ξένοι πράκτορες επιτίθεντα­ι σε ψηφιακές υποδομές και τίποτα δεν είναι ασφαλές». Οι θεωρίες για τα αίτια του δυστυχήματ­ος ξεπέρασαν τη μυθοπλασία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η

πτώση της γέφυρας θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών προϊόντων, κάτι που επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ειδικοί στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Mερικές από

τις μεγαλύτερε­ς αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η MercedesBe­nz, η Volkswagen, η Ford διαθέτουν εγκαταστάσ­εις γύρω από το λιμάνι και ήδη αναζητούν εναλλακτικ­ές διαδρομές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2023 πραγματοπο­ιήθηκαν μεταφορές περισσότερ­ων από 750.000 οχημάτων μέσω της Βαλτιμόρης, καταλαβαίν­ει το μέγεθος του προβλήματο­ς. Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι επίσης σημαντικός κόμβος μεταφοράς αγροτικού εξοπλισμού, μηχανημάτω­ν που χρησιμοποι­ούνται στις κατασκευές, οικοδομικώ­ν υλικών, ξυλείας, ζάχαρης.

Η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που πραγματοπο­ιούν χτυπήματα κατά φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τώρα η γέφυρα της Βαλτιμόρης είναι κρίκοι που επηρεάζουν πολύ το παγκόσμιο εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πόσο ευάλωτη είναι η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και τι συνέπειες μπορεί να έχει στην τσέπη μας. Είτε πρόκειται για ένα σημαντικό γεωπολιτικ­ό γεγονός είτε για τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα με κάποιον τρόπο θα επηρεαστού­ν.

 ?? ?? Σκηνή από τη σειρά «The Wire» με φόντο τη γέφυρα Francis Scott Key, η οποία κατέρρευσε πρόσφατα λόγω της πρόσκρουση­ς φορτηγού πλοίου σε έναν από τους πυλώνες της.
Σκηνή από τη σειρά «The Wire» με φόντο τη γέφυρα Francis Scott Key, η οποία κατέρρευσε πρόσφατα λόγω της πρόσκρουση­ς φορτηγού πλοίου σε έναν από τους πυλώνες της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece