Kathimerini Greek

Αρχαίοι μύθοι και τυμβωρύχοι στην Ετρουρία

Ο έρωτας και η δίψα για πλούτο οδηγούν στον κόσμο των νεκρών

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Χίμαιρα ★★★½ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ Ερμηνείες: Τζος Ο’ Κόνορ, Κάρολ Ντουάρτε

Η πολυσχιδής Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Αλίτσε Ρορβάχερ μας στέλνει στην πατρίδα της, Ετρουρία, για να μας παρουσιάσε­ι μια ιστορία όπου η σύγχρονη πραγματικό­τητα συναντά τους αρχαίους μύθους και οι ζωντανοί ανοίγουν (κυριολεκτι­κά και μεταφορικά) δρόμο προς τον κόσμο των νεκρών.

Ο Αρθουρ, ένας Βρετανός αρχαιολόγο­ς που έχει μόλις αποφυλακισ­τεί, επιστρέφει στο ιταλικό χωριό όπου συνελήφθη για υπόθεση αρχαιοκαπη­λίας. Σκοπός του είναι να αναζητήσει τη χαμένη αγάπη του, Μπενιαμίνα, ωστόσο, σύντομα θα βρεθεί ξανά μπλεγμένος με μια ομάδα νεαρών τυμβωρύχων, οι οποίοι έχουν «ειδίκευση» στους ετρουσκικο­ύς τάφους της περιοχής. Με έναν παράξενο τρόπο, οι δικές τους επιδιώξεις συναντούν τη δική του... χίμαιρα.

Ο Βρετανός αστέρας του «The Crown», Τζος Ο' Κόνορ (υποδύεται τον νεαρό πρίγκιπα Κάρολο στη σειρά), πρωταγωνισ­τεί εδώ σε ένα ιδιαίτερο φιλμ, που διαβάζεται σε διαφορετικ­ά επίπεδα. Από τη μία υπάρχει η απελπισμέν­η αναζήτηση της Μπενιαμίνα και από την άλλη εκείνη της «γλυκιάς συμμορίας» των τυμβωρύχων, οι οποίοι παλεύουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, ξεπουλώντα­ς επί της ουσίας την κληρονομιά των προγόνων τους.

Καθώς ο Αρθουρ συνειδητοπ­οιεί ότι η αγαπημένη του δεν βρίσκεται πια στον κόσμο των ζωντανών, εξερευνά όλο και πιο εμμονικά τους αρχαίους τάφους,

σαν να ελπίζει ότι θα τη συναντήσει εκεί, στη λαξευμένη μορφή κάποιας θεάς.

Η Ρορβάχερ, από την πλευρά της, τα περιγράφει όλα αυτά χρησιμοποι­ώντας με ευχέρεια μια πλειάδα εκφραστικώ­ν μέσων και κινηματογρ­αφικών τεχνικών: τετράγωνο κάδρο, γρήγορη κίνηση σε στυλ βωβής κωμωδίας, απευθείας διάλογος με τον θεατή και διάφορα

Ενας Βρετανός αρχαιολόγο­ς που αναζητάει απελπισμέν­α τη χαμένη αγάπη του, ενώ κάποιοι άλλοι μονάχα θησαυρούς των Ετρούσκων.

άλλα εμφανίζοντ­αι περιστασια­κά, μαζί με φελινικά οράματα και βουκολικές εικόνες. Η ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού, αν και ελαφρώς επιτηδευμέ­νη ανά στιγμές, ταιριάζει εμφανώς με το αφηγηματικ­ό της όραμα.

Η ίδια το θέτει ως εξής: «Η εγγύτητα μεταξύ του ιερού και του βέβηλου, θανάτου και ζωής, που χαρακτήριζ­ε τα χρόνια που μεγάλωνα, με συνάρπαζε από πάντα και με βοήθησε να έχω αντίληψη στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Γι` αυτό αποφάσισα επιτέλους να κάνω ένα φιλμ που να διηγείται αυτήν την πολύστρωτη ιστορία, αυτήν τη σχέση ανάμεσα σε δύο κόσμους, το τελευταίο μέρος ενός τριπτύχου για μια ιδιαίτερη περιοχή της οποίας η προσοχή εστιάζεται σε ένα κεντρικό ερώτημα: τι πρέπει να κάνει με το παρελθόν της; Οπως λένε μερικοί τυμβωρύχοι, στην περιοχή μας είναι οι νεκροί που δίνουν ζωή».

 ?? ?? Η Μαριάμ Μογκαντάμ σκηνοθετεί και πρωταγωνισ­τεί στο φιλµ «Η µπαλάντα της λευκής αγελάδας».
Η Μαριάμ Μογκαντάμ σκηνοθετεί και πρωταγωνισ­τεί στο φιλµ «Η µπαλάντα της λευκής αγελάδας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece