Kathimerini Greek

«Ο δαίμονας κατοικεί στο κορμί μου»

-

Supersex ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024) Δημιουργός: Φρανσέσκα Μανιέρι Ερμηνείες: Αλεσάντρο Μπόργκι, Αντριάνο Τζιανίνι

Η πολυσυζητη­μένη σειρά που βιογραφεί τον διάσημο Ιταλό πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στην πλατφόρμα του Netflix. Σε επτά επεισόδια, παρακολουθ­ούμε τη ζωή του Ρόκο Τάνο, από την παιδική του ηλικία στην ιταλική επαρχία μέχρι τον ερχομό στο Παρίσι, το πέρασμα στη βιομηχανία των ενήλικων ταινιών και την εξύψωση σε σύμβολο του σεξ μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σε όλη αυτή την πορεία μόνιμο «συνοδοιπόρ­ο» και επιρροή, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεται κοντά του, αποτελεί ο μεγαλύτερο­ς αδελφός του, Τομάζο.

Το γεγονός ότι το σενάριο της σειράς έχει γραφτεί από γυναίκα (Φρανσέσκα Μανιέρι) δίνει από μόνο του ξεχωριστό ενδιαφέρον σε μια βιογραφία-ψυχογράφημ­α ενός εκ προοιμίου συναρπαστι­κού χαρακτήρα. Τον Σιφρέντι συναντούμε αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο απόγειο

της δόξας του, όμως ταυτόχρονα ψυχικά «καμένο», έτοιμο να εγκαταλείψ­ει την καριέρα του. Από εκεί και έπειτα, η σειρά λειτουργεί ως εκτεταμένο φλας μπακ, όπου ανακαλύπτο­υμε σταδιακά τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο, καθώς και τον «δαίμονα», που όπως ο ίδιος λέει, κατοικεί στο κορμί του. Το γυμνό και το σεξ είναι, βέβαια, εδώ άφθονα, ενώ ο πρωταγωνισ­τής, Αλεσάντρο Μπόργκι («Τα οκτώ βουνά»), είναι από τους πιο αξιόλογους της σύγχρονης ιταλικής σκηνής.

Η μπαλάντα της λευκής

αγελάδας ★★★ ΔΡΑΜΑ (2020) Σκηνοθεσία: Μαριάµ Μογκαντάµ, Μπετάς Σανέχα

Ερμηνείες: Μαριάµ Μογκαντάµ, Αλιρεζά Σάνι Φαρ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα κοινωνικό δράμα από το Ιράν πάνω στη θανατική ποινή αλλά και τη δυσχερή θέση της γυναίκας στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Μίνα χηρεύει όταν ο άνδρας της εκτελείται, έχοντας κριθεί ένοχος για δολοφονία. Στη συνέχεια

αποδεικνύε­ται πως εκείνος ήταν αθώος, με τη νέα γυναίκα να καλείται να μεγαλώσει μόνη την κωφή κόρη της. Κάπου εκεί στη ζωή τους θα μπει ένας πονόψυχος ξένος, που θα τις βοηθήσει, κρύβοντας πάντως και τα δικά του μυστικά. Το φιλμ των κινηματογρ­αφιστών από την Περσία, μία από τους οποίους ερμηνεύει και την πρωταγωνίσ­τρια, διαθέτει ένα από τα χαρακτηρισ­τικά καλοπλεγμέ­να σενάρια της ιρανικής σχολής. Ο αναχρονιστ­ικός θεσμός της θανατικής ποινής βάζει σε κίνηση ένα μηχανισμό αρχαίας τραγωδίας, με τους ανθρώπους να φορτώνουν τα δικά τους αδιέξοδα στον «θεό», του οποίου «θέλημα» είναι η αδικία. Από την άλλη υπάρχει η γυναίκα, η οποία βρίσκει μπροστά της κάθε πιθανό εμπόδιο προσπαθώντ­ας απλώς να συνεχίσει τη ζωή και να προστατεύσ­ει το παιδί της. Αυτό που θα καθορίσει την έκβαση είναι ένα μάλλον παλιομοδίτ­ικο σχήμα κοσμικής «δικαιοσύνη­ς», το οποίο στο συγκεκριμέ­νο πλαίσιο μοιάζει λιγότερο παράταιρο από όσο θα φαινόταν υπό άλλες συνθήκες.

 ?? ?? Οταν ο Αρθουρ (Τζος Ο’ Κόνορ) συνειδητοπ­οιεί ότι η αγαπηµένη του δεν βρίσκεται στον κόσµο των ζωντανών, εξερευνά όλο και πιο εµµονικά αρχαίους τάφους.
Οταν ο Αρθουρ (Τζος Ο’ Κόνορ) συνειδητοπ­οιεί ότι η αγαπηµένη του δεν βρίσκεται στον κόσµο των ζωντανών, εξερευνά όλο και πιο εµµονικά αρχαίους τάφους.
 ?? ?? Ο Αλεσάντρο Μπόργκι υποδύεται τον πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι στη σειρά του Netflix «Supersex».
Ο Αλεσάντρο Μπόργκι υποδύεται τον πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι στη σειρά του Netflix «Supersex».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece