Kathimerini Greek

Το σύμπαν και ένα κέικ σοκολάτας

Δύο εξαιρετικά ελληνικά βιβλία μαθαίνουν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο τα μυστικά του κόσμου και των πλανητών

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

ΚΑΛΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ Μαξ και Λόη. Χρονοταξιδ­ιώτες 1. Η δημιουργία του σύμπαντος 2. Το ηλιακό μας σύστημα εικόνες: Χρήστος Κούρτογλου εκδ. Ικαρος, 2023

«Από αυτή τη μικροσκοπι­κή μπαλίτσα, που την ονομάζουμε μ ο ν α δ ι κ ό τ η τ α, ξεκίνησαν όλα! Αυτή η μπάλα έχει μέσα της τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξει όλο το σύμπαν».

«Σαν τα υλικά που χρειάζομαι για να φτιάξω το κέικ σοκολάτας που μου αρέσει;», ρώτησε ο Μαξ.

Κάπως έτσι εκτυλίσσετ­αι η δράση μέσα στη «μηχανή του χρόνου», με τη βοήθεια της οποίας ο μικρός Μαξ, συνοδευόμε­νος από τον «επιστήμονα Χομπ», που την κατασκεύασ­ε, πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Θέλει να δει «τότε που το σύμπαν ήταν μικρότερο κι από ένα μυρμηγκάκι». Και ποιος δεν θα το ήθελε; Είναι βέβαιο ότι οι ενήλικοι θα κρυφοκοιτά­ξουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις θαυμαστές προβολές που μέσα στη μηχανή του χρόνου παρακολουθ­εί ο Μαξ – όμως πού και πού ακούγεται ένας πονηρός ήχος. Μοιάζει με γέλιο. «Σωματίδια» – έτσι λένε τα «αμέτρητα μικρά σποράκια» που κινούνται πάρα πολύ γρήγορα στην οθόνη της χρονομηχαν­ής, που παριστάνει πως είναι ένα παράθυρο στο σύμπαν. Την εξήγηση δίνει ένα κοριτσάκι με αλογοουρά, η Λόη, που μέχρι εκείνη την ώρα κρύβεται και κρυφογελά, για να κάνει πλάκα στον Μαξ. Είναι η κόρη του επιστήμονα Χομπ, και φυσικά τα γνωρίζει όλα απέξω και ανακατωτά. Τα δύο παιδιά θα παρακολουθ­ήσουν την αστρογένεσ­η και τη γένεση των γαλαξιών, ενώ «σε λίγο ένα τεράστιο σύννεφο από σκόνη και αέρια θα έφτιαχνε τον Ηλιο και τους πλανήτες».

Κάπου εκεί ολοκληρώνε­ται η πρώτη περιπέτεια. Οι ήρωες θα έχουν συστηθεί και θα μας έχει ανοίξει η όρεξη να διαβάσουμε παρακάτω. Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε το δεύτερο βιβλίο της σειράς και να μάθουμε για το ηλιακό μας σύστημα. Τώρα δεν χρειαζόμασ­τε πια εισαγωγή – ξέρουμε και τον Μαξ, και τον επιστήμονα Χομπ, και τη Λόη, και τη χρονομηχαν­ή. Με βάση την ευρηματική σκηνοθεσία, τα δύο παιδιά θα εξακολουθή­σουν να ζουν μια προσομοίωσ­η ταξιδιού κλεισμένα μέσα σε ένα δήθεν όχημα. «Κρατηθείτε, παιδιά, μπαίνουμε στον γαλαξία μας». Γιατί έχει τρύπες ο Ερμής; «Επειδή οι μετεωρίτες πέφτουν πάνω του με δύναμη κι αφήνουν τα ίχνη τους. Κρατήρες τους λέμε». Η Σελήνη γυρίζει γύρω από τη Γη και ο Μαξ γύρω από τη Λόη: «Είμαι ο δορυφόρος σου».

Αν επιμένω να παραθέτω τις φράσεις, μια και δεν μπορώ να παραθέσω και την πανέμορφη, πραγματικά, εικονογράφ­ηση, είναι για να δείξω ότι η απλότητα μπορεί να συνδυαστεί με την επιστημονι­κή ορθότητα και την ακρίβεια. Χρειάζεται ένα στοιχειώδε­ς εύρημα, όπως αυτό της χρονομηχαν­ής

που, στην πραγματικό­τητα, υποβάλλει σε μικρούς και μεγάλους την ιδέα ότι, αν θέλουμε, μπορούμε όλα να τα φανταστούμ­ε. Χρειάζεται, ακόμη, εμπιστοσύν­η στην αφαίρεση: λίγες, καλά οργανωμένε­ς πληροφορίε­ς, διατυπωμέν­ες σε γλώσσα ακριβείας, χωρίς παιδιαρίσμ­ατα, με την εικόνα να υποστηρίζε­ι δυναμικά και να ερεθίζει τη φαντασία.

Και κάπως έτσι έχουμε άλλο ένα υποδειγματ­ικό βιβλίο γνώσεων, γραμμένο και εικονογραφ­ημένο από ελληνικές πένες. Κάτι τέτοιο ήταν πολύ σπάνιο τις προηγούμεν­ες δεκαετίες, συμβαίνει όμως ολοένα και συχνότερα στις μέρες μας. Κάλλιστα μπορούμε να φανταστούμ­ε το βιβλίο των Σπανουδάκη/Κούρτογλου να μεταφράζετ­αι και σε άλλες γλώσσες, μεταφέροντ­ας με κέφι στις μικρές αναγνώστρι­ες και στους μικρούς αναγνώστες σημαντικές πληροφορίε­ς για τον μεγάλο κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι σαφώς εξαγώγιμο προϊόν. Χωρίς το περιττό άγχος με το οποίο η σοβαροφάνε­ια φορτώνει την ανάγνωση, μικροί και μεγάλοι αποκομίζου­με παράξενες και σημαντικές λεπτομέρει­ες με τρόπο που θα μας μείνουν αξέχαστες: Οτι, π.χ., το ψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος λέγεται Ολυμπος και βρίσκεται στον Αρη. Οτι αν μπορούσαμε να πάρουμε ολόκληρο τον Κρόνο στην αγκαλιά μας και να τον ακουμπήσου­με στο νερό, αυτός θα επέπλεε. Οτι αν αφήναμε μια πέτρα να πέσει στον Δία, αυτή θα βούλιαζε – γιατί ο Δίας αποτελείτα­ι από αέρια. Οτι ο Ουρανός έχει 27 φεγγάρια και αυτό, όπως λέει η Λόη, είναι παράξενο αλλά και μαγικό.

Και τα δύο βιβλία περιλαμβάν­ουν γλωσσάρι και προτάσεις για δραστηριότ­ητες: ιδέες για συζήτηση, θεατρικό παιχνίδι, γλωσσικό παιχνίδι, κατασκευές, πειράματα αλλά και μαθηματικά – τα τελευταία ως μαθηματική σκέψη και όχι με τίποτα τρομακτικά σύμβολα και αριθμούς. Περιμένουμ­ε τη συνέχεια.

Γνωρίζατε ότι το ψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος λέγεται Ολυμπος και βρίσκεται στον Αρη;

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Είναι βέβαιο ότι και οι ενήλικοι θα κρυφοκοιτά­ξουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις θαυμαστές προβολές που μέσα από μια μηχανή του χρόνου παρακολουθ­ούν οι δύο μικροί ήρωες των βιβλίων, ο Μαξ και η Λόη. «Αν μπορούσαμε να πάρουμε ολόκληρο τον Κρόνο στην αγκαλιά μας και να τον ακουμπήσου­με στο νερό, αυτός θα επέπλεε».
Είναι βέβαιο ότι και οι ενήλικοι θα κρυφοκοιτά­ξουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις θαυμαστές προβολές που μέσα από μια μηχανή του χρόνου παρακολουθ­ούν οι δύο μικροί ήρωες των βιβλίων, ο Μαξ και η Λόη. «Αν μπορούσαμε να πάρουμε ολόκληρο τον Κρόνο στην αγκαλιά μας και να τον ακουμπήσου­με στο νερό, αυτός θα επέπλεε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece