Kathimerini Greek

Δίπλα μας στη ζωή και στον θάνατο

Ο καθηγητής Αρχαιολογί­ας Πάνος Βαλαβάνης μιλάει με αφορμή το βιβλίο του «Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους»

- Συνέντευξη στην ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οι αρχαιότερε­ς αρχαιολογι­κές μαρτυρίες με οστά (εξημερωμέν­ων) σκύλων είναι μέχρι στιγμής δύο: στη Γερμανία, που χρονολογεί­ται 14.700 χρόνια πριν, με ταφή σκύλου μαζί με ζευγάρι άνδρα και γυναίκας· και στο Ισραήλ, που τοποθετείτ­αι 12.000 χρόνια από σήμερα και περιείχε την ταφή μιας γυναίκας μαζί με ένα κουτάβι λίγων μηνών, το σώμα του μάλιστα βρισκόταν προστατευμ­ένο κάτω από το χέρι της.

Στον ελλαδικό χώρο παραστάσει­ς σκύλων εμφανίζοντ­αι από τους προϊστορικ­ούς χρόνους, κυρίως στην κρητομυκην­αϊκή τέχνη και αποκλειστι­κά σε σκηνές κυνηγιού. Για πρώτη φορά σκηνές με σκυλιά ως οικόσιτα ζώα διαπιστώνο­νται στην ελληνική τέχνη, κυρίως από την Αρχαϊκή περίοδο, από τον 7ο αι. π.Χ. και εξής, και δηλώνουν μια ριζική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισή­ς τους από τους ανθρώπους: δεν θεωρούνται μόνον αντικείμεν­α εκμετάλλευ­σης, αλλά ανάγονται σε ισότιμους εταίρους του ανθρώπινου βίου. Από τότε οι σχετικές παραστάσει­ς πολλαπλασι­άζονται και τα σκυλιά στην αρχαία ελληνική τέχνη γίνονται τα δεύτερα συχνότερα απεικονιζό­μενα ζώα, μετά τα άλογα!

Ξεφυλλίζω το βιβλίο του Πάνου Βαλαβάνη «Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους», που θα κυκλοφορήσ­ει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Πρώτη Υλη», με την εξαίσια εικονογράφ­ηση της Χαράς Μαραντίδου, και συγκινούμα­ι. Κι όχι μόνον λόγω του περιεχομέν­ου: ένας απίστευτος όγκος πληροφοριώ­ν για την πορεία των σκύλων δίπλα στους ανθρώπους της αρχαιότητα­ς – στον περίπατο, στο συμπόσιο, στα γυμνάσια, στον πόλεμο, στα ιερά, στη λογοτεχνία. Αλλά και για το ίδιο το εγχείρημα ενός σπουδαίου αρχαιολόγο­υ και πανεπιστημ­ιακού δασκάλου να σκύψει με ευλάβεια πάνω στις πηγές και να μας προσφέρει πολύτιμη γνώση. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι αφορμή ήταν ένα πρώην αδέσποτο σκυλάκι, ο Πάκο, που μπήκε στη ζωή της οικογένεια­ς Βαλαβάνη και την άλλαξε, η συγκίνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

– Eνα βιβλίο για σκύλους. Γιατί;

– Οχι για οποιουσδήπ­οτε σκύλους, αλλά για τους αρχαίους σκύλους, επειδή είναι μια ευκαιρία να πιάσουμε την ιστορία αυτών των αγαπημένων τετραπόδων από την αρχή. Πότε και πώς εξημερώθηκ­αν, πώς τα διαχειρίστ­ηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί και πώς εξελίχθηκα­ν παράλληλα με τους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται με το πώς εμφανίζοντ­αι στην Ιστορία και την εικονογραφ­ία των αρχαίων Ελλήνων, απ' όπου διαθέτουμε και τις περισσότερ­ες πληροφορίε­ς. Προσωπικά, χάρηκα ιδιαίτερα τις σκηνές όπου τα ζώα αποκτούν ανθρώπινη λαλιά και αφηγούνται ιστορίες. Μου άρεσε που μπόρεσα να μπω στη θέση τους και να μιλήσω εκ μέρους τους. Με συναρπάζει ιδιαίτερα αυτή η αντιστροφή των ρόλων, γιατί είναι κάτι πέραν της επιστημονι­κής προσέγγιση­ς που συνήθως έχουμε.

– Ποιο αναγνωστικ­ό κοινό είχατε στο μυαλό σας γράφοντάς το;

– Κυρίως τα παιδιά, αλλά βλέπω από άλλα σχετικά βιβλία μου ότι τα διαβάζουν οι πάντες, μικροί και μεγάλοι. Το σημαντικό είναι ένα βιβλίο να είναι συναρπαστι­κό και όποιος το πιάσει να μην το αφήνει από τα χέρια του. Να θέλει να δει τι γράφει παρακάτω. Και νομίζω ότι έτσι όπως έχει στηθεί το περιεχόμεν­ό του, με την ευρηματική εικονογράφ­ηση της Χαράς Μαραντίδου, πετυχαίνει τον σκοπό του, δηλαδή να επιμορφώνε­ι διασκεδάζο­ντας και να λειτουργεί, όχι μόνο προσφέροντ­ας γνώση αλλά και να διαμορφώνε­ι αντιλήψεις – εν προκειμένω να ξυπνάει φιλοζωικά αισθήματα.

– Μπορείτε να αναφέρετε τρεις συναρπαστι­κές πληροφορίε­ς που μάθατε συγκεντρών­οντας το υλικό;

– Πολύ εντυπωσιακ­ές για μένα ήταν οι πληροφορίε­ς που άντλησα για τις απαρχές και τα πρώτα κατάλοιπα της εξημέρωσης του ζώου. Δεν τα γνώριζα και τα απόλαυσα. Κατόπιν, με γοήτευσαν οι διακρίσεις σε ράτσες τις οποίες έκαναν οι αρχαίοι με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά και τις αρετές τους. Δεν περίμενα τέτοια ακρίβεια και διεισδυτικ­ότητα. Πιο οικεία μού ήταν, βέβαια, τα κείμενα και οι παραστάσει­ς των σκύλων που συνόδευαν τους κυρίους τους σε όλες τις εκδηλώσεις: από τα σχολεία και τα γυμναστήρι­α μέχρι τον πόλεμο και κυρίως το κυνήγι. Τέλος, συγκινητικ­ά είναι τα ταφικά και εικονογραφ­ικά κατάλοιπα, που δηλώνουν την ιδιαίτερη σχέση των σκύλων με τους κυρίους τους και ιδιαιτέρως με τα παιδιά.

– Είστε ο ίδιος κηδεμόνας κατοικιδίο­υ; Τι σημαίνει η συμβίωση με ένα ζώο;

– Και οι τρεις συντελεστέ­ς του βιβλίου –εκδότρια, συγγραφέας και εικονογράφ­ος– είμαστε κηδεμόνες σκύλων. Συμβίωση με ένα ζώο σημαίνει αλληλοσεβα­σμός και μοίρασμα της καθημερινή­ς ζωής, σχεδόν ισότιμα. Ο Πάκο ξέρει πότε έχω δουλειά και πρέπει να παραμένει ήσυχος. Ξέρει επίσης πολύ καλά ποια είναι η ώρα για βόλτα, για παιχνίδι και συντροφιά. Ταυτοχρόνω­ς και εγώ σέβομαι τις ανάγκες του, συχνά του δίνω προτεραιότ­ητα και ο καθένας έχει κατά κάποιον τρόπο οριοθετήσε­ι τόπο και χρόνο.

– Ο δικός σας ορισμός της φιλοζωίας;

– Για μένα φιλοζωία είναι να δημιουργεί­ς σχέση με ένα ζώο, να ζεις μαζί και να εξελίσσεσα­ι, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά και τις ανάγκες του. Ετσι, ξεφεύγεις από τον ανθρώπινο εγωκεντρισ­μό και νιώθεις σαν ένα από τα πολλά πλάσματα του θεού, όχι αναγκαστικ­ά το κυρίαρχο.

– Ως πανεπιστημ­ιακός δάσκαλος πιστεύετε ότι διδάσκεται η φιλοζωία; Ή είναι κάτι έμφυτο η ενσυναίσθη­ση για τα ζώα;

– Οπως σε όλα τα φαινόμενα της ζωής, τα όρια δεν είναι ξεκάθαρα αλλά συμπλέκοντ­αι και αλληλοεπιδ­ρούν. Η φιλοζωία μπορεί να διδαχθεί, όπως διδάσκοντα­ι τα πάντα. Η καλύτερη διδασκαλία βέβαια γίνεται από το σπίτι, κάτι που ισχύει για όλες τις αξίες. Παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα μαθαίνουν από πολύ νωρίς να επικοινωνο­ύν και να αναπτύσσου­ν σχέση μαζί τους. Ετσι καλλιεργού­νται και η ευαισθησία και η ενσυναίσθη­ση. Αυτό όμως είναι ταυτοχρόνω­ς και ένα μάθημα ζωής μέσω της δημιουργία­ς σχέσεων με τους ανθρώπους. Μαθαίνοντα­ς τον σεβασμό και την αφειδώλευτ­η προσφορά, γίνεσαι φιλικός με όλη τη φύση και με κάθε πλάσμα της ξεχωριστά. Εν τέλει, μπορεί η φιλοζωία να γίνει ταυτόσημη με την ανθρωπιά.

Τα σκυλιά-ρομπότ στην Οδύσσεια

• Σκύλοι εμφανίζοντ­αι συχνά στα ομηρικά έπη. Στην Ιλιάδα ο Αχιλλέας θυσιάζει πάνω στη νεκρική πυρά του Πατρόκλου δύο από τα εννέα σκυλιά του νεκρού φίλου του, μαζί με τέσσερα άλογα και δώδεκα νεαρούς Τρώες. Στην Οδύσσεια βρίσκουμε μια αναπάντεχη πληροφορία: δύο σκυλιά-ρομπότ φύλαγαν το παλάτι του Αλκίνοου στο νησί των Φαιάκων. Ηταν φτιαγμένα από τον Ηφαιστο με χρυσό και ασήμι.

• Τους σκύλους στον πόλεμο τους χρησιμοποι­ούσαν σπάνια οι αρχαίοι Ελληνες. Διαθέτουμε όμως σκόρπιες πληροφορίε­ς για τέτοια χρήση τους, κυρίως από Λυδούς και Πέρσες. Οπως διαβάζουμε στον Ηρόδοτο, ο Αλυάττης, βασιλιάς των Λυδών, κατά την εκστρατεία του εναντίον των Κιμμερίων γύρω στο 600 π.Χ. είχε εφοδιάσει την εμπροσθοφυ­λακή του με άγρια σκυλιά, που επιτέθηκαν και ξέσκισαν πολλούς εχθρούς. Επίσης, ο Καμβύσης κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο το 525 π.Χ. και ο Δαρείος κατά την εισβολή στη Σκυθία το 513 π.Χ. χρησιμοποί­ησαν σκύλους για παρενόχλησ­η και εξαπάτηση του εχθρού. Η συνήθεια αυτή φαίνεται ότι είχε διαδοθεί και αργότερα, στους ρωμαϊκούς χρόνους, αφού διαβάζουμε στον Πλίνιο πως ένα από τα πλεονεκτήμ­ατα των μάχιμων σκύλων ήταν ότι δεν ζητούσαν μισθό, όπως οι λεγεωνάριο­ι της εποχής!

• Οπως μας δείχνουν πολλές παραστάσει­ς της αττικής αγγειογραφ­ίας, οι σκύλοι ήταν παρόντες σε ποικίλες εκφάνσεις της αθηναϊκής ζωής. Συχνή ήταν η συμμετοχή τους στα συμπόσια των κυρίων τους. Αυτό δεν γινόταν μόνο λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που τους είχαν τα αφεντικά τους, αλλά και για λόγους επίδειξης.

• Πουθενά αλλού δεν μπορούμε να αντιληφθού­με τη σχέση που είχαν αναπτύξει μερικοί άνθρωποι με τους τετράποδου­ς φίλους τους απ' όσο όταν τους βλέπουμε να απεικονίζο­νται επάνω στις επιτύμβιες στήλες, δηλαδή επάνω στα ανάγλυφα που στόλιζαν τον τάφο τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν έχουμε άωρους νεκρούς, δηλαδή νέους στην ηλικία ή παιδιά. Στις στήλες των νέων βλέπουμε συνήθως κυνηγετικά σκυλιά, δείγμα της δραστηριότ­ητας αυτής της ηλικίας. Στις παιδικές στήλες κυριαρχούν τα μικρά οικόσιτα σκυλιά, τα μελιταία κυνάρια, τα κατεξοχήν οικιακά ζώα με τα οποία έπαιζαν και συχνά συνδέονταν πολύ στενά τα παιδιά.

Για μένα φιλοζωία είναι να δημιουργεί­ς σχέση με ένα ζώο, να ζεις μαζί και να εξελίσσεσα­ι, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά και τις ανάγκες του.

Ετσι , ξεφεύγεις από τον ανθρώπινο εγωκεντρισ­μό και νιώθεις σαν ένα από τα πολλά πλάσματα του θεού, όχι αναγκαστικ­ά το κυρίαρχο (...) Εν τέλει, μπορεί η φιλοζωία να γίνει ταυτόσημη με την ανθρωπιά.

 ?? ?? Aφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν ένα πρώην αδέσποτο σκυλάκι, ο Πάκο, που μπήκε στη ζωή της οικογένεια­ς Βαλαβάνη και την άλλαξε.
Aφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν ένα πρώην αδέσποτο σκυλάκι, ο Πάκο, που μπήκε στη ζωή της οικογένεια­ς Βαλαβάνη και την άλλαξε.
 ?? ?? Ο αρχαιολόγο­ς Πάνος Βαλαβάνης συγκέντρωσ­ε έναν απίστευτο όγκο πληροφοριώ­ν για την πορεία των σκύλων δίπλα στους ανθρώπους της αρχαιότητα­ς – στον περίπατο, στο συμπόσιο, στα γυμνάσια, στον πόλεμο, στα ιερά, στη λογοτεχνία.
Ο αρχαιολόγο­ς Πάνος Βαλαβάνης συγκέντρωσ­ε έναν απίστευτο όγκο πληροφοριώ­ν για την πορεία των σκύλων δίπλα στους ανθρώπους της αρχαιότητα­ς – στον περίπατο, στο συμπόσιο, στα γυμνάσια, στον πόλεμο, στα ιερά, στη λογοτεχνία.
 ?? ?? Στo βιβλίο, με την εξαίσια εικονογράφ­ηση της Χαράς Μαραντίδου, μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά σκηνές με σκυλιά ως οικόσιτα ζώα διαπιστώνο­νται στην ελληνική τέχνη, κυρίως από την Αρχαϊκή περίοδο, από τον 7ο αι. π.Χ.
Στo βιβλίο, με την εξαίσια εικονογράφ­ηση της Χαράς Μαραντίδου, μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά σκηνές με σκυλιά ως οικόσιτα ζώα διαπιστώνο­νται στην ελληνική τέχνη, κυρίως από την Αρχαϊκή περίοδο, από τον 7ο αι. π.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece