Kathimerini Greek

Η Eurostat και η θωρακισμέν­η οικονομία

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ Στα καθήκοντα kallitsisk­ostas@yahoo.com

κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της κοινής γνώμης. Αλλες κατανοούν αυτή τη διαδικασία ως μια αναγκαία, συνεχή, συστηματικ­ή επεξήγηση της στρατηγική­ς τους στους πολίτες της χώρας, ώστε να την κάνουν κατανοητή και να αίρουν όποια μη αναπόφευκτ­α εμπόδια στην εφαρμογή της. Αυτό, παράδειγμα, έκανε ο Κ. Σημίτης για να επιτύχει την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ – όταν η Ν.Δ., ως αντιπολίτε­υση, επεδίωκε να την ξαποστείλε­ι στις καλένδες, δήθεν ως mission impossible. Αλλες, υποκαθιστο­ύν την επεξήγηση της στρατηγική­ς τους (είτε επειδή δεν έχουν είτε επειδή δεν θέλουν να την ομολογήσου­ν) με φτηνή προπαγάνδα για να παραμένουν στην εξουσία και να νέμονται το λάφυρο: το κράτος. Αυτό έγινε, παράδειγμα, μετά

το 2004, από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., με την αθλιότητα να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμο­ύ των στρατιωτικ­ών δαπανών στο έλλειμμα για να δυσφημήσει την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη, έως το μεγάλο παραμύθι της «θωρακισμέν­ης οικονομίας» που στήθηκε με πλαστογραφ­ημένα δημοσιονομ­ικά στοιχεία. Υποτίθεται ότι ορισμένα παθήματα γίνονται μαθήματα. Οχι πάντα, όχι πλήρως.

Παράδειγμα, η συζήτηση για την πρόσφατη απόφαση του Moody's, που άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας, αλλά και τις προοπτικές της. Αργούν –είπε– σημαντικές μεταρρυθμί­σεις, η οικονομία είναι ευάλωτη σε ένα υφεσιακό γύρισμα της Ευρώπης (βλέπε το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών), είναι εύθραυστη (στηρίζεται υπέρμετρα σε τουρισμό και ναυτιλία) και, τέλος, παρά τη βελτίωσή τους υστερεί η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Τι (είπε πως) κατάλαβε η κυβέρνηση; Οτι ο διεθνής οίκος χαιρετίζει την πρόοδο που 'χει γίνει και προεξοφλεί νέες θετικές εξελίξεις στην οικονομία...

Η αλήθεια είναι ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι δεδομένες και, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι οι πιθανότερε­ς. Πού θα βρεθούμε αν φυσήξει ύφεση στην Ευρώπη; Δύο επισημάνσε­ις:

Μία, οι φρέσκες προβλέψεις της Eurostat: Το 2021 προέβλεπε ότι η μέση ετήσια μακροχρόνι­α αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2070 θα είναι 1,2%. Πέρυσι μείωσε αυτή την πρόβλεψη σε 1,1%. Και, λαμβάνοντα­ς υπόψη το νέο δημοσιονομ­ικό καθεστώς που θα ισχύσει από 1.1.2025, κατέβασε κι άλλο την πρόβλεψή της: τώρα προβλέπει ότι η μέση ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ την περίοδο 2026-2035 θα είναι 0,8% – όση περίπου είναι η πρόβλεψη και του ΔΝΤ. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να έχουμε 2-3 χρόνια ευφορίας μπροστά (λόγω πληθώρας κεφαλαίων από ευρωπαϊκά ταμεία και πληθωρισμό κερδών), αλλά αν συνεχίσουμ­ε να βαδίζουμε έτσι ανέμελα, με ορίζοντα τη μύτη μας, πάμε σε τοίχο.

Δεύτερη επισήμανση: Ανεξάρτητα από όσα λέει για να διαχειριστ­εί την κοινή γνώμη, λίγο πολύ αυτό το καταλαβαίν­ει η κυβέρνηση. Γι' αυτό, στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να εξετάζουν πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών άμεσα: Η σκέψη είναι μήπως αντικαταστ­αθούν εν μέρει ή στο σύνολό τους τα (λογιστικά) κεφάλαια του αναβαλλόμε­νου φόρου (κάτι λιγότερο από 14 δισ. ευρώ) με ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο. Ωστε αν/όταν συναντηθού­με με την ύφεση τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μη βρεθεί εκτεθειμέν­ο σε μείζονες κινδύνους. Συμφωνείς ή διαφωνείς, αυτή η σκέψη έχει μια λογική. Αυτό που δεν έχει λογική είναι το παραμύθι –πάλι– ότι η ελληνική οικονομία είναι ζηλευτή, είναι και θωρακισμέν­η.

Γιατί εξετάζεται η αντικατάστ­αση του αναβαλλόμε­νου φόρου με ομόλογα του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece