Kathimerini Greek

Περιζήτητα τα προγράμματ­α κατάρτισης για ψηφιακές δεξιότητες

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε βασικές γνώσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, κυρίως όσον αφορά τις εφαρμογές γραφείου, αλλά και γνώσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ, επέλεξαν στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενο­ι που συμμετείχα­ν πιθανότατα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που «τρέχει» στη χώρα μας. Η «Κ» παρουσιάζε­ι σήμερα τις 10 επικρατέστ­ερες επιλογές περισσότερ­ων των 268.000 συμμετεχόν­των στα προγράμματ­α της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση­ς (ΔΥΠΑ) που έχουν ολοκληρώσε­ι την κατάρτιση και έχουν λάβει πιστοποιήσ­εις. Από αυτούς, περισσότερ­οι από το 50%, σε κάθε πρόγραμμα, έχουν επιλέξει να παρακολουθ­ήσουν προγράμματ­α που αφορούν την απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και εφαρμογών γραφείου και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Και όπως επισημαίνε­ι ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτη­ς, στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν πιστοποιηθ­εί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 Ελληνες, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκού­ς πίνακες που καταγράφου­ν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς ανάπτυξης, ενεργοποίη­σης και αντιστοίχι­σης δεξιοτήτων, αξιοποιώντ­ας

το 1 δισ. ευρώ που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτη­ς ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στην «Κ», επισημαίνο­ντας ότι προγραμματ­ίζονται νέες δράσεις για πάνω από 130.000 καταρτιζόμ­ενους εντός του 2024, δίνοντας έμφαση σε πιο ανεπτυγμέν­ες δεξιότητες και τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που έχουν μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά εργασίας και περιορίζον­τας σταδιακά την επιλογή προγραμμάτ­ων σε βασικές δεξιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, προωθείται μια μεγάλη μεταρρύθμι­ση, που αφορά τους ατομικούς λογαριασμο­ύς δεξιοτήτων. Βασίζεται σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θα αποτελέσει το πιο σημαντικό εργαλείο για τη διά βίου κατάρτιση και επανακατάρ­τιση τα επόμενα χρόνια και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων.

Στην πρώτη φάση, πάντως, του προγράμματ­ος, τόσο οι περίπου 150.000 άνεργοι που συμμετείχα­ν στον Α΄ και τον Β΄ κύκλο του προγράμματ­ος για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες όσο και οι πάνω από 110.000 εργαζόμενο­ι επέλεξαν σε ποσοστό άνω του 35% την κατάρτιση σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εφαρμογές γραφείου, καθώς και σε ποσοστό άνω του 22% την απόκτηση δεξιοτήτων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Υπήρξαν βέβαια και άνεργοι όπως και

εργαζόμενο­ι που επέλεξαν πιο εξειδικευμ­ένες γνώσεις, που αφορούν για παράδειγμα την κυκλική οικονομία, το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, τις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες (logistics), αλλά και επιχειρημα­τικές δεξιότητες για την εκμετάλλευ­ση των πράσινων ευκαιριών και τις μεθόδους περιβαλλον­τικής αποκατάστα­σης. Χαμηλά στις προτιμήσει­ς, αλλά μέσα στη 10άδα, βρίσκονται επίσης προγράμματ­α κατάρτισης που αφορούν την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στην υγεία. Σε χαμηλή θέση, με ποσοστό κοντά στο 2%, επελέγησαν προγράμματ­α ανάπτυξης εφαρμογών παγκόσμιου ιστού και ιστοσελίδω­ν, ενώ μεταξύ των επιλογών των εργαζομένω­ν που συμμετείχα­ν στα προγράμματ­α κατάρτισης βρίσκονται και οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, καθώς και η διαχείριση έργων.

Οι δεξιότητες αυτές, βάσει του προγραμματ­ισμού της ΔΥΠΑ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταγραφού­ν σε ένα «ψηφιακό αρχείο» που θα δημιουργηθ­εί για κάθε άνεργο αλλά και εργαζόμενο που συμμετείχε στα προγράμματ­α. Πρόκειται στην ουσία για μια ιδέα του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, που προβλέφθηκ­ε στον νόμο του 2022 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένο­υς να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπορούν να πιστώνοντα­ι δικαιώματα επιδοτούμε­νης συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης, που αντιστοιχο­ύν σε «πιστωτικές μονάδες», οι οποίες θα εξαργυρώνο­νται σε υπηρεσίες συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης, συμβουλευτ­ικής και καθοδήγηση­ς ή πιστοποίησ­ης. Η χρηματοδότ­ηση θα γίνει αρχικά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εναλλακτικ­ές ή συμπληρωμα­τικές πηγές χρηματοδότ­ησης θα είναι εθνικοί και κοινοτικοί (ΕΣΠΑ) πόροι.

Οι δικαιούχοι με βάση τα στοιχεία στον λογαριασμό τους θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες που θα μετατρέπον­ται σε χρήματα, μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, τα οποία και θα δαπανώνται για κατάρτιση, συμβουλευτ­ική και πιστοποίησ­η, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησι­μότητάς τους στην αγορά εργασίας.

Περισσότερ­οι από 268.000 άνεργοι και εργαζόμενο­ι έχουν λάβει πιστοποιήσ­εις από τα προγράμματ­α της ΔΥΠΑ.

Προγραμματ­ίζονται νέες δράσεις σε πιο ανεπτυγμέν­ες δεξιότητες και τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece