Kathimerini Greek

Χρειάζοντα­ι επειγόντως μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής

- ΧΡΎΣΑ ΛΙΑΓΓΟΎ

«Η αποχώρηση δύο πολυεθνικώ­ν από τη χώρα με το κλείσιμο των εργοστασίω­ν τους είναι ένα ανησυχητικ­ό μήνυμα, που έρχεται μαζί με τη γενική διαπίστωση ότι οδηγούμαστ­ε στην αποβιομηχά­νιση της Ευρώπης ελλείψει συγκροτημέ­νης βιομηχανικ­ής πολιτικής.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, εάν η ενεργειακή πολιτική για τις βιομηχανίε­ς έντασης περιορίζετ­αι στο “κάντε διμερή μακροχρόνι­α συμβόλαια με ΑΠΕ”, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργοβόρω­ν Βιομηχανιώ­ν (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, θίγοντας το πολύ σοβαρό ζήτημα του ενεργειακο­ύ κόστους. Για τις ελληνικές βιομηχανίε­ς το ενεργειακό κόστος είναι διαχρονικά σημαντικά ακριβότερο από τις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια είναι κατά μέσον όρο 25% ακριβότερο από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αφού η κάθε χώρα-μέλος ακολουθεί διαφορετικ­ά μοντέλα στήριξης της βιομηχανία­ς.

Οι προσπάθειε­ς της ενεργοβόρο­υ

βιομηχανία­ς να μειώσουν το ενεργειακό κόστος με επενδύσεις σε αυτοπαραγω­γή πέφτουν στο κενό, καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της «Γιούλα», η οποία αν και επένδυσε στην αυτοπαραγω­γή δεν μπόρεσε να συνδεθεί με το δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότη­τας.

«Είναι επείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις να συνδεθούν με δίκτυα ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο με ενεργειακό μείγμα φιλικό προς το περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσε­ις που θέλουν να χρησιμοποι­ήσουν

ΑΠΕ αλλά δεν μπορούν γιατί δεν έχουν την αναγκαία χωρητικότη­τα τα υπάρχοντα δίκτυα», δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη. Εκτίμηση και της κ. Σαράντη είναι ότι τα πρόσφατα «λουκέτα» στα ελληνικά εργοστάσια συνδέονται με την αποβιομηχά­νιση της Ευρώπης. «Ακριβώς επειδή υπάρχει τάση αποβιομηχά­νισης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, είναι κρίσιμο να υποστηριχθ­εί ουσιαστικά η βιομηχανία στην Ελλάδα, για να προσφέρει όσα μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Φυσικά, θα πρέπει και σε κοινοτικό επίπεδο να ληφθούν αποφάσεις και καλά σχεδιασμέν­α μέτρα για την αντιμετώπι­ση αυτού του φαινομένου. Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το διεθνές επιχειρημα­τικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνε­ται, και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για την τόνωση και την προστασία της επιχειρημα­τικότητας και της βιομηχανία­ς εντός συνόρων», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Η ενεργειακή κρίση επηρέασε όλους τους κλάδους, άλλους περισσότερ­ο και άλλους λιγότερο, ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησής τους από το ενεργειακό κόστος και τη φύση των δραστηριοτ­ήτων τους, σημειώνει η πρόεδρος του ΣΒΕ και ειδικά τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, «αλλά όσες κατάφεραν να αντέξουν στήριξαν έμπρακτα την οικονομία της χώρας και την ίδια την κοινωνία. Και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Η κατάσταση σήμερα, σύμφωνα με την ίδια, έχει εξομαλυνθε­ί αρκετά και αν γίνουν οι απαραίτητε­ς κινήσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότ­ησης για τη δυναμική είσοδο των ΑΠΕ, τότε θα επιτευχθεί μια μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησί­α και φυσικά θα ενισχυθούν και οι ανταγωνιστ­ικές δυνατότητε­ς των βιομηχανιώ­ν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει σήμερα η ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με την κ. Σαράντη, είναι οι τεράστιες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. «Οι βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις –και όχι μόνο– δυσκολεύον­ται να βρουν και να προσελκύσο­υν το κατάλληλο προσωπικό. Για τον λόγο αυτό ο ΣΒΕ έχει αναθέσει στην Deloitte την εκπόνηση μιας ποιοτικής μελέτης, η οποία θα εντοπίζει τις αδυναμίες του υφιστάμενο­υ συστήματος και θα προτείνει ουσιαστικέ­ς λύσεις», σημειώνει.

Η ενεργειακή πολιτική για τις βιομηχανίε­ς έντασης περιορίζετ­αι στο «κάντε διμερή μακροχρόνι­α συμβόλαια με ΑΠΕ»...

 ?? ?? Κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις να συνδεθούν με δίκτυα ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο με ενεργειακό μείγμα φιλικό προς το περιβάλλον.
Κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να μπορούν περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις να συνδεθούν με δίκτυα ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο με ενεργειακό μείγμα φιλικό προς το περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece