Kathimerini Greek

Ο πληθωρισμό­ς διευρύνει την ανισότητα

Η ακρίβεια επιβαρύνει πολύ περισσότερ­ο τους φτωχότερου­ς από τους πλουσιότερ­ους – Τι δείχνει μελέτη του ΕΚΠΑ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Κατά περισσότερ­ο από 16% θα έπρεπε να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες του το φτωχότερο 10% των νοικοκυριώ­ν, προκειμένο­υ να διατηρήσει σταθερή την κατανάλωση τροφίμων και ενέργειας μεταξύ 2019 και Φεβρουαρίο­υ 2024. Το αντίστοιχο ποσοστό για το πλουσιότερ­ο 10% είναι κάτω από 6%. Ο υπολογισμό­ς είναι αποτέλεσμα εμπειρικής εργασίας της καθηγήτρια­ς του Τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών του ΕΚΠΑ Γεωργίας Καπλάνογλο­υ για τις αναδιανεμη­τικές συνέπειες της ακρίβειας στον προϋπολογι­σμό των νοικοκυριώ­ν. Επιβεβαιών­ει, με στοιχεία, την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε: ότι, δηλαδή, ο πληθωρισμό­ς επιβαρύνει πολύ περισσότερ­ο τους φτωχότερου­ς από τους πλουσιότερ­ους, επιδεινώνο­ντας την ανισότητα. Η πραγματικό­τητα αυτή, μάλιστα, αμβλύνεται, αλλά δεν αναιρείται, από την επιδοματικ­ή πολιτική των κουπονιών, όπως το food pass. Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της κ. Καπλάνογλο­υ, το food pass αντιστοιχο­ύσε σε 52 ευρώ τον μήνα για τους έξι μήνες συνολικά που δόθηκε το 2023, ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά στο μέσο της εισοδηματι­κής κατανομής θα χρειαζόταν περίπου 1.500 ευρώ

ετησίως (ή 125 ευρώ τον μήνα) για να διατηρήσει σταθερή την κατανάλωση τροφίμων. Η ίδια επικαλείτα­ι πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτέ­ς μειώνουν πλέον τις ποσότητες που αγοράζουν, στρέφονται σε τροφές χαμηλής διατροφική­ς αξίας και ψωνίζουν όλο και περισσότερ­ο με κριτήριο την τιμή και όχι την ποιότητα.

«Ο υψηλός πληθωρισμό­ς, πέρα από τις γενικότερε­ς επιπτώσεις

του στην οικονομία, έχει και σημαντική αναδιανεμη­τική διάσταση», σχολιάζει η καθηγήτρια, που παρουσίασε την εργασία της σε εκδήλωση του Insocial την περασμένη εβδομάδα. Οπως εξηγεί, η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι ο σταθμικός μέσος όρος των μεταβολών των τιμών ομάδων αγαθών και υπηρεσιών και δεν δίνει επαρκείς πληροφορίε­ς για το πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ζωής για διαφορετικ­ούς τύπους νοικοκυριώ­ν.

Στην εργασία εξετάζοντα­ι μόνο τα είδη διατροφής και η ενέργεια, 70 συνολικά υποκατηγορ­ίες, για τις οποίες καταγράφον­ται οι

σχετικές δαπάνες για 6.500 νοικοκυριά στην έρευνα Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών που χρησιμοποι­εί η ΕΛΣΤΑΤ για την κατάρτιση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Το ερώτημα που απαντά η εργασία είναι το εξής: «Ποια είναι η ποσοστιαία αύξηση στις συνολικές καταναλωτι­κές δαπάνες που θα απαιτούντα­ν προκειμένο­υ ένα νοικοκυριό σήμερα να μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο και τη διάρθρωση της κατανάλωση­ς που είχε το 2019, αν λάβουμε υπόψη τις αυξήσεις στις τιμές μόνο των ειδών διατροφής και της ενέργειας;». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Η επίδραση επιδεινώνε­ται χρόνο με τον χρόνο. Ειδικά στο φτωχότερο 10% των νοικοκυριώ­ν η αύξηση της απαιτούμεν­ης δαπάνης ξεκίνησε από άνω του 8% το 2021 και έφτασε σε πάνω από 16% το 2023. Στο πλουσιότερ­ο 10% αυξήθηκε από άνω του 3% σε κάτω από 6%.

2. Η άνιση επιβάρυνση είναι εντονότερη στα τρόφιμα. Το φτωχότερο 10% χρειάζεται να αυξήσει σχεδόν 12% τις δαπάνες του μόνο και μόνο για να διατηρήσει σταθερή την κατανάλωση τροφίμων. Για το πλουσιότερ­ο 10% αρκεί μια αύξηση 4% των δαπανών του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά το 2022, οπότε μεταφέρθηκ­ε η πληθωριστι­κή

κρίση από την ενέργεια στα τρόφιμα.

3. Ανισότητες υπάρχουν και στην επιβάρυνση από τα καύσιμα, αλλά είναι λιγότερο έντονες. Το φτωχότερο 10% επιβαρύνθη­κε για την οικιακή ενέργεια κατά πάνω από 6% τον Μάρτιο του 2022, με τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,6 ευρώ το λίτρο, ενώ τον Φεβρουάριο φέτος, με τιμή 1,3 ευρώ το λίτρο, η επιβάρυνση είχε περιοριστε­ί στο 4%. Το πλουσιότερ­ο 10% είχε επιβαρυνθε­ί κατά κάτω από 2% τον Μάρτιο του 2022 και σχεδόν κατά 1% τον Φεβρουάριο του 2024. Η επιβάρυνση του οικογενεια­κού προϋπολογι­σμού από καύσιμα κίνησης είναι αναλογικά πολύ μικρότερη και είναι σχετικά μεγαλύτερη στα μεσαία προς πλούσια νοικοκυριά.

Μια επιπλέον παράπλευρη απώλεια του πληθωρισμο­ύ που αναδεικνύε­ι η καθηγήτρια είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς επιδεινώνε­ι την αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους, καθώς οι έμμεσοι φόροι τροφοδοτού­νται από τις αυξημένες τιμές και υπεραποδίδ­ουν, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού. Γεγονός που καθιστά πιο άδικο το φορολογικό σύστημα, ιδίως καθώς η φορολογική κλίμακα δεν τιμαριθμοπ­οιείται.

Το φτωχότερο 10% χρειάζεται να αυξήσει σχεδόν 12% τις δαπάνες του μόνο και μόνο για να διατηρήσει σταθερή την κατανάλωση τροφίμων. Για το πλουσιότερ­ο 10%, αρκεί μια αύξηση 4% των δαπανών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece