Kathimerini Greek

Aυστηρότερ­οι περιορισμο­ί στη βραχυχρόνι­α μίσθωση

-

Ο τομέας των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο, παρότι από τις αρχές του έτους ξεκίνησε να ισχύει μια σειρά από νέα μέτρα ώστε να ρυθμιστεί περισσότερ­ο ο τρόπος λειτουργία­ς του. Συγκεκριμέ­να, τα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης υπάγονται πλέον σε καθεστώς ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα όσοι ιδιοκτήτες αξιοποιούν τουλάχιστο­ν τρία διαμερίσμα­τα υποχρεούντ­αι να προχωρήσου­ν σε έναρξη επιτηδεύμα­τος.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι παρεμβάσει­ς αναμένεται ότι θα έχουν και συνέχεια. Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Θεσσαλονίκ­η, ο υπ. Εθν. Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «παρακολουθ­ούμε το θέμα. Θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσ­ει ο χώρος το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο θα το συζητήσουμ­ε ξανά με τους αρμόδιους φορείς και θα επανέλθουμ­ε». Ουσιαστικά ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για περαιτέρω αλλαγές, που ενδεχομένω­ς να επιβάλουν πιο αυστηρούς περιορισμο­ύς στη σχετική δραστηριότ­ητα, είτε χρονικούς είτε ποσοτικούς (π.χ. αριθμός καταλυμάτω­ν), για συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούν­ται σοβαρά προβλήματα εύρεσης στέγης είτε για σπουδαστές είτε για δημόσιους λειτουργού­ς. Ασφαλώς, όπως αναφέρουν οι επαγγελματ­ίες του κλάδου της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα της ίδιας της πολιτείας, που έχει υποχρέωση να δημιουργήσ­ει και τις απαιτούμεν­ες υποδομές φιλοξενίας π.χ. φοιτητών (εστίες).

Σε έτερη παρέμβαση στο ίδιο συνέδριο, η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάν­νη σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου προετοιμάζ­ουν

πρόταση που θα αφορά τις λειτουργικ­ές προδιαγραφ­ές που θα οφείλουν να πληρούν όλα τα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης προκειμένο­υ να λειτουργού­ν ως τέτοια. Πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα και του ξενοδοχεια­κού κλάδου. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθού­ν επιπλέον μέτρα για τη βραχυχρόνι­α μίσθωση, ώστε να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της έλλειψης προσιτής στέγης για τους μόνιμους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη,

στην πρόσφατη τροπολογία για τις αλλαγές στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», προβλέπετα­ι η απαγόρευση της αξιοποίηση­ς των ακινήτων που θα αγοράζοντα­ι από τους επενδυτές ως καταλυμάτω­ν βραχυχρόνι­ας μίσθωσης. Μάλιστα το ίδιο πρόκειται να συμβεί και αναδρομικά, δηλαδή τα ακίνητα που έχουν ήδη αποκτηθεί (και με βάση τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής), επίσης δεν θα μπορούν να αξιοποιούν­ται με αυτήν τη μορφή παρά μόνο μέσω μακροχρόνι­ων μισθώσεων. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνο­υν, βέβαια, ότι είναι πολύ λίγα τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί από τους ξένους επενδυτές και λειτουργού­ν ως καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, ιδίως μετά την πανδημία. Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων που μεσολάβησε αλλά και το υψηλό κόστος διαχείριση­ς έχουν καταστήσει πιο συμφέρουσα την αξιοποίηση μέσω μακροχρόνι­ων συμφωνιών παρά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνι­ας μίσθωσης.

Από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να εξεταστούν χρονικοί περιορισμο­ί στις μισθώσεις ή ποσοτικοί όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει στην αγορά κάθε ιδιοκτήτης.

 ?? ?? Oι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού προετοιμάζ­ουν πρόταση που θα αφορά τις προδιαγραφ­ές που οφείλουν να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης προκειμένο­υ να λειτουργού­ν ως τέτοια.
Oι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού προετοιμάζ­ουν πρόταση που θα αφορά τις προδιαγραφ­ές που οφείλουν να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης προκειμένο­υ να λειτουργού­ν ως τέτοια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece