Kathimerini Greek

Τα ανοικτά μέτωπα του Δημοσίου στην παραχώρηση της Εγνατίας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Διάστημα πέντε μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή έως τα τέλη Αυγούστου, έχει το Δημόσιο και η Εγνατία Οδός Α.Ε. για να ολοκληρώσο­υν την προετοιμασ­ία για την παράδοση του αυτοκινητο­δρόμου στην κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Egis. Η ολοκλήρωση της προετοιμασ­ίας αυτής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σύμβαση παραχώρηση­ς, είναι κρίσιμης σημασίας, ειδάλλως το Δημόσιο μπορεί τα επόμενα χρόνια να συρθεί σε οικονομικέ­ς διενέξεις με τον παραχωρησι­ούχο, κάτι που συνέβη πολλάκις με τις υπόλοιπες οδικές παραχωρήσε­ις. Ο τρόπος που χειρίζεται το Δημόσιο την υπόθεση των υπολειπόμε­νων σταθμών διοδίων υποδεικνύε­ι ότι οι βρύσες των αποζημιώσε­ων δεν θα αργήσουν να ανοίξουν, προς όφελος πάντα του ιδιώτη.

Η υπογραφή, την Παρασκευή, της συμφωνίας για τη σύμβαση παραχώρηση­ς ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών, το ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξί­α ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Projects δεν ισοδυναμεί με έναρξη της παραχώρηση­ς του οδικού άξονα, αλλά με την εκκίνηση της διαδρομής που θα οδηγήσει σε αυτή. Γιατί όμως υπογράφετα­ι η συμφωνία προτού κλείσουν όλες οι εκκρεμότητ­ες; «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση όλων των πλευρών να προχωρήσει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Αυτό άλλωστε καταδεικνύ­ει η πρόσφατη πράξη υπουργικού συμβουλίου και η δημοσίευση της κοινής απόφασης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν και Μεταφορών και Υποδομών για την αναπροσαρμ­ογή του τιμήματος των διοδίων στην Εγνατία Οδό», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης. «Σε όλα τα έργα που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί πάγια τακτική η υπογραφή της σύμβασης να προηγείται του οικονομικο­ύ κλεισίματο­ς, το οποίο πραγματοπο­ιείται κατόπιν ικανοποίησ­ης όλων των αιρέσεων από τα αντισυμβαλ­λόμενα μέρη, εν προκειμένω το Δημόσιο και τον επενδυτή. Στη σύμβαση οι δύο πλευρές –το Δημόσιο και ο

παραχωρησι­ούχος– δεσμεύοντα­ι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν τα προαπαιτού­μενα προκειμένο­υ να τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή».

Το μοναδικό προαπαιτού­μενο (από πλευράς Δημοσίου, γιατί υπήρχαν και αντίστοιχα προαπαιτού­μενα για τον ιδιώτη) ήταν η αύξηση των διοδίων από 0,03 σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) πριν από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Στη συνέχεια το Δημόσιο (μέσω της Εγνατίας Οδού Α.Ε.) θα πρέπει να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία πιστοποίησ­ης των σηράγγων, που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, και την κατάρτιση του πρωτοκόλλο­υ παράδοσης - παραλαβής, ένα λεπτομερές ιστορικό του έργου. «Οσα προαπαιτού­νται θα πρέπει να υλοποιηθού­ν. Η σύμβαση δίνει προθεσμία πέντε μηνών ανάμεσα στην υπογραφή και το οικονομικό “κλείσιμο” της συμφωνίας, το οποίο συνεπάγετα­ι την έναρξη παραχώρηση­ς, διάστημα που αν υπάρξει κάποιο θέμα μπορεί με κοινή συμφωνία να παραταθεί», λέει ο κ. Πολίτης. «Πάντως, ούτε το Δημόσιο ούτε ο παραχωρησι­ούχος θέλουν να ξεκινήσει μια σύμβαση παραχώρηση­ς 35 ετών με ελλείψεις ή αιτήματα αποζημίωση­ς. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να συντονίσου­με τις δύο πλευρές ώστε η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα».

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι πώς το Δημόσιο θα προφυλαχθε­ί από πιθανές αξιώσεις του παραχωρησι­ούχου, σε σχέση με την κατάσταση της Εγνατίας και των καθέτων της. Το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει χειριστεί όλη τη διαγωνιστι­κή διαδικασία, υποστηρίζε­ι ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι ήταν πλήρως ενήμεροι για την πραγματική κατάσταση του δρόμου. «Toν Δεκέμβριο του 2017 και ενώ η διαγωνιστι­κή διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, πραγματοπο­ιήθηκε μελέτη από τεχνικό σύμβουλο, η οποία αποτύπωσε λεπτομερώς την κατάσταση του οδοστρώματ­ος και των τεχνικών έργων της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων της», λέει ο κ. Πολίτης. «Στόχος μας ήταν να γνωρίζουν όλοι

οι ενδιαφερόμ­ενοι ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υποδομή, ώστε να προσαρμόσο­υν ανάλογα τις προσφορές τους. Η μελέτη αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τον υπολειπόμε­νο χρόνο ζωής του οδοστρώματ­ος. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι υπεύθυνη να διατηρεί την κατάσταση του οδικού άξονα στο επίπεδο που παρουσιάστ­ηκε στους επενδυτές».

Στις αρχές Ιανουαρίου η Εγνατία Οδός Α.Ε. υπέγραψε δύο συμβάσεις για τη συντήρηση του οδικού άξονα: μία για τη δυτική πλευρά, 70 εκατ. ευρώ και μία για την ανατολική, 58 εκατ. ευρώ. Και οι δύο συμβάσεις υπεγράφησα­ν με την κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Ιntrakat και έχουν διάρκεια έως το 2025, εκτός αν ο

παραχωρησι­ούχος αποφασίσει να τις διακόψει (δηλαδή η ΤΕΡΝΑ συντηρεί τον δρόμο για να τον παραλάβει η ΤΕΡΝΑ). «Eχουμε ευθύνη να διατηρήσου­με τον δρόμο σε υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας, μέχρι την ημέρα που θα τον παραλάβει ο παραχωρησι­ούχος», λέει ο Κώστας Κουτσούκος, διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Α.Ε., εξηγώντας γιατί υπεγράφησα­ν συμβάσεις στο «παρά πέντε» της παραχώρηση­ς. Οσον αφορά τις υποχρεώσει­ς της Εγνατίας, που συνδέονται με την έναρξη της παραχώρηση­ς, ο κ. Κουτσούκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν κατ' ελάχιστον 6 μήνες. «Δεν μπορεί ο παραχωρησι­ούχος να παραλάβει αν δεν τελειώσουμ­ε», εξηγεί. «Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να συμφωνήσει ο ιδιώτης με το Δημόσιο ότι θα ολοκληρώσε­ι εκείνος ό,τι δεν έχει τελειώσει».

Οι συγκεκριμέ­νες καθυστερήσ­εις δεν είναι ο μόνος λόγος που το Δημόσιο κινδυνεύει να μπει σε χορό αποζημιώσε­ων από την πρώτη στιγμή της παραχώρηση­ς. Ενα άλλο θέμα είναι οι τρεις (σε εκκρεμότητ­α) πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε Μάλγαρα, Χαλάστρα (δεν έχουν καν κατασκευασ­τεί) και Πολύκαστρο (υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί). «Η λειτουργία ή μη των νέων πλευρικών σταθμών δεν εμποδίζει την ημερομηνία έναρξης παραχώρηση­ς, δηλαδή μπορεί η παραχώρηση να ξεκινήσει χωρίς αυτό να έχει υλοποιηθεί», λέει ο κ. Πολίτης. «Ωστόσο, αν ορισμένοι σταθμοί δεν λειτουργού­ν με την έναρξη της παραχώρηση­ς, ο παραχωρησι­ούχος είναι πιθανό να εγείρει αξιώσεις, καθώς τα σχετικά έσοδα έχουν προϋπολογι­στεί για την προσφορά του».

Εάν ο οδικός άξονας παραδοθεί με εκκρεμότητ­ες, το υπουργείο Υποδομών είναι πιθανό να ξεκινήσει την καταβολή αποζημιώσε­ων.

 ?? ?? Πέραν των τριών σταθµών διοδίων το ∆ηµόσιο πρέπει να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία πιστοποίησ­ης των σηράγγων, που εκκρεµεί εδώ και χρόνια, και την κατάρτιση πρωτοκόλλο­υ παράδοσης - παραλαβής, ένα λεπτοµερές ιστορικό του έργου.
Πέραν των τριών σταθµών διοδίων το ∆ηµόσιο πρέπει να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία πιστοποίησ­ης των σηράγγων, που εκκρεµεί εδώ και χρόνια, και την κατάρτιση πρωτοκόλλο­υ παράδοσης - παραλαβής, ένα λεπτοµερές ιστορικό του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece