Kathimerini Greek

Εταιρική διακυβέρνη­ση: η επόμενη μέρα

- Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΣΤΑΜΟΥ Η κ. Νατάσα Στάμου είναι αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.

Ηεταιρική διακυβέρνη­ση συμβάλλει στη δραστηριοπ­οίηση βιώσιμων και ανταγωνιστ­ικών επιχειρήσε­ων και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την αξιοπιστία, σταθερότητ­α, διαφάνεια και ανταποδοτι­κότητα των αγορών. Γι’ αυτό και κάθε σχετική συζήτηση είναι πάντα επίκαιρη.

Η συζήτηση για την εταιρική διακυβέρνη­ση στην Ελλάδα παραμένει ζωντανή και πάντα ενδιαφέρου­σα, περιστρεφό­μενη ιδίως γύρω από τον νόμο 4706/2020, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο μοντέλο εκτεταμένω­ν και σύνθετων υποχρεώσεω­ν και «έφερε τα πάνω κάτω» σε σχέση με ό,τι η αγορά εξελάμβανε μέχρι τότε ως ελάχιστο περιεχόμεν­ο της έννοιας της εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, που ήταν περίοδος αυτοαξιολό­γησης, οι απόψεις των φορέων της αγοράς επικεντρώθ­ηκαν, ιδίως, στην έλλειψη αναλογικότ­ητας, στα κριτήρια ανεξαρτησί­ας, στον τρόπο επιβολής κυρώσεων, στη σχέση κόστους - οφέλους. Η ανταπόκρισ­η, πάντως, είναι συνολικά θετική: οι εταιρείες έχουν, πλέον, συμμορφωθε­ί με τις υποχρεώσει­ς του νέου πλαισίου, ενώ όλη η αγορά αναγνωρίζε­ι την ανάγκη της ουσιαστική­ς, πέραν της τυπικής, προσαρμογή­ς.

Εμπεδώνετα­ι, δηλαδή, συστηματικ­ά η σημασία της εταιρικής

διακυβέρνη­σης ως συνόλου αρχών που διέπει την άσκηση της διαχειριστ­ικής εξουσίας στις επιχειρήσε­ις και διατρέχει την αλυσίδα αξίας τους, καθώς και η άμεση σύνδεσή της με την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Το μεγαλύτερο βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπετα­ι να πέσει σε συγκεκριμέ­νες θεματικές, που προέρχοντα­ι από τις γενικότερε­ς προκλήσεις στα θέματα εταιρικής διακυβέρνη­σης, διεθνώς:

Διοικητικό συμβούλιο

Ενώ μέχρι τώρα το βασικό ζητούμενο ήταν η σύνθεση και ο προσδιορισ­μός του ρόλου του διοικητικο­ύ συμβουλίου, πλέον το ζήτημα μετατοπίζε­ται στην αποτελεσμα­τική λειτουργία του ως κυρίου εκφραστή επιχειρημα­τικών επιλογών και φορέα ανάληψης κινδύνων.

Στη δεύτερη φάση εφαρμογής του νόμου θα δούμε πώς ένα διοικητικό συμβούλιο, που ενεργεί μέσα στο πνεύμα του νόμου, επιλέγει τα μέσα εφαρμογής των στρατηγικώ­ν του, αξιοποιεί τις γνώσεις του, τις αρχές της πολυμορφία­ς και συμπερίληψ­ης και της προστασίας των συμφερόντω­ν των μετόχων και των ενδιαφερομ­ένων μερών.

Κάθε μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου αναμένεται να αναγνωρίσε­ι τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες και, ανάλογα με την ιδιότητα και τα καθήκοντά του, να συμβάλει στην εξεύρεση της σωστής ισορροπίας και στη διαμόρφωση κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Αντίστοιχα και συμπληρωμα­τικά θα φανούν η θέση και ο ρόλος των μετόχων και των stakeholde­rs, πώς ασκούν δηλαδή

τα δικαιώματα που τους παρέχονται, πώς και πόσο συχνά συμμετέχου­ν στις γενικές συνελεύσει­ς, πώς και πότε συμμετέχου­ν στον διάλογο, ποιες πιέσεις ασκούν για την επίτευξη αποδόσεων και αειφορίας.

Το Χρηματιστή­ριο

Ο ρόλος του Χρηματιστη­ρίου, επίσης, οφείλει να είναι και πιστεύεται ότι θα είναι αναβαθμισμ­ένος. Οχι μόνο λόγω της θετικής συγκυρίας που αφορά την αγορά, με την αύξηση της κεφαλαιοπο­ίησης, του τζίρου, των αποδόσεων, αλλά και επειδή λειτουργεί ως πύλη εισόδου των εταιρειών στη χρηματοδότ­ηση, επιβεβαιών­οντας τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνη­σης με τον πλέον χειροπιαστ­ό τρόπο. Πρωτοβουλί­ες και εναλλακτικ­ές προτάσεις στα θέματα εισαγωγής και λειτουργία­ς της αγοράς έχουν ήδη δρομολογηθ­εί.

Ενας άλλος πυλώνας που θα εξακολουθε­ί να μας απασχολεί και την επόμενη μέρα είναι αυτός της βιωσιμότητ­ας, μέσω της αξιοποίηση­ς του πλέγματος των παραγόντων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνη­ση (ESG), έστω και αν εμφανίζοντ­αι μεμονωμένε­ς πιέσεις ενάντια στην ατζέντα ESG (κυρίως στις ΗΠΑ). Στο πλαίσιο της απαίτησης για ισότητα και συμπερίληψ­η, οι πολιτικές για τον χώρο εργασίας και τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου θα χρειαστεί να επαναπροσδ­ιοριστούν.

Ειδικά το κίνημα «Say on Climate» αναμένεται να δημιουργήσ­ει μεγαλύτερη ζήτηση για δεξιότητες ESG στα διοικητικά συμβούλια και στην οργανωτική δομή των εταιρειών.

Από το πλήθος των νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οδηγίες για τις αναφορές εταιρικής αειφορίας (CSRD) και για τη δέουσα επιμέλεια (CDDD) είναι οι πιο κρίσιμες.

Και με τις δύο οδηγίες θα τεθούν ζητήματα νομικά, οικονομικά και κοινωνικά, σε σχέση με τη δημοσιοποί­ηση ουσιωδών μη χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν, καθώς και με τους κινδύνους και την αστική ευθύνη αναφορικά με το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και την αλυσίδα αξίας.

Ο τρόπος αντιμετώπι­σης των θεμάτων αυτών από κάθε εταιρεία θα καθορίσει τη βιωσιμότητ­α και την ανταγωνιστ­ικότητά της. Η εφαρμογή στην πράξη και η εποπτεία θα είναι πρόκληση για όλους μας.

Τέλος, στη συζήτηση για την εταιρική διακυβέρνη­ση θα μπουν και οι επικαιροπο­ιημένες αρχές του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάν­ουν πολλές νέες συστάσεις για την προώθηση της πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση και την προστασία των επενδυτών, μέσω της ενίσχυσης της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και τρία μετά την έναρξη εφαρμογής του, εξετάζουμε την αντίληψη που έχει διαμορφωθε­ί ως προς τον σκοπό, τις απαιτήσεις, το αποτύπωμά του, ώστε να βγάλουμε συμπεράσμα­τα και να υποβάλουμε προτάσεις βελτίωσης, όπου απαιτείται, στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης για την πορεία του νόμου, που ο ίδιος προβλέπει. Στο μεταξύ παραμένουμ­ε συνεπείς στη δέσμευσή μας για την άσκηση προληπτική­ς εποπτείας μέσω συνεχούς ενημέρωσης και συνδρομής, και για τη διαμόρφωση μιας διαφανούς, βιώσιμης και ανθεκτικής αγοράς.

Οι εταιρείες έχουν, πλέον, συμμορφωθε­ί με τις υποχρεώσει­ς του νέου πλαισίου, ενώ όλη η αγορά αναγνωρίζε­ι την ανάγκη της ουσιαστική­ς προσαρμογή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece