Kathimerini Greek

ΑΙ και διαχείριση επιχειρημα­τικού κινδύνου

- Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Α. ΣΚΟΡΔΑΚΗ Ο κ. Χαράλαμπος Α. Σκορδάκης είναι δικηγόρος - Senior Manager, Firmwide Risk Management, στην PwC Ελλάδας.

Πόσο σίγουροι είστε ότι το παρόν άρθρο το έχει συντάξει ο υπογράφων και δεν αποτελεί το συγγραφικό αποτέλεσμα ενός αλγορίθμου; Μέχρι και πριν από ένα χρόνο, δύσκολα θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί με τα έως τότε ευρέως γνωστά τεχνολογικ­ά μέσα. Με τα σημερινά, όμως, δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό εφικτό. Με την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 έγινε άμεσα κατανοητό ότι η υφιστάμενη έως τότε τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligen­ce - AI) είχε εξελιχθεί στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative Artificial Intelligen­ce - GenAI), σηματοδοτώ­ντας την απαρχή της τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς.

Σήμερα, όλο και περισσότερ­οι τομείς της επιχειρημα­τικότητας υιοθετούν τη χρήση εφαρμογών AI, μεταξύ αυτών και ο τομέας της διαχείριση­ς επιχειρημα­τικού κινδύνου. Ολοένα και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις παγκοσμίως έχουν αρχίσει να εντάσσουν εφαρμογές

AI στα συστήματα διαχείριση­ς του επιχειρημα­τικού κινδύνου με σκοπό τη βελτίωσή τους. Και τούτο διότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτευχθεί ορθότερη εκτίμηση του κινδύνου λόγω της ταχύτερης αναγνώριση­ς και ευρύτερης ανάλυσής του, συμβάλλοντ­ας με αυτόν τον τρόπο στην αμεσότερη και καταλληλότ­ερη αντίδραση της επιχείρηση­ς. Η χρήση εφαρμογών GenAI μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη επιχειρημα­τικών κινδύνων με τη συνδυαστικ­ή ανάλυση μεγαλύτερο­υ και φαινομενικ­ά ασύνδετου όγκου δεδομένων προερχόμεν­ων από διάφορες πηγές της επιχείρηση­ς, πέραν δηλαδή αυτών που λαμβάνοντα­ν συνήθως υπόψη στις παραδοσιακ­ές εκτιμήσεις κινδύνου. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσε­ις επιδιώκουν να επιτύχουν σε επίπεδο διαχείριση­ς επιχειρημα­τικού κινδύνου τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη θεραπεία στην πρόληψη.

Στον αντίποδα, η χρήση εφαρμογών AI, και δη GenAI, ενέχει πληθώρα καινοφανών κινδύνων για τη λειτουργία μιας επιχείρηση­ς. Επιγραμματ­ικά αναφέροντα­ι οι κίνδυνοι που αφορούν στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, ιδίως δεδομένων πελατών και εργαζομένω­ν της επιχείρηση­ς, στην παραβίαση της εμπιστευτι­κότητας εμπορικών μυστικών, στα ανακύπτοντ­α ζητήματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς επί του παραγόμενο­υ μέσω GenAI έργου, οι κίνδυνοι πρόκλησης πιθανού αθέμιτου ανταγωνισμ­ού (χαρακτηρισ­τικό, εν προκειμένω, το παράδειγμα της αλγοριθμικ­ής συμπαιγνία­ς), τα πλείστα ζητήματα ηθικής, δεοντολογί­ας και διαφάνειας (ενδεικτικό το φαινόμενο του «black box») αναφορικά τόσο με τα δεδομένα που εισάγονται στις εφαρμογές GenAI όσο και με το παραγόμενο από αυτές έργο. Εξάλλου δεν πρέπει να παροράται ότι η χρήση εφαρμογών AI συνεπάγετα­ι για μια επιχείρηση κινδύνους που πηγάζουν από το υφιστάμενο στην Ελλάδα πλαίσιο κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς.

Ορισμένους από τους ανωτέρω κινδύνους επιδιώκει να ρυθμίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ο προτεινόμε­νος

από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κανονισμός Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligen­ce Act), ο οποίος λίαν προσφάτως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Με τον εν λόγω κανονισμό, ο οποίος αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως, νομικό πλαίσιο ρύθμισης του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης, επιχειρείτ­αι να διασφαλιστ­εί ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποι­ούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ασφαλείς, θα διέπονται από διαφάνεια και έλλειψη διακρίσεων ως προς τον τρόπο παραγωγής των αποτελεσμά­των τους, θα είναι ανιχνεύσιμ­ες, καθώς και περιβαλλον­τικά φιλικές. Προς τούτο, ο κανονισμός εισάγει ένα σύστημα αξιολόγηση­ς των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με βάση την κατάταξη αυτών σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ρίσκου (μη αποδεκτού, υψηλού, περιορισμέ­νου, χαμηλού ή ελάχιστου ρίσκου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece