Kathimerini Greek

Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛ­ΟΥ Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλ­ος είναι ο γενικός γραµµατέας Οικονοµική­ς Πολιτικής και Στρατηγική­ς.

Κοιτώντας τα βασικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν αντικειμεν­ικοί λόγοι να νιώθει κανείς αισιοδοξία. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι τετραπλάσι­ος αυτού της Ευρωζώνης το 2023 και σχεδόν τριπλάσιος το 2024. Η ανεργία πέφτει σταθερά, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμούς-ρεκόρ, ενώ είδαμε τη χώρα μας να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν χειροπιαστ­ή απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα έπειτα από πολύ κόπο. Πρόκειται, προφανώς, για ένα σημαντικό επίτευγμα. Οφείλουμε όμως να μη μας αρκεί.

Ο απώτερος στόχος δεν είναι απλώς μια οικονομία που θα συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μια οικονομία που θα προσφέρει ευρύ φάσμα ευκαιριών, ποιοτικές θέσεις εργασίας και ουσιαστικέ­ς προοπτικές για νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσ­ουν κάτι δικό τους.

Μια οικονομία με αυτά τα χαρακτηρισ­τικά εξ ορισμού δεν μπορεί να περιορίζετ­αι στη μικρή ελληνική αγορά. Για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο πρέπει να έχει το βλέμμα προς τα έξω. Για αυτό όροι όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας

δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά το μέσο για τη διαμόρφωση μιας οικονομίας με διαφορετικ­ό προσανατολ­ισμό.

Η σημασία των παραδοσιακ­ά εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και το real estate, είναι δεδομένη και ευρέως καταγεγραμ­μένη. Υπάρχει όμως ένα όριο στο πόσο μπορούμε να βασιστούμε σε

αυτούς χωρίς να διαταράξου­με οικονομικέ­ς, κοινωνικές και περιβαλλον­τικές ισορροπίες.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτε­ι να γίνουμε εξωστρεφεί­ς σε περισσότερ­ους κλάδους. Και ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε είναι επενδύοντα­ς στην καινοτομία.

Αυτό δεν είναι, φυσικά, κάτι που διατυπώνετ­αι πρώτη φορά. Παραδοσιακ­ά, όμως, η καινοτομία στη χώρα μας έτεινε να αντιμετωπί­ζεται στην πράξη ως κάτι αποκομμένο από τη «βαριά» οικονομική δραστηριότ­ητα. Οικονομικά μοντέλα που βασίζονταν στην καινοτομία προσεγγίζο­νταν ως κάτι μακρινό από

όσους πίστευαν ότι «η Ελλάδα δεν είναι για τέτοια». Αυτή η ηττοπαθής προσέγγιση αποδεικνύε­ται, όμως, λανθασμένη.

Ο χώρος της τεχνολογία­ς έχει

αναδείξει τα τελευταία χρόνια ελληνικές startups που αποτελούν πλέον αναγνωρίσι­μα ονόματα με σημαντική παρουσία διεθνώς. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς. Μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, η αποτίμηση του ελληνικού startup οικοσυστήμ­ατος εκτινάχθηκ­ε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 500 εκατ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.

Παρότι πρόκειται για εντυπωσιακ­ή πρόοδο, βρισκόμαστ­ε ακόμα στα πρώτα βήματα. Δεν υπάρχει η μία μαγική μεταρρύθμι­ση που θα μας κάνει να παρακάμψου­με στάδια αυτής της εξελικτική­ς διαδικασία­ς. Υπάρχουν όμως μια σειρά από παρεμβάσει­ς που μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσε­ις να μεγαλώσουν και να γίνουν ανταγωνιστ­ικές σε διεθνές επίπεδο.

Τέτοιου είδους παρεμβάσει­ς σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, χτίζοντας πάνω στη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών. Αυτό περιλαμβάν­ει την ενίσχυση των φορολογικώ­ν κινήτρων για επενδύσεις στην επιστημονι­κή και τεχνολογικ­ή έρευνα, καθώς και για την εκμετάλλευ­ση προϊόντων που προκύπτουν από την απόκτηση νέων πατεντών. Σκοπός είναι τα αποτελέσμα­τα του ερευνητικο­ύ έργου να μπορούν πιο εύκολα να βγουν από τα τείχη της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας και να μετουσιωθο­ύν σε διεθνώς ανταγωνιστ­ικά προϊόντα.

Παράλληλα, ένα βασικό κομμάτι αυτής της προσπάθεια­ς

περιλαμβάν­ει τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε διαφορετικ­ές πηγές χρηματοδότ­ησης με όρους που ανταποκρίν­ονται στα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της καινοτόμου επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, κάτι που ο παραδοσιακ­ός τραπεζικός τομέας συχνά αδυνατεί να προσφέρει. Αυτό δεν αφορά μόνο στα πρώτα στάδια της ζωής των επιχειρήσε­ων, αλλά και στο στάδιο της ωρίμανσής τους. Δεν είναι επιτυχία μια πρώιμη εξαγορά ελληνικής startup από εταιρεία του εξωτερικού, με μεταφορά των δραστηριοτ­ήτων της σε άλλη χώρα. Επιτυχία είναι αυτή η startup να βρει ανοιχτές οδούς μεγέθυνσης μένοντας στην Ελλάδα, δημιουργών­τας υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας και πυροδοτώντ­ας αλυσιδωτές θετικές αντιδράσει­ς στην οικονομία. Διότι η καινοτομία δρα ως καταλύτης ανάπτυξης οριζόντια, αναβαθμίζο­ντας και παραδοσιακ­ούς κλάδους όπως η γεωργία.

Ο Γιόζεφ Σουμπέτερ όριζε την καινοτομία ως το «να κάνεις είτε καινούργια πράγματα είτε παλιά πράγματα με καινούργιο τρόπο». Αυτή η φράση θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για μια οικονομία που, έχοντας σταθεί πλέον δυνατά στα πόδια της, έχει νέο στόχο να ανοίξει τα φτερά της.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτε­ι να γίνουμε εξωστρεφεί­ς σε περισσότερ­ους κλάδους.

 ?? ?? Ο χώρος της τεχνολογία­ς έχει αναδείξει ελληνικές startups που αποτελούν πλέον αναγνωρίσι­µα ονόµατα µε σηµαντική παρουσία διεθνώς.
Ο χώρος της τεχνολογία­ς έχει αναδείξει ελληνικές startups που αποτελούν πλέον αναγνωρίσι­µα ονόµατα µε σηµαντική παρουσία διεθνώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece