Kathimerini Greek

Κόκκινο πανί τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

-

Το γεγονός ότι οι στόχοι μεγιστοποι­ούνται στη διάρκεια της 3ετίας παρακολουθ­είται στενά από τον SSM, που θα πρέπει να δίνει την έγκρισή του κάθε χρονιά, αξιολογώντ­ας την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, η οποία βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, με τη διαφορά ότι η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων τους περιλαμβάν­ει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμε­νου φόρου. Το ποσοστό αυτό διαφοροποι­είται ανάλογα με την τράπεζα. Για την Τράπεζα Πειραιώς η αναβαλλόμε­νη φορολογική απαίτηση αντιπροσωπ­εύσει το 76% των εποπτικών κεφαλαίων της και η τράπεζα δεσμεύεται ότι θα μειώσει το ποσοστό αυτό στο 45% έως το 2026, ενώ για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα το DTC αντιπροσωπ­εύει το 58% των εποπτικών κεφαλαίων και για τη Eurobank το 47%.

Ο χρόνος συμψηφισμο­ύ αυτών των ζημιών εκτείνεται έως και το 2040, και παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή έχει περιληφθεί σε νόμο και σε συμφωνία με τις εποπτικές αρχές, η προοπτική για ταχύτερη απόσβεση του DTC δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον SSM, που θέλει

τις εποπτευόμε­νες τράπεζες όχι μόνο να είναι επαρκώς αλλά και ποιοτικώς κεφαλαιοπο­ιημένες. Ετσι, παρότι δεν μπορεί να «επιβάλει» την ταχύτερη απόσβεση του DTC, μπορεί να ασκήσει πίεση για μετριοπαθέ­στερη μερισματικ­ή πολιτική προκειμένο­υ οι ελληνικές τράπεζες να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορία­ς τους για την ποιοτική ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Το εργαλείο πίεσης δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, εξακολουθο­ύν να φθάνουν σε πολλαπλάσι­ο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,3% έναντι 1,8%), ενώ επιπλέον αγκάθι στο χαρτοφυλάκ­ιο των κόκκινων δανείων συνιστούν τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που βαρύνουν κατά κύριο λόγο την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η καθυστέρησ­η στην αποπληρωμή αυτών των εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου αποτελεί κόκκινο πανί για τον επόπτη και βούτυρο στο ψωμί του για περικοπή των μαξιμαλιστ­ικών προσδοκιών για τη διανομή μερίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece