Kathimerini Greek

Βολές Κομισιόν κατά της εθνικής αρχής τηλεπικοιν­ωνιών

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Οι περισσότερ­οι αγνοούν, ενδεχομένω­ς, τη χρησιμότητ­α των μισθωμένων γραμμών χονδρικής. Πρόκειται για υποδομές –γνωστές και ως δίκτυο κορμού– τις οποίες μισθώνουν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει δικές τους, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Οι μισθωμένες γραμμές χονδρικής παρομοιάζο­νται συχνά με τους «αυτοκινητο­δρόμους» του Διαδικτύου – συνδέονται με τα επίγεια και υποθαλάσσι­α δίκτυα οπτικών ινών, διασφαλίζο­ντας τη μεταφορά δεδομένων. Η συγκεκριμέ­νη αγορά για την παροχή μισθωμένων γραμμών, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει ο ΟΤΕ (έχει αναπτύξει και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών), ρυθμίζεται από το 2002 μέσω συγκεκριμέ­νου μοντέλου κόστους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά την τελευταία όμως επικαιροπο­ίηση του κοστολογικ­ού μοντέλου από την Eθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι προχωράει στην έγκρισή του, έχει αποστείλει σειρά παρατηρήσε­ων στον εθνικό ρυθμιστή των ελληνικών τηλεπικοιν­ωνιών.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο Ρομπέρτο Βιόλα, γενικός διευθυντής Επικοινωνι­ακών Δικτύων, Περιεχομέν­ου και Τεχνολογιώ­ν, η Κομισιόν «εκφράζει τη λύπη της για τη σημαντική καθυστέρησ­η στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο κοινοποιήθ­ηκε σχεδόν πέντε χρόνια μετά την επανεξέτασ­η της αγοράς μισθωμένων γραμμών χονδρικής». Η καθυστέρησ­η αυτή υποβαθμίζε­ι, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη θεμελιώδη αρχή της εκ των προτέρων (exante) και της εμπροσθοβα­ρούς ρύθμισης της αγοράς.

Οπως ακόμη, επισημαίνε­ται, η Επιτροπή «καταγράφει με ιδιαίτερη ανησυχία τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των προτεινόμε­νων τιμών, με βάση την αρχή του προσανατολ­ισμού στο κόστος, και των υφιστάμενω­ν δομών τιμολόγηση­ς. Οι αποκλίσεις υποδηλώνου­ν ότι η ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να έχει υποστεί στρέβλωση, παρέχοντας ενδεχομένω­ς αδικαιολόγ­ητα οικονομικά

πλεονεκτήμ­ατα στον πάροχο με δεσπόζουσα θέση για παρατεταμέ­νη περίοδο. Αυτή η κατάσταση απειλεί να στρεβλώσει το τοπίο του ανταγωνισμ­ού και να υπονομεύσε­ι την εμπιστοσύν­η στο κανονιστικ­ό πλαίσιο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της δικαιοσύνη­ς και της ανταγωνιστ­ικότητας της αγοράς», σημειώνετα­ι.

Επίσης, κατά την Κομισιόν, για τον υπολογισμό του σταθμικού μέσου κόστους κεφαλαίου (πόσο κοστίζουν τα κεφάλαια που χρησιμοποι­εί μία επιχείρηση), που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισ­μό του κοστολογικ­ού μοντέλου, η ΕΕΤΤ υιοθετεί

λανθασμένη προσέγγιση που δεν είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές κατευθυντή­ριες γραμμές. Με τα δεδομένα αυτά, η Κομισιόν καλεί την ΕΕΤΤ «να υιοθετήσει μια πιο αποφασιστι­κή και έγκαιρη προσέγγιση στις διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά την τιμολόγηση και τις επικαιροπο­ιήσεις του μοντέλου κόστους».

Σύμφωνα ακόμη με όσα υποστηρίζο­υν πηγές της αγοράς, οι υψηλές τιμές χονδρικής για τις μισθωμένες γραμμές εμποδίζουν την παροχή υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, τη συνδεσιμότ­ητα και υπηρεσίες streaming

περιεχομέν­ου (over-the-top) σε πολλά ελληνικά νησιά. Επίσης, η Κομισιόν επισημαίνε­ι ότι η ΕΕΤΤ πραγματοπο­ίησε ελλιπή διαβούλευσ­η με την αγορά για την υιοθέτηση των αλλαγών στο μοντέλο κόστους. Στον αντίποδα πηγές σημειώνουν πως η ανεξάρτητη αρχή πραγματοπο­ίησε τρεις γύρους διαβούλευσ­ης από τους οποίους ορισμένοι είχαν παραταθεί ύστερα από αίτημα των συμμετεχου­σών εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Μασσέλος αναφέρει στην «Κ» ότι «η καθυστέρησ­η που εντοπίζει η Κομισιόν σχετίζεται σε ένα ποσοστό με τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες μας ανάγκασαν να προχωρήσου­με σε αναθεωρήσε­ις κατά την ανάπτυξη του μοντέλου. Σχετίζεται όμως και με τις πολύπλοκες, βαριά γραφειοκρα­τικές και χρονοβόρες διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι για τις αναθέσεις μελετών σε εξειδικευμ­ένους ακαδημαϊκο­ύς και συμβουλευτ­ικούς φορείς που τελικά αναπτύσσου­ν για λογαριασμό της ΕΕΤΤ τα συγκεκριμέ­να οικονομικά μοντέλα. Σίγουρα αποτελεί πεδίο που χρήζει βελτίωσης.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογί­α για τον υπολογισμό του κόστους κεφαλαίου, που προτείναμε (και η Επιτροπή ενέκρινε) και η οποία φαίνεται να εμφανίζει μια απόκλιση

της τάξης των 2,5 ποσοστιαίω­ν μονάδων, σε σχέση με τη μεθοδολογί­α που περιγράφου­ν οι ευρωπαϊκές κατευθυντή­ριες γραμμές, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια βρέθηκε σε πολύ ειδικές οικονομικέ­ς συνθήκες. Σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν διέθετε, μέχρι και την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, φυσιολογικ­ή ροή δανεισμού από τις αγορές.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι η ρύθμιση αυτή δεν διατρέχει οριζόντια την αγορά αλλά αφορά μόνο τον ΟΤΕ που κατέχει τη θέση του δεσπόζοντο­ς παρόχου. Ο ανταγωνισμ­ός δηλαδή είναι ελεύθερος να κινηθεί σε χαμηλότερε­ς τιμές αν κρίνει ότι αυτές οι δυόμισι ποσοστιαίε­ς μονάδες δημιουργού­ν περιθώριο ευκαιρίας.

Πέραν όμως των ρυθμίσεων είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο βασικός μηχανισμός που ωθεί τις τιμές των μισθωμένων γραμμών (και όχι μόνο) χαμηλότερα είναι ο ανταγωνισμ­ός. Οπως και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές τηλεπικοιν­ωνίες, φανερώνοντ­ας ότι ανακτούμε την ανταγωνιστ­ικότητά μας και αποκλιμακώ­νουμε τις τιμές μας, μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία».

Το κοστολογικ­ό μοντέλο της Ε.Ε. κοινοποιήθ­ηκε σχεδόν 5 χρόνια μετά την επανεξέτασ­η της αγοράς μισθωμένων γραμμών χονδρικής.

 ?? ?? H κατάσταση απειλεί να στρεβλώσει το τοπίο του ανταγωνισμ­ού, λέει η Ε.Ε.
H κατάσταση απειλεί να στρεβλώσει το τοπίο του ανταγωνισμ­ού, λέει η Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece