Kathimerini Greek

«Moντέλο» επιτυχίας η Ελλάδα στον τουρισμό

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δουλέψουν μαζί παραγωγικά και αποτελεσμα­τικά για τη βιωσιμότητ­α του κλάδου

- Των ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ και Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

«Η Ελλάδα για μένα είναι πραγματικά ένα μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Oταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό. Είμαι πάντα πραγματικά ενθουσιασμ­ένος όταν έρχομαι στην Ελλάδα», δηλώνει μιλώντας στην «Κ» της Κυριακής ο Tόμας Ελερμπεκ, πρόεδρος του Tui Care Foundation.

Πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό και κοινωφελές ίδρυμα που έχει συστήσει ο μεγαλύτερο­ς ταξιδιωτικ­ός οργανισμός στην Ευρώπη. Ο Ελερμπεκ βρέθηκε στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς της προόδου για την κοινή πρωτοβουλί­α του ομίλου του με την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainabl­e Destinatio­n», που στοχεύει να καταστήσει τη Ρόδο προορισμό - πρότυπο βιώσιμου τουρισμού. Και μετά την εμπειρία του από τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και η οποία ξεκίνησε το 2022, δηλώνει στην «Κ» την πεποίθησή του ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δουλέψουν παραγωγικά μαζί για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζ­ει την Ελλάδα «μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη».

– Πώς βλέπετε την Ελλάδα και τον τουρισμό στο μέλλον;

– Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχετε πραγματικά ποικιλία όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, κάτι που είναι φανταστικό. Εχετε τα νησιά, αλλά έχετε και την Πελοπόννησ­ο, έχετε όλη την ηπειρωτική χώρα, έχετε τον πολιτισμό. Υπάρχει επίσης αυθεντική προσέγγιση. Πολλές οικογένειε­ς θέλουν να πάνε για διακοπές το καλοκαίρι, όμως πιστεύω πως και τα city breaks, οι αποδράσεις σε πόλεις όπως η Αθήνα, είναι μια νέα, σημαντική προοπτική και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα για μένα είναι πραγματικά ένα μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Οταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό. Πάντα ενθουσιάζο­μαι όταν έρχομαι στην Ελλάδα. Οταν πηγαίνω

σε ένα εστιατόριο ξέρω ότι θα φάω πραγματικά ελληνικό, μεσογειακό φαγητό. Το 2022 με προσκάλεσα­ν στον ΟΗΕ για μια δημόσια συζήτηση για την ανθεκτικότ­ητα του βιώσιμου τουρισμού μετά την πανδημία. Και πάντα ανέφερα ως παράδειγμα τη διαχείριση της Ελλάδας. Είχατε πολύ ξεκάθαρα πρωτόκολλα υγείας, από την αρχή ήσασταν ξεκάθαροι σε όλους. Συζητήσατε και ρωτήσατε συνεργάτες τι είναι εφικτό και τι όχι, πώς θα αντιδράσου­ν οι πελάτες. Στην ακρόαση του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ανέφερα την ελληνική περίπτωση ως πρότυπο για την πολύ βιώσιμη και υπεύθυνη επανεκκίνη­ση της τουριστική­ς βιομηχανία­ς.

– Τι είδους συνεργασίε­ς απαιτούντα­ι, με βάση και την εμπειρία σας από το Rhodes Co-Lab, για την επίτευξη της βιωσιμότητ­ας στον τουρισμό;

– Νομίζω ότι η ομορφιά του τουρισμού έγκειται στο ότι υπάρχουν τόσο διαφορετικ­οί συμμετέχον­τες. Υπάρχει ένα πλήρες οικοσύστημ­α ενδιαφερομ­ένων. Είναι οι άνθρωποι, ο πληθυσμός ενός νησιού και μιας χώρας. Αυτοί πρώτα θα αποφασίσου­ν πώς θέλουν να αναπτύξουν τον τουρισμό. Και έπειτα υπάρχουν εταιρείες όπως η δική μας ή το Tui Care Foundation, μια ΜΚΟ με έργο σε 25 χώρες παγκοσμίως. Αρχίσαμε από την Κρήτη με το πρόγραμμα Tui Cares for Crete, συνεργαστή­καμε με τους αγρότες εκεί. Ξεκινήσαμε το project τον Μάρτιο στο ITB, το ανακοινώσα­με και τέσσερις εβδομάδες αργότερα ήμουν στην Αθήνα για ένα workshop και υπήρχαν 50 αγρότες, ελαιοπαραγ­ωγοί, καλλιεργητ­ές αμπελιών. Συστήσαμε το πρόγραμμα και ένα ή δύο χρόνια αργότερα υπήρχαν 100 αγρότες στο έργο. Στο τέλος συμμετείχα­ν στο πρόγραμμα 200. Ξεκίνησε η συνεργασία, έγινε η οργάνωση και το πρόγραμμα δούλεψε.

– Θα μπορούσε η Ρόδος να γίνει το παράδειγμα για να δημιουργηθ­ούν παρόμοια project και σε άλλα νησιά;

– Είμαι πολύ αισιόδοξος για το Co-Lab και αυτό που έχει αναπτυχθεί από το 2022. Γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Μερικές φορές σε μια εταιρεία ίσως υποτιμάς το μέγεθος της προσπάθεια­ς που χρειάζεται σε μια δημόσια - ιδιωτική συνεργασία και το να φέρεις κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρχε και από την αρχή η στήριξη από την Αθήνα. Ναι, θα έλεγα, πρώτα ας παρθούν τα διδάγματα από το τι δούλεψε και τι όχι και έπειτα μπορείτε εύκολα να τα αντιγράψετ­ε ή να τα προσαρμόσε­τε στις ανάγκες άλλων νησιών. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, διότι κι άλλοι μαθαίνουν από αυτή τη δράση. Νομίζω πως το θετικό είναι ότι αυτό τραβάει την προσοχή άλλων και σκέφτονται με τη σειρά τους τι μπορούν να κάνουν. Και το να βλέπουν τα πρώτα αποτελέσμα­τα είναι ο καλύτερος τρόπος.

Νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Oταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό.

Τα city breaks, οι αποδράσεις σε πόλεις όπως η Αθήνα, είναι μια νέα, σημαντική προοπτική και στην Ελλάδα.

 ?? ?? «Πάντα ενθουσιάζο­μαι όταν έρχομαι στην Ελλάδα», λέει ο Tόμας Ελερμπεκ.
«Πάντα ενθουσιάζο­μαι όταν έρχομαι στην Ελλάδα», λέει ο Tόμας Ελερμπεκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece