Kathimerini Greek

Εταιρείες εξετάζουν να «μεταναστεύ­σουν»

-

Η τάση για στροφή σε σκληρή αντιμετανα­στευτική πολιτική καταγράφετ­αι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλία συμφώνησε προ μηνών με την Αλβανία να αναλάβει την ανέγερση δύο κέντρων που θα φιλοξενούν τουλάχιστο­ν 36.000 μετανάστες στο έδαφος της γειτονικής της χώρας. Η Ισπανία επανεξετάζ­ει τη δική της μεταναστευ­τική πολιτική, καθώς οι ταραχές και οι κρίσεις στην Αφρική οδήγησαν 13.000 μετανάστες στο έδαφός της. Περισσότερ­ο από οπουδήποτε αλλού, όμως, το κλίμα είναι αιχμηρότερ­ο και διαρκώς οξυνόμενο στην Ολλανδία, τη χώρα που επί αιώνες αποτελεί υπόδειγμα ανεκτικής κοινωνίας. Η ανάδειξη του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς σε νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου αντανακλά τη θεαματική στροφή της κοινής γνώμης υπέρ μιας σκληρής μεταναστευ­τικής πολιτικής, απότοκο της θεαματικής αύξησης 60% που σημείωσαν πέρυσι οι μεταναστευ­τικές ροές στη χώρα.

Η συμπεριφορ­ά ενός επιχειρημα­τικού κολοσσού, της Unilever, μοιάζει να αποτελεί προάγγελο όσων πρόκειται να συμβούν στην Ολλανδία στο εγγύς μέλλον. Η εταιρεία έφυγε από τη χώρα πριν από τέσσερα χρόνια για να εγκατασταθ­εί στη Βρετανία και τώρα προβληματί­ζεται αν θα εισαγάγει τη μονάδα της παραγωγής παγωτών, αξίας 17 δισ. ευρώ, στην αγορά του Αμστερνταμ ή του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Χάιν Σουμάχερ, την απόφασή της θα διαμορφώσε­ι το αν θα είναι ελκυστικό στο εγγύς μέλλον το επιχειρημα­τικό κλίμα στη χώρα. Αντίστοιχο προβληματι­σμό εκφράζει και η εταιρεία θαλάσσιων ερευνών Boskalis NV, που ενδέχεται να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της εκτός Ολλανδίας, όπως και το 16% των ολλανδικών εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τουλάχιστο­ν μέρος των δραστηριοτ­ήτων τους στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη διετία.

Ο προβληματι­σμός επικεντρών­εται πάντα στο αν θα είναι θετικό το επιχειρημα­τικό κλίμα στη χώρα. Πράγμα αμφίβολο, καθώς η εκλογική επιτυχία του Βίλντερς στρέφει την κοινή γνώμη εναντίον των ξένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσε­ις να εξασφαλίσο­υν ξένους υπαλλήλους.

Ηδη έχουν ψηφιστεί νόμοι που προβλέπουν φορολόγηση των επαναγορών μετοχών και μείωση των φοροαπαλλα­γών για εξειδικευμ­ένους ξένους επαγγελματ­ίες. Παράλληλα, αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα νομοσχέδιο που θέτει όρια στον αριθμό των ξένων φοιτητών στη χώρα. Και αυτό συνεπάγετα­ι ακόμη λιγότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσε­ις να διασφαλίσο­υν ταλαντούχα στελέχη.

Δεδομένου ότι η Ολλανδία είναι έδρα μεγάλων βιομηχανιώ­ν μικροεπεξε­ργαστών όπως οι ASML, Boskalis και NXP Semiconduc­tors NV, η δυσμενής εξέλιξη στη χώρα σκιαγραφεί τους κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσε­ις σε όλη την Ευρώπη. Το εντεινόμεν­ο αντιμετανα­στευτικό κλίμα ενδέχεται να περιορίσει καθοριστικ­ά τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων να απασχολούν ξένους στων οποίων τις υπηρεσίες βασίζονται εδώ και χρόνια.

Το 16% των ολλανδικών επιχειρήσε­ων σκέφτεται να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτ­ήτων στο εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece