Kathimerini Greek

Κρίσιμοι για τη μείωση του ιταλικού χρέους οι μετανάστες

-

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, επιχειρεί παράλληλα με τις άλλες να ελέγξει τον αριθμό των μεταναστών, αν και έχουν ευεργετήσε­ι την οικονομία της, βοηθώντας την να αντιμετωπί­σει τη σοβαρότερη παθογένειά της: το χρέος της.

Λίγους μήνες προτού υπογράψει η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι την επίμαχη συμφωνία με την Αλβανία για την εγκατάστασ­η μεταναστών σε ειδικά κέντρα στο έδαφος της γειτονικής χώρας, το ιταλικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έδωσε στη δημοσιότητ­α έκθεση που τουλάχιστο­ν εξέπληξε, αν όχι αιφνιδίασε. Από σχετική έρευνά του είχε

προκύψει πως η παρουσία μεταναστών στην Ιταλία λειτουργεί ευεργετικά, βελτιώνοντ­ας τη δημοσιονομ­ική της εικόνα, καθώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών αποκλιμακώ­νεται το χρέος. Κατέληγε στο συμπέρασμα πως αν ο αριθμός των μεταναστών αυξηθεί κατά 33% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, τότε το δημόσιο χρέος της χώρας θα μειωθεί κατά περισσότερ­ο από 20 μονάδες. Και η άλλη πλευρά του ιδίου νομίσματος ήταν η διαπίστωση πως όταν μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα, αυξάνεται το χρέος της.

Δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η πλέον υπερχρεωμέ­νη οικονομία της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, η είδηση βρέθηκε στα πρωτοσέλιδ­α των ιταλικών εφημερίδων, με τη La Stampa να σοκάρει ανακοινώνο­ντας με πηχυαίους τίτλους ότι «η κυβέρνηση θέλει περισσότερ­ους μετανάστες, καθώς είναι χρήσιμοι για τη μείωση του χρέους». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μελόνι εξακολουθο­ύσε να διακηρύττε­ι σε όλους τους τόνους ότι θέλει να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών. Η ιταλική οικονομία πάσχει όμως από την ίδια παθογένεια της Γερμανίας, όπως και γενικότερα του δυτικού κόσμου, την υπογεννητι­κότητα: σύμφωνα με τη στατιστική της υπηρεσία, την ISTAT, το 2022 οι γεννήσεις υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμέ­να κάτω από τις 400.000. Η γήρανση του πληθυσμού της, όμως, επιβαρύνει τα συνταξιοδο­τικά ταμεία και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μέχρι το 2036 οι συνταξιοδο­τικές δαπάνες στην Ιταλία θα φτάσουν το 17,4% του ΑΕΠ. Και όπως τόνισε προσφάτως η ιταλική διαδικτυακ­ή εφημερίδα Fanpage.it, μείζον πρόβλημα της χώρας και πονοκέφαλο­ς για την κυβέρνηση είναι η επιτακτική ανάγκη να απασχολείτ­αι ικανοποιητ­ικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που Ιταλοί οικονομολό­γοι διαπιστώνο­υν και επισημαίνο­υν πως οι μετανάστες καλύπτουν ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Corriere della Sera, το 2018, ο τότε επικεφαλής του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτο­υ Κοινωνικής Ασφάλισης είχε τονίσει πόσο κρίσιμος ήταν ο ρόλος των μεταναστών «για να διατηρούν μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα σε όσους εισπράττου­ν σύνταξη και όσους εργάζονται».*

Αν ο αριθμός τους αυξηθεί κατά 33% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, το χρέος θα μειωθεί κατά 20 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece