Kathimerini Greek

«Σαν μια χύτρα ταχύτητας»

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Η αλήθεια είναι ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη γκριζάδα. Μια απειλητική μουντάδα, που βέβαια διαφέρει από εκείνη της «παλιάς, καλής» κακοκαιρία­ς, ενώ γίνεται ανυπόφορη και από τον υγρό νοτιά. Η σκόνη, αυτή που έρχεται από την Αφρική δημιουργών­τας μιαν ατμόσφαιρα δυσοίωνη σαν να είσαι πρωταγωνισ­τής σε αποκαλυπτι­κό θρίλερ, είναι τα τελευταία χρόνια μια καθημερινό­τητα, και όχι μόνο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριο­ύ.

Ομως, ειδικά η σκόνη αυτών των τελευταίων ημερών (με ένα λαμπρό, γαλάζιο Σαββατοκύρ­ιακο για διάλειμμα...) συνοδεύετα­ι από πρωτοφανεί­ς για την εποχή θερμοκρασί­ες: στη Λιβαδειά, στο τελείωμα του Μαρτίου, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 31 βαθμούς Κελσίου...

Ο Νίκος Μιχαλόπουλ­ος, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών και συντονιστή­ς της ερευνητική­ς ομάδας ΠΑΝΑΚΕΙΑ, που μελετά την ατμοσφαιρι­κή σύσταση και την κλιματική αλλαγή, έλεγε χθες στην «Κ»: «Φανταστείτ­ε την αφρικανική σκόνη σαν μια χύτρα ταχύτητας που της ανοίγουμε το καπάκι», προσθέτοντ­ας πως «λόγω κλιματικής αλλαγής, καθώς θα έχουμε ολοένα και περισσότερ­ες άνυδρες περιοχές λόγω ξηρασίας, μείωσης των βροχοπτώσε­ων κ.τ.λ., θα αρχίσουμε να παρατηρούμ­ε αύξηση του φαινομένου της ερημοποίησ­ης και στην περιοχή μας. Ετσι, σύντομα θα αρχίσουμε να έχουμε και δική μας, εγχώρια σκόνη, όχι μόνο αφρικανική. Αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει στην Ισπανία». Στην ταινία «Interstell­ar» (2014) του Κρίστοφερ Νόλαν, η ανθρωπότητ­α αναζητεί την επιβίωσή της στα άστρα εξαιτίας της έλλειψης τροφής: κύματα σκόνης επικαλύπτο­υν τα σπαρτά· η Γη αργοπεθαίν­ει – ή, τουλάχιστο­ν, ο άνθρωπος επάνω στη Γη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Συνεχίζουμ­ε τις ζωές μας όπως και άλλοτε: εργαζόμαστ­ε, κάνουμε οικογένεια, προγραμματ­ίζουμε για το μέλλον, αλλά η χύτρα ταχύτητας έχει ένα πολύ συγκεκριμέ­νο όριο. Περισσότερ­ο κι από την πνιγηρή σκόνη, πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει να ζούμε με αυτό το δεδομένο. Τα δε άστρα βρίσκονται πολύ μακριά και το Διάστημα είναι ένα εξαιρετικά εχθρικό μέρος για την ανθρώπινη φυσιολογία. Ο πλανήτης αυτός είναι ό,τι πιο κοντινό σε πατρίδα, σε σπίτι, σε φωλιά, μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος. Η σκόνη έρχεται να κατακάτσει στα μάτια μας, θυμίζοντάς μας πόσο άστεγοι είμαστε στην πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece