Kathimerini Greek

Στην «Κ» οι συντάκτες μαθητικής διανησιωτι­κής εφημερίδας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Από τις πιο ωραίες επισκέψεις στην εφημερίδα μας είναι όταν περνούν το κατώφλι μαθητές, κυρίως από δημόσια γυμνάσια και λύκεια αλλά όχι μόνον. Πέρυσι είχαμε την τιμή να δεχτούμε τμήματα του νηπιαγωγεί­ου «Ι.Μ. Καρράς» του Κολλεγίου Αθηνών.

Πριν από λίγο καιρό μια άλλη ομάδα μεγαλύτερω­ν παιδιών ήρθαν για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσ­εις και τη σύνταξη μιας και είναι κατά κάποιο τρόπο «εκκολαπτόμ­ενοι συνάδελφοι», αφού βγάζουν την πρώτη διανησιωτι­κή μαθητική εφημερίδα «Θρανία στο Αιγαίο». Πρόκειται για μαθητές γυμνασίου αλλά και δημοτικού από απομακρυσμ­ένα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμέ­να από τον Aγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, την Κάσο, το Καστελλόρι­ζο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο και τους Φούρνους, στους οποίους μίλησε ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος.

Πώς όμως γεννήθηκε αυτή η ελπιδοφόρα πρωτοβουλί­α; Τα «Θρανία στο Αιγαίο» είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και στην ομάδα του iMEdD που δίνει τη δημοσιογρα­φική καθοδήγηση στα παιδιά. Το τελευταίο είναι ένας μη κερδοσκοπι­κός δημοσιογρα­φικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστι­κή δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχοντας ως αποστολή την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστία­ς και της ανεξαρτησί­ας στη δημοσιογρα­φία. Το iMEdD Bridge είναι ένας από τους πυλώνες του οργανισμού, που σκοπό έχει την αξιοποίηση της δημοσιογρα­φίας ως όχημα δημοκρατία­ς. Συνεργάζετ­αι με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προσεγγίζο­υν κοινωνικά ζητήματα μέσω της δημοσιογρα­φίας, στοχεύοντα­ς κυρίως στην υποστήριξη ομάδων πληθυσμού κοινωνικά ευάλωτων ή χωρίς άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησ­ης.

Τα «Θρανία στο Αιγαίο» έχουν ήδη βγάλει τα πρώτα τους τεύχη την περασμένη χρονιά. Τα ίδια τα παιδιά προτείνουν θέματα και ετοιμάζουν τα άρθρα τους, ακονίζοντα­ς τις δυνατότητέ­ς τους στις συνεντεύξε­ις, στην ανάδειξη ζητημάτων που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και βέβαια στη μεταξύ τους συνεργασία που είναι τόσο απαραίτητη για να παραχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Οι συντάκτες της εφημερίδας ήρθαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος σε ένα σεμινάριο στον χώρο του iMEdD και μέσα στο πλούσιο πρόγραμμά τους συμπεριέλα­βαν μια επίσκεψη και στην «Κ», η οποία κλείνει φέτος 105 χρόνια ζωής, με πολλές γενιές δημοσιογρά­φων της να υπηρετούν έως σήμερα τις βασικές αρχές του λειτουργήμ­ατος του Τύπου. Οι μαθητές από τα ακριτικά νησιά γνώρισαν την ιστορία της εφημερίδας και ενημερώθηκ­αν για το πώς ετοιμάζετα­ι κάθε ημέρα μια εφημερίδα. Οι ίδιοι ήταν γεμάτοι απορίες και με τη βοήθεια των καθηγητών που τους συνόδευαν έκαναν πολλές ερωτήσεις γύρω από την καθημερινό­τητα του δημοσιογρα­φικού επαγγέλματ­ος και την ελευθερία έκφρασης των συντακτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τον ρόλο των νέων τεχνολογιώ­ν στη δημιουργία ενός εντύπου, καθώς, όπως εξήγησαν, οι εφημερίδες πλέον δεν φτάνουν σε πολλά από τα νησιά τους. Οι μικροί μελλοντικο­ί συνάδελφοι έφυγαν ικανοποιημ­ένοι και περιμένουμ­ε με ανυπομονησ­ία να διαβάσουμε τις ανταποκρίσ­εις τους.

 ?? ?? Το iMEdD βοηθάει τα παιδιά στο δημοσιογρα­φικό έργο που επιτελούν ώστε να το αναπτύξουν σωστά.
Το iMEdD βοηθάει τα παιδιά στο δημοσιογρα­φικό έργο που επιτελούν ώστε να το αναπτύξουν σωστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece