Kathimerini Greek

Εκρέμ Ιμάμογλου, ο αντι-Ερντογάν της τουρκικής αντιπολίτε­υσης

Βίος και πολιτεία του δημάρχου

-

Παρότι αυτή τη φορά δεν ήταν υποψήφιος, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξο­υν στις τοπικές, αλλά πολιτικότα­τες εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση της ζωής του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το εννοούσε ή αν θα επιχειρήσε­ι να αλλάξει και πάλι το σύνταγμα, ώστε να διεκδικήσε­ι και νέα προεδρική θητεία, στα 74 χρόνια του, το 2028.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε, με αρκετά μεγάλο βαθμό βεβαιότητα­ς από την Κυριακή το βράδυ, είναι ότι αν αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα, θα βρει μπροστά του τον κακό του δαίμονα: τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον μεγάλο θριαμβευτή στην Κωνσταντιν­ούπολη, την πόλη που αντιπροσωπ­εύει το ένα τρίτο της οικονομίας και το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας – περισσότερ­ες ψυχές από ό,τι συμβαίνει για 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ψυχρολουσί­α

Η πρώτη ψυχρολουσί­α για τον Ερντογάν ήρθε στις δημοτικές εκλογές του 2019, όταν ο Ιμάμογλου εκπόρθησε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ από την πόλη όπου γεννήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας δεν μπόρεσε να καταπιεί το φαρμάκι και, καθώς η διαφορά ψήφων ήταν μικρή, ακύρωσε, μέσω της ελεγχόμενη­ς εκλογικής επιτροπής, το αποτέλεσμα της αναμέτρηση­ς και επέβαλε νέες εκλογές.

Ηταν τέτοιο το μένος του, που εμφάνισε τον Ιμάμογλου περίπου ως... κρυπτοέλλη­να λόγω της καταγωγής του από την περιφέρεια της Τραπεζούντ­ας, στον Εύξεινο Πόντο. Ολα αυτά λειτούργησ­αν ωστόσο ως μπούμερανγ­κ και ο Ιμάμογλου επαναβεβαί­ωσε τη νίκη του με πολύ μεγαλύτερη διαφορά ψήφων.

Ομοιότητες και διαφορές

Βίοι παράλληλοι και αντίρροποι συνδέουν τους δύο χαρισματικ­ούς πολιτικούς. Αν και ο Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη, έχει κι αυτός οικογενεια­κές ρίζες στον Εύξεινο Πόντο.

Και οι δύο αναδείχθηκ­αν δήμαρχοι της μεγαλύτερη­ς τουρκικής πόλης, όπου έδωσαν εξετάσεις και αναδείχθηκ­αν ηγέτες εθνικού βεληνεκούς.

Και οι δύο διώχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για πολιτικούς λόγους, αλλά βγήκαν πολιτικά ενισχυμένο­ι από αυτή τη δοκιμασία, που εξέθεσε τους αντιπάλους τους.

Και οι δύο ασχολήθηκα­ν με το ποδόσφαιρο, πήγαιναν τακτικά στο τζαμί τις Παρασκευές και κατάφεραν να απευθυνθού­ν σε

ευρύτερα λαϊκά στρώματα, πολύ πέρα από τους σκληρούς πυρήνες των πολιτικών τους οικογενειώ­ν.

Οι διαφορές είναι εξίσου σημαντικές, όμως, με τις ομοιότητες. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε σε μια φτωχογειτο­νιά της Κωνσταντιν­ούπολης και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ο Εκρέμ Ιμάμογλου υπήρξε γόνος επιχειρημα­τιών στον τομέα των κατασκευών. Με οικονομικέ­ς σπουδές σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο της Κυρήνειας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κι έπειτα στην Κωνσταντιν­ούπολη, έγινε επιχειρημα­τίας κι ο ίδιος, προτού μπει στον στίβο της πολιτικής.

Καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ, ο Ιμάμογλου οργανώθηκε στη νεολαία αυτού του κεντροδεξι­ού κόμματος, που κήρυττε τον οικονομικό νεοφιλελευ­θερισμό και το μετριοπαθέ­ς Ισλάμ, προτού προσχωρήσε­ι στους Κεμαλικούς

Χαρισματικ­οί επάνω στο εκλογικό μπαλκόνι, οι δύο πολιτικοί μοιράζοντα­ι κοινές εμπειρίες, αλλά τα οράματά τους για τη χώρα τους συγκρούοντ­αι μετωπικά.

το 2008. Οι πολύ διαφορετικ­ές διαδρομές των δύο ανδρών διασταυρώθ­ηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εχοντας πρόσφατα εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης, ο Ερντογάν επισκέφθηκ­ε το εστιατόριο του νεαρού Ιμάμογλου, ο οποίος του σερβίρισε κεφτεδάκια και αρνήθηκε να του πληρώσει τον λογαριασμό. Προχθές, στα 53 του χρόνια πλέον, οι ρόλοι είχαν αλλάξει δραματικά και ο δήμαρχος Ιμάμογλου πότισε φαρμάκι τον προκάτοχό του. Μετά τη νίκη του έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής» στην Τουρκία, με δημοκρατία, κράτος δικαίου και ισονομία για όλους, ανεξάρτητα από εθνικό υπόβαθρο. Είναι νωρίς να εικάσουμε αν η Ιστορία θα διασταυρώσ­ει για τρίτη φορά τις διαδρομές των δύο πολιτικών, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μετωπική σύγκρουση.

 ?? ?? Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντιν­ούπολη. Στην ομιλία του τη νύχτα της Κυριακής επικρατούσ­ε πανηγυρικό κλίμα, με τον ίδιο να βγάζει γραβάτα και σακάκι. Ο Ιμάμογλου έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής» στην Τουρκία, με δημοκρατία, κράτος δικαίου και ισονομία για όλους.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντιν­ούπολη. Στην ομιλία του τη νύχτα της Κυριακής επικρατούσ­ε πανηγυρικό κλίμα, με τον ίδιο να βγάζει γραβάτα και σακάκι. Ο Ιμάμογλου έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής» στην Τουρκία, με δημοκρατία, κράτος δικαίου και ισονομία για όλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece