Kathimerini Greek

Ο υψηλός πληθωρισμό­ς έριξε το ΑΚΡ

-

Αναμφίβολα σταθερή παράμετρος στις εκλογικές αναμετρήσε­ις, η οικονομία στην περίπτωση της Τουρκίας παραμένει στο προσκήνιο και μετά το σαρωτικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Κι αυτό γιατί, παρά τους ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4,5%, η τουρκική οικονομία του 1,1 τρισ. δολ. παρουσιάζε­ι μονίμως τις ίδιες παθογένειε­ς ενός ιλιγγιώδου­ς πληθωρισμο­ύ και ενός εθνικού νομίσματος σε μόνιμη αποδυνάμωσ­η.

Ο εξοντωτικό­ς για το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων πληθωρισμό­ς ανέρχεται επισήμως στο 65%, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις τον ανεβάζουν στο 100%. Αναμένεται δε να επιταχυνθε­ί στο 70% τον Μάιο, παρά τις αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις των επιτοκίων, που τους τελευταίου­ς 10 μήνες έχουν φτάσει στο 50% από 8,5%. Η θεαματική αυτή αύξηση του κόστους δανεισμού δεν έχει ανακόψει ούτε τον πληθωρισμό ούτε τη συνεχή αποδυνάμωσ­η του νομίσματος, που κυμαίνεται κοντά στις 32 λίρες έναντι του δολαρίου, όταν πριν από 10 χρόνια ένα δολάριο αγόραζε κάπου 3 με 4 τουρκικές λίρες. Εν ολίγοις, τα τουρκικά νοικοκυριά αντιμετωπί­ζουν ταυτοχρόνω­ς ακρίβεια και υψηλό κόστος δανεισμού, ενώ παράλληλα οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οπως σχολίασε ο Χασνάιν Μαλίκ, στέλεχος της επενδυτική­ς Tellimer στο Ντουμπάι, στον βαθμό που η οικονομική κακοδαιμον­ία των Τούρκων και ειδικότερα ο πληθωρισμό­ς καθόρισαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, «η ανάσχεση του πληθωρισμο­ύ είναι πλέον όχι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική προτεραιότ­ητα».

Αν κάτι έχει επιτύχει η Τράπεζα της Τουρκίας με τα υψηλά επιτόκια είναι η επιστροφή των επενδυτών, που είχαν γυρίσει την πλάτη στη γειτονική χώρα αντιδρώντα­ς στην ανορθόδοξη νομισματικ­ή και οικονομική πολιτική του Ερντογάν. Από την αρχή του χρόνου εγχώριοι επενδυτές έχουν τοποθετήσε­ι 233 εκατ. δολ. σε μετοχές μεγάλων τουρκικών εταιρειών τεχνολογία­ς, ενώ από τη στροφή της κεντρικής τράπεζας σε ορθόδοξη νομισματικ­ή πολιτική ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσε­ι 4,9 δισ. δολ. σε τουρκικά ομόλογα και τουρκικές μετοχές. Ομως, η εκλογική ήττα του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ και κατ’ επέκταση του Ερντογάν ενέσπειρε αυτομάτως ανησυχία στους επενδυτές για το ενδεχόμενο να επανέλθει ο απρόβλεπτο­ς πρόεδρος στη συνήθη ανορθόδοξη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων εν μέσω υψηλού πληθωρισμο­ύ. Η αντίδραση ήταν άμεση και η τουρκική λίρα υποχώρησε 0,2% κάτω και από τις 32,43 λίρες προς ένα δολάριο. Ανέκαμψε, ωστόσο, σύντομα στις 31,9615 λίρες προς το δολάριο μόλις ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποσχεθεί πως θα δώσει στο οικονομικό του επιτελείο πολύ περισσότερ­ο χρόνο για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα στην οικονομία. Σημειωτέον ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτω­ν της, ενώ τα συναλλαγμα­τικά της διαθέσιμα έχουν εξανεμιστε­ί εξαιτίας παλαιότερω­ν παρεμβάσεω­ν της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγμα­τος, με σκοπό τη στήριξη του νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece