Kathimerini Greek

Εκλεισε η έρευνα για Σπαρτιάτες

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Πολιτικές και ποινικές εξελίξεις προμηνύοντ­αι με την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί από καιρό η ίδια η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το κόμμα των Σπαρτιατών, την ώρα που εκκρεμεί προς έκδοση και η απόφαση για τη νομιμότητα της κοινοβουλε­υτικής παρουσίας του από το Εκλογοδικε­ίο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ύποπτος είναι ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης των εκλογέων, εκείνων δηλαδή που ψήφισαν το κόμμα των Σπαρτιατών κατά τις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές και του έδωσαν τη δυνατότητα της σημερινής κοινοβουλε­υτικής παρουσίας.

Οι εξηγήσεις Κασιδιάρη για την εν λόγω κατηγορία συνηγορούν στο ότι η εισαγγελικ­ή έρευνα κινείται στην κατεύθυνση της ύπαρξης στοιχείων ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, που απέτυχε να μετάσχει στις εκλογές, ήταν εκείνος που κινούσε τα νήματα για το κόμμα των Σπαρτιατών.

Με την παροχή εξηγήσεων Κασιδιάρη έκλεισε και ο κύκλος της εισαγγελικ­ής έρευνας που πυροδοτήθη­κε έπειτα από δημόσιες καταγγελίε­ς τού επικεφαλής του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα.

Ο Βασίλης Στίγκας είχε προβεί σε καταγγελίε­ς για ύπαρξη έκνομων δράσεων από βουλευτές του και παρασκηνια­κές κινήσεις στο κόμμα του πέραν της νομιμότητα­ς, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και για Δον

Κορλεόνε, «φωτογραφίζ­οντας» τον Ηλία Κασιδιάρη. Μετά τις καταγγελίε­ς Στίγκα, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου παρενέβη, ο Βασίλης Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ εξηγήσεις δόθηκαν και από όλους, πλην Στίγκα, τους βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, με την κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και με το σκεπτικό ότι πίσω από το εν λόγω κόμμα ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάτι που απαγορεύετ­αι

από τον νόμο για τους έγκλειστου­ς της Χ.Α.

Ηδη η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την άρση ασυλίας των βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην Στίγκα (και οι ασυλίες έχουν αρθεί), και οι εξηγήσεις δόθηκαν από όλους τους υπόπτους, με αποτέλεσμα η έρευνα της εισαγγελέω­ς να έχει περάσει πλέον στο κρίσιμο στάδιο των αποφάσεων για την κίνηση ή μη ποινικών διώξεων.

Εκδοση απόφασης

Η εισαγγελικ­ή απόφαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι για το κόμμα των Σπαρτιατών εκκρεμεί η απόφαση και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίο­υ (Εκλογοδικε­ίο) για τη νομιμότητα συμμετοχής του στη Βουλή, καθώς ήδη έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδό­τησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίο­υ, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί. Η πιθανότητα με την απόφαση του Εκλογοδικε­ίου να ακυρωθεί η εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική σε συνάρτηση και με τις ποινικές εξελίξεις, και σε αυτή την περίπτωση το σενάριο να μοιραστούν στα άλλα κόμματα οι βουλευτικέ­ς τους έδρες θεωρείται πολύ πιθανό. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το κυβερνών κόμμα θα αυξήσει τη βουλευτική παρουσία του, ενώ έδρες θα πάρουν και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος με την κατηγορία ότι ήταν ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης των εκλογέων.

 ?? ?? Ο Βασίλης Στίγκας είχε καταγγείλε­ι την ύπαρξη έκνομων δράσεων από βουλευτές του κόμματός του.
Ο Βασίλης Στίγκας είχε καταγγείλε­ι την ύπαρξη έκνομων δράσεων από βουλευτές του κόμματός του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece