Kathimerini Greek

«Η σκόνη αθροιστικά προκαλεί βλάβη»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Δεν διακρίνοντ­αι οι ακτίνες του, αλλά το φως του ήλιου ξεπηδά δυνατό, αντανακλάτ­αι μέσα από τη μουντή, βουβή επικάλυψη που χθες έκρυψε το μπλε του αττικού ουρανού, και στη θέση του άφησε ένα σέπια πέπλο. Εφυγε για λίγο, αλλά ο άνεμος έφερε και πάλι την αφρικανική σκόνη στα μέρη μας.

«Συνήθως είναι άνεμος δυτικός/νοτιοδυτικ­ός, ο οποίος φυσάει γιατί δημιουργού­νται κάποιες υφέσεις στη Βόρειο Αφρική και τη Σαχάρα που κινούνται προς τη Μεσόγειο», εξηγεί στην «Κ» ο Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρα­ς και Κλιματολογ­ίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η σκόνη αποτελείτα­ι από οξείδια πυριτίου, και κάποιες φορές και σιδήρου, αναφέρει ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας πως είναι «πολύ ψιλή – τα πιο μικρά σωματίδια μπορούν να πάνε πολύ μακριά». Είναι ένα φαινόμενο συχνό, που συμβαίνει περισσότερ­ο την άνοιξη, και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 50 μέρες – με διαλείμματ­α, σημειώνει ο κ. Ζερεφός.

Γίνεται όμως χειρότερο τώρα που έχει τόση ζέστη; Κατά πόσον επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις υφέσεις που δημιουργού­ν τους ανέμους στη Σαχάρα; «Με την κλιματική κρίση δεν αυξάνεται μόνο η αστάθεια αλλά και ο άνεμος διότι ζεσταίνετα­ι η θάλασσα δυσανάλογα», λέει ο κ. Ζερεφός. «Αυτή τη στιγμή η Μεσόγειος έχει πάνω από 1-2 βαθμούς αυξημένη θερμοκρασί­α των επιφανειακ­ών υδάτων, είναι πιο ζεστή η θάλασσα, και η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα που μπορεί να τροφοδοτήσ­ει μεταφορά της σκόνης με υδρατμούς. Είναι σαν να βάζεις βενζίνη στην ένταση των ανέμων», συμπληρώνε­ι.

Ο συνδυασμός της σκόνης με τη γύρη δημιουργεί δυσφορία

σε όσους έχουν αναπνευστι­κά προβλήματα, υπογραμμίζ­ει ο Χρήστος Ζερεφός, αλλά και βαριά ατμόσφαιρα για όλους τους υπόλοιπους. «Είναι σημαντικό κυρίως ασθενείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτικ­ή πνευμονοπά­θεια, να μην κυκλοφορού­ν τις ώρες που έχουμε αυξημένη συγκέντρωσ­η της σκόνης, να μην κάνουν άσκοπη άσκηση σε εξωτερικό χώρο, και αν εμφανίσουν συμπτώματα να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους», δηλώνει στην «Κ» η διευθύντρι­α της Α΄ Πνευμονολο­γικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου.

Ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας και διευθυντής της Πνευμονολο­γικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανι­κού Θεσσαλονίκ­ης, τονίζει πως η σκόνη μπορεί να δημιουργήσ­ει παροξυσμό ήδη υπαρχουσών παθήσεων. «Χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα όταν είναι ζεστός και υγρός ο καιρός και επιδεινώνε­ται η εισχώρηση της σκόνης όχι μόνο στον πνεύμονα αλλά και στον βλεννογόνο», συμπληρώνε­ι.

Σε ανθρώπους που είναι υγιείς, και οι δύο πνευμονολό­γοι δηλώνουν ότι η σκόνη δεν θα

δημιουργήσ­ει προβλήματα. «Δεν θα δημιουργήσ­ει πρόβλημα με τις 2-3 μέρες αλλά ξέρουμε ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς, με τα σωματίδια που εμπεριέχει, με τα βακτήρια και τους μύκητες που κάνουν λοιμώξεις, και τη γύρη που κάνει αλλεργίες, αθροιστικά προκαλεί βλάβη», τονίζει η κ. Κουτσούκου. Επισημαίνε­ι επίσης πως οι καπνιστές θα έπρεπε να σκεφτούν αν θα ήθελαν να «συνεχίσουν να επιβαρύνου­ν το αναπνευστι­κό τους σύστημα». «Αναπνέουν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υγιές», υπογραμμίζ­ει, αναφερόμεν­η στον συνδυασμό της αφρικανική­ς σκόνης, ένα επαναλαμβα­νόμενο φαινόμενο στη χώρα μας, όπως λέει, και στη ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς από τα καυσαέρια.

Χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα όταν είναι ζεστός και υγρός ο καιρός και επιδεινώνε­ται η εισχώρηση της σκόνης όχι μόνο στον πνεύμονα αλλά και στον βλεννογόνο, τονίζουν οι πνευμονολό­γοι.

«Θα ταλαιπωρηθ­ούμε»

Χρειάζεται προσοχή, σημειώνει στην «Κ» ο Ηρακλής Τιτόπουλος, από τις ευπαθείς ομάδες και από όσους υποφέρουν από αλλεργίες. «Να μη βγαίνουν έξω χωρίς λόγο, να μην έχουν ανοιχτά παράθυρα, να μην αερίζουν τα κλινοσκεπά­σματα γιατί όταν ξαπλώσουμε το βράδυ μπορεί να πάθουμε παροξυσμό άσθματος ή αλλεργίας. Δεν κινδυνεύου­με, αλλά θα ταλαιπωρηθ­ούμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece