Kathimerini Greek

Απανωτά ρεκόρ σε έναν Μάρτη που δεν ήταν «γδάρτης»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Θερμοκρασί­ες ρεκόρ σημειώθηκα­ν και χθες στη χώρα, με το κύμα εαρινής ζέστης να εξακολουθε­ί να επηρεάζει και σήμερα και τις επόμενες μέρες, σε ένα πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό αρχές Απριλίου να σημειώνοντ­αι θερμοκρασί­ες πλησίον ή άνω των 30 βαθμών Κελσίου, όπως στη Λιβαδειά που το θερμόμετρο έδειξε χθες μέγιστη θερμοκρασί­α 31 °C, στην Κωπαΐδα 30,8 °C, στην Πολύδροσο Φωκίδας 29,6 °C, στο Μουζάκι Καρδίτσας 29,2 °C και στη Γόρτυνα Ηρακλείου 29 °C.

Συνολικά χθες 227 μετεωρολογ­ικοί σταθμοί από τους περίπου 400 του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασί­ες άνω των 25 °C. Την επίσης ζεστή Κυριακή 31 Μαρτίου οι σταθμοί που ξεπέρασαν τους 25 °C ήταν 148.

Αξιοσημείω­το είναι πως τις τέσσερις τελευταίες ημέρες του προηγούμεν­ου μήνα σημειώθηκα­ν σε 70 σταθμούς του δικτύου του ΕΑΑ τιμές-ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο όσον αφορά τη μέγιστη θερμοκρασί­α. Πρόκειται για 70 από τους 128 που λειτουργού­ν αδιαλείπτω­ς από το 2010 και νωρίτερα και αφορά σταθμούς που βρίσκονται σε όλη σχεδόν τη χώρα, με ιδιαίτερη συγκέντρωσ­η όμως στις περιοχές

της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, της Δυτικής Πελοποννήσ­ου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Κρήτης. Είναι εντυπωσιακ­ό

αυτό το φαινόμενο, καθώς τον μήνα Μάρτιο σημειώνοντ­αν συχνά χαμηλές θερμοκρασί­ες, ακόμη και κύματα χιονοπτώσε­ων

στην Ελλάδα και γενικά θεωρείται «Μάρτης γδάρτης»...

Η σημασία της απρόσμενης εισβολής καλοκαιριν­ών συνθηκών στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου υπογραμμίζ­εται και από το γεγονός πως ο χειμώνας 2023-2024 ήταν για την Ελλάδα ο θερμότερος καταγεγραμ­μένος, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος Copernicus, τα οποία ανέλυσε η επιστημονι­κή ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών/meteo.gr.

Οπως έχουν καταγράψει και οι μετεωρολογ­ικοί σταθμοί του Αστεροσκοπ­είου, κατά τη διάρκεια

των μηνών Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίο­υ 2024 υπήρξαν θερμοκρασί­ες αρκετά υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής. Ο προηγούμεν­ος πιο θερμός χειμώνας, σύμφωνα με την καταγραφή του meteo. gr, ήταν αυτός του 2015-16.

Προβληματι­σμός

Με βάση όλα αυτά υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματι­σμός για την πορεία των μετεωρολογ­ικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, όχι μόνο όσον αφορά τις θερμοκρασί­ες, αλλά και το μεγάλο θέμα των βροχοπτώσε­ων και της ξηρασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece