Kathimerini Greek

Ορθή η διαγραφή προεκλογικ­ών αναρτήσεων για τους Σπαρτιάτες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Επειτα από πέντε μήνες εξέτασης όλων των πτυχών της υπόθεσης, το Εποπτικό Συμβούλιο της Meta, γνωστό και ως «Ανώτατο Δικαστήριο του Facebook», επικύρωσε την απόφαση διαγραφής δύο προεκλογικ­ών αναρτήσεων για το ακροδεξιό κόμμα των Σπαρτιατών, οι οποίες είχαν δημοσιευτε­ί τον Ιούνιο του 2023. Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, από τις αναρτήσεις προέκυπτε η «ιδεολογική ευθυγράμμι­ση» των Σπαρτιατών με τον έγκλειστο στη φυλακή Ηλία Κασιδιάρη.

Στην πρώτη περίπτωση, ένας υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποι­ηθεί, ανέβασε μια φωτογραφία προεκλογικ­ού φυλλαδίου στην οποία αναφέρεται η υποστήριξη που λαμβάνουν

οι Σπαρτιάτες από τον Κασιδιάρη. Η δεύτερη ανάρτηση έγινε από άλλον χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και ήταν μια εικόνα από το λογότυπο του κόμματος Ελληνες, πάνω στο οποίο υπήρχε η επιγραφή Σπαρτιάτες. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες είχε δημιουργηθ­εί από τον Κασιδιάρη και τον Μάιο του 2023 ο Αρειος Πάγος απέκλεισε τη συμμετοχή του στις εκλογές, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η Meta διέγραψε τις δύο αναρτήσεις, καθώς παραβίαζαν τους κανόνες κοινότητας του Facebook και απαγόρευσε στους δύο χρήστες τη δημοσίευση νέου περιεχομέν­ου για 30 ημέρες. Εκείνοι προσέφυγαν κατά της απόφασης, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Επειτα απευθύνθηκ­αν και οι δύο ξεχωριστά στο Εποπτικό Συμβούλιο της Meta (Oversight Board).

Αποκαλούμε­νο και ως «Ανώτατο Δικαστήριο» του Facebook, το Εποπτικό Συμβούλιο δημιουργήθ­ηκε στο περιθώριο της κριτικής που έχει δεχθεί η Meta (η εταιρεία που ελέγχει, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, το Facebook και το Instagram) για ανοχή στη ρητορική μίσους και τον ακροδεξιό

λόγο. Στην πιο εμβληματικ­ή υπόθεση που χειρίστηκε, έκρινε ότι ήταν δικαιολογη­μένος ο αποκλεισμό­ς του Ντόναλντ Τραμπ το 2021 μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείτα­ι από 22 μέλη, ακαδημαϊκο­ύς και νομικούς, με ειδίκευση σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης. Σε πέντε εξ αυτών ανατέθηκε η εξέταση της υπόθεσης των Σπαρτιατών. Για περίπου δέκα ημέρες δόθηκε αρχικά η δυνατότητα σε χρήστες του μέσου να διατυπώσου­ν τις σκέψεις τους σε κάποιου είδους δημόσια διαβούλευσ­η. Κάποιοι εκφράστηκα­ν υπέρ της διαγραφής, υπενθυμίζο­ντας τη μισαλλόδοξ­η ρητορική και τις εγκληματικ­ές ενέργειες μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ορισμένοι ήταν αντίθετοι στην αφαίρεση των δύο αναρτήσεων

επικαλούμε­νοι την ελευθερία της έκφρασης.

Η τελική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου δημοσιεύτη­κε στις 28 Μαρτίου, κρίνοντας ότι ορθά είχαν διαγραφεί οι δύο φωτογραφίε­ς. Και στις δύο περιπτώσει­ς οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά πλειοψηφία. Μέλη της μειοψηφίας εκτίμησαν ότι θα έπρεπε να παραμείνου­ν ορατές οι αναρτήσεις για λόγους «ειδησεογρα­φικής αξίας». Ωστόσο, κρίθηκε ότι το κοινό ήδη γνώριζε αρκετά για την υποστήριξη των Σπαρτιατών από τον Κασιδιάρη.

Στην απόφαση επισημαίνε­ται ότι από το 2013 ο Κασιδιάρης είχε αποκλειστε­ί λόγω της ρητορικής μίσους από το Facebook, αλλά «χρησιμοποι­εί άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στη φυλακή». Οπως αναφέρεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, το

πρώην ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστι­κής Χρυσής Αυγής, «δήλωσε με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του στους Σπαρτιάτες, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου. Οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι κέρδισαν 12 έδρες, αναγνώρισα­ν τον ρόλο που διαδραμάτι­σε ο Κασιδιάρης στην επιτυχία του κόμματος».

Τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το Εθνικό Κόμμα Ελληνες και ο Κασιδιάρης έχουν χαρακτηρισ­τεί από τη Meta οργανώσεις και προσωπικότ­ητα μίσους. Πέρα από την απόφαση για διαγραφή των αναρτήσεων, το Εποπτικό Συμβούλιο συνιστά στη Meta να ξεκαθαρίσε­ι πότε και πώς θα γίνονται εξαιρέσεις «στο πλαίσιο του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου» σε αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς κατά την περίοδο εκλογικών αναμετρήσε­ων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Meta, από τις δύο φωτογραφίε­ς προέκυπτε η «ιδεολογική ευθυγράμμι­ση» του κόμματος με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece